Kele János, a Momentum elnökségi tagja nemrég lett ismertebb, miután a szocialisták uniós tagsági népszavazási terve ellen elsőként szólalt fel ellenzéki oldalról, hogy nagyon veszélyes lenne ezt meglépni a jelenlegi helyzetben. A politikus szerint ideje 

Interjút adott a 444-nek Kele János, a Momentum elnökségi tagja, közgazdász. Kele nevét nemrég ismerhette meg az ország lakosságának azon része, akik még érdeklődnek a politika iránt: ő volt az, aki ellenzéki oldalról szinte azonnal felszólalt az Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő által fölvetett, az uniós tagság melletti népszavazási ötlet ellen.

Momentumos politikus: "ez nem a rezsicsökkentés csökkentése, hanem radikális gáz- és áramemelés"

Fotó: Facebook/Kele János

Az interjúból kiderül, Kele több évig dolgozott az uniós pénzek felhasználását felügyelő államtitkárságokon referensként, a politika pedig kiskorától érdekelte. Híresebb mégis akkor lett, amikor focibloggerként elbocsátották a Spíler TV-től egy-két mészározós, 2rule-ozós posztjai után nem sokkal. (A minisztériumi állásából már kilépett azóta, jelenleg egy fővárosi projektcégnél dolgozik.)

Kele a lapnak többek közt arról beszélt, hogy az újfajta momentumos politizálás része, hogy ő felszólalt Ujhelyi népszavazási ötlete ellen, mert szerinte 

fontos felvállalnunk a véleményünket és akár a konfliktusokat is. Ha egy ötlet rossz, merjük ezt elmondani, fölvállalni.

Arra is kitért, hogy mivel a pártban teljes sorcsere volt, így most a többi ellenzéki párttal való együttműködés még alacsony szinten áll, egyelőre mindegyik politikai alakulat leginkább magával foglalkozik. 

Szerinte a nulladik lépés most az lenne, hogy visszaállítsák a politikai dualizmust, és hogy identitást adjanak az ellenzéki térfélnek.

Erre nem alkalmas ma már sem a bal-jobb, sem a konzervatív-liberális felosztás. Újra kell fogalmaznunk magunkat nyelvpolitikailag is. A NER egy szélsőségesen populista, retrográd rendszer, ami a világ mozgásával ellentétes irányba igyekszik mozogni. Orbán egyszer véletlenül jól megfogalmazta: ők a bot a küllők között ott, ahol a világpolitika maga a kerék.

Nekünk a haladás és a jövő pártjának, illetve koalíciójának kell lennünk

- mondta el az interjúban, és hozzátette, nem szövetségesei a nyugati civilizációnak, hanem a részei, és ez nagy különbség.

Kele János a lapnak elmondta, az egyik fő tanulság a választás kapcsán az, hogy a hagyományos médiumok mellett egyre nő a közösségi média és a választókkal való közvetlen kommunikáció jelentősége is, ezt követniük kell és dolgozniuk kell a lemaradás lefaragásán.

A rezsicsökkentés csökkentésének kormányzati kommunikálásáról és hogy mi is a baj a lépéssel, Kele a következőket mondta el:

Először is az, hogy ez nem a rezsicsökkentés csökkentése, hanem radikális gáz- és áramáremelés. Nevén kell nevezzük a dolgokat, hogy esélyünk legyen dominálni a politikai nyilvánosságban. A másik gond az, hogy ebben a formában ezek az intézkedések mélyen igazságtalanok. Bizonyos fogyasztói csoportokat teljesen felment a teherviselés alól, mindenki másra pedig az összes terhet rátolja. A benzinár esetében ez látványos: a hatósági ár emelése helyett újabb és újabb csoportokat zár el a kedvezményes hozzáférés lehetőségétől, másoknak pedig – lásd: taxisok – külön kedvezményeket is biztosít. Az ilyen intézkedések tudatosan erodálják a társadalmi csoportok közti szolidaritást, és ez egy válság közepén különösen veszélyes.

