Az agrárközgazdász szerint a kormány az öntözésfejlesztésre is csak egy stadion árának a harmadát szánja.

Raskó György szerint mindössze pr-fogás a kormány aszálykárt enyhítő intézkedéscsomagja

Fotó: pixabay.com

Bár a jegybank szerint az élelmiszer- és energiaárak drágulása mellett az aszály is serkenti az inflációt, Raskó György az mfor.hu-nak ezt azzal árnyalja, hogy szerinte a szárazság hat legkevésbé az árrobbanásra, hiszen az már 2021-ben elkezdődött, amikor még nem volt aszály.

A 24.hu által idézett interjúban Raskó kijelentette: a termelői árak azért ugrottak meg, mert drágult a műtrágya, a növényvédőszer, a gázolaj, az áram. Az orosz-ukrán háború miatt visszaeső gabona- és étolajexport is csak közvetett hatást gyakorolt a magyar árakra.

Az aszály nem az élelmiszer mennyisége, hanem azért probléma, mert óriási mértékben növeli a termelők veszteségeit, különösen az Alföldön, ahol drámai a csapadékhiány. Raskó György szerint súlyos a helyzet Európában is, de a magyarhoz nem mérhető,

sehol nem lesz arányaiban