Szerinte a kormánynak őszintén kellene beszélnie a lakossággal, megmagyarázni, hogy milyen megszorításokra van szükség a jelenlegi helyzetben, de a Fidesz kommunikációja sosem szólt erről, hanem arról, hogy elkenjék a saját felelősségüket, és fenntartsák a párt iránti szimpátiát. 

Kele János az interjú végén még kitért a Momentum rezsimentő elképzeléseire is:

A mi rezsimentő csomagunk célzottan nyújt megoldást a gáz és áram áfájának szezonális csökkentésével, mert az energiaárak több mint negyedét még mindig az államnak fizetik a fogyasztók. Csökkenteni lehet a rendszerhasználati díjakat is, ösztönözni rezsitámogatással a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését. Ne a luxusfogyasztókat finanszírozzuk, hanem azokat, akik leginkább rászorulnak, és akiknek legnagyobb arányban nőnek meg a terheik.

A felelősségvállalás politikáját kell megvalósítani. Felnőttnek kell tekinteni az állampolgárokat, és reális alternatívákat kínálni. Nem, nem lenne Kánaán akkor sem, ha a Momentum vezetné az országot, mert súlyos gazdasági és politikai válság van az egész kontinensen, de a kockázatokat igazságos és szolidáris módon kell kivédekezni.

Forrás: 444.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Sajnos a hülyék és a nagyon ész nélküliek ezen az állásponton vannak! Ha képtelenek felfogni, hogy az átlagfogyasztási szint az éves kvantumot jelenti akkor nem lehet mit tenni! Aki ész nélkül használta a gázt és a villanyt annak bizony fizetnie kell! Nem kellett volna autót, hordókat mosni meleg vízzel, vagy éppen szeszt főzni, a pincébe és mindenhol a villanyt használni ha kell, ha nem, stb. Elfogyott a kvantum hát fizetni kell az emelt díjat! HA MEG A KÖZINTÉZMÉNYEKRŐL VAN SZÓ > iskolák, irodák, hivatalok >> ott bizony az égve felejtett villany a nyitott ablakok melletti fűtés az ész nélküli légkondi használat, stb. meghozza az eredményét! Gazdálkodni kell, erre rá kell jönnünk pláne a moslék és aljas usa gerjesztette ukrán-orosz háború miatt, az aljas ursula moslék kurva miatt! Gondolkozzatok és nem árt egységbe tömörülve segíteni magunkon! >>pl. az Eu vezetésének radikális eltávolításán!
Az olyan állatok mint a @Pálinkás Pál: a fő-hülye fel sem tudja fogni, hogy mi történik körülötte a fingnyi esze fel nem fogja, hogy egy gazdaságilag ellehetetlenülő időszakban - amelyet önző nyerészkedés vezérel - az usa,- Eu.- zelenszkij - soros részéről - a nemzetek önös védekezése szükséges az árak megemelése a sajnálatos kényszer takarékosság irányába! Iszonyú barmok vannak! Az 1˙50 tej és kenyér 1˙70-es benzin árától messze vagyunk!! Azóta illet volna gondolkozni, hogy az inflációt nem mi, saját magunk gerjesszük hanem a nagyhatalmak pénzügyi machinációi, az önző hatalomvágyak érvényesítői, akik akár a nemzetek vagyonának a lenyúlása útján - mint gyurcsány és társai - teszik tönkre a gazdaságokat, háborúkat gerjesztenek mint az usa a hatalmaik kikényszerítése érdekében!
MIKOR NYÍLIK KI A SZEMETEK VÉGRE! >VESZITEK ÉSZRE, HOGY A JELEN KORMÁNYUNKAT SEGÍTENI KELL AZ IGYEKEZETÉBEN ÉS NEM A MOSLÉK TOLVAJ
BANDA AGRESSZIÓJÁNAK BEÜLVE HŐBÖRÖGNI!
Németh István
a MOMENTUMOS NEMZETELLENSÉG MENJEN A BÜDÖS KURVA PICSÁBA AHONNAN KIJÖTT! LÁZÍTSA A BÜDÖS ROHAD ÉDES ANYJÁT!
Eladott Ország
@Németh István: A kolostordisznó rendszere recseg-ropog. Magyarország gazdaságilag csődben van: külső források nélkül nem lesz talpra állás. Az Unió a választások „eredménye?” ellenére sem fog segíteni – a kolostordisznó kezéhez egy kanyit sem fognak adni, legfeljebb célzottan olyan magyar projekteket finanszíroznak, amiből Orbán nem tud lopni. Európának a kolostordisznó kavics a cipőben. Magyarország gazdaságilag hatalmas bajban van, külföldről teljesen – politikailag, katonailag és mentálisan is – elszigetelődött. Belső erőforrásai nincsenek, az állam külső eladósodottsága fenntarthatatlan (rövid távú deviza kölcsöneit már régebben hosszú távúra transzferálta, további tartalékok már nincsenek), belföldön pedig inflációval és költségvetési összeomlással kell szembenéznie. Törleszthetetlen államadósság, félbe hagyott beruházások, a hivatalok (KSH, Állami Számvevőszék, ügyészségek, rendőrségek) hazudozásai. Teljes külpolitikai elszigetelődés, minden nemzetközi szervezetből való kiebrudalás, pária sors. Az idő már nem a kolostordisznónak dolgozik. Ezt a diktatórikus rezsimet nem lehet demokratikusan leváltani, mert nem engedi. Felesleges a következő négy évre és az újabb választásra várni, mert az csak Orbán legitimálására való. Ebben az évben először látszott remény arra, hogy 12 borzalmas év után szembesülhet a magyar társadalom a valósággal, hogy a hazáját ellopták. Magyarországot kisajátították, és nem lehet már választáson megbuktatni az ország diktátorát. Ezért más, eszközökre van szükség, amit az Amerikai Népszava 12 éve hirdet, méghozzá a rendszer bojkottjára, a rendszerből való azonnali kivonulásra, passzív ellenállásra, az élet megbénítására. Mindenképpen a rendszer legitimációjának megvonására, a demokrácia hamis látszatának megszüntetésére.
img6.lapunk.hu/tarhely/czizella/galeria/695905.gif
uploads.disquscdn.com/images/39bf7a0df29652711ababdd79b14c7f69f36008f27750fd516e27b065d94a327.gif?w=800&h=665
ómió
És, ugye, egy 6 fős "tömegtüntetést" már meg is szerveztetek a hazugságotok mellett!?
Namely
Még egy fazon, akinek soha nem volt még rendes állása :D hanem egész életében az állam csöcsén csüngött :D :D :D
Egyetlen gondolat volt figyelemreméltó az egészben:
"Arra is kitért, hogy mivel a pártban teljes sorcsere volt"
Krisztusom, ilyen szépen megfogalmazni a "hullunk, mint ősszel a legyek, mert olyan hülyék vannak a Momentumban, hogy ahhoz képest Obama egy zseni volt"..

De semmi gond, egy 20 fős "gigatüntetés" mindent meg fog oldani.

Ja, tényleg: a pénteki erdős húzás parádés volt. Most már nem a Kossuth térre szervezték, hanem a Vértanúk terére, ami köztudottan kb akkora, hogy 20 emberrel már telített is. Odamentek kb 100-an, rengeteg gyerekkel, és igazolva látták, hogy "lezártak egy teret" :DDDDDDDDDDDDDDD
Ebből tanulva legközelebb javaslom a Momentumnak, a következő gigatüntetés helyszíne a Kristóf tér legyen: azt már 50 emberrel eldugaszolják, és rengeteg a turista (meg a zsebes is).
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szívesen.
:DDD
verőce21
A baloldali összefogás programjában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját...! Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják.
A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön.

Ez ám a felelőtlen politizálás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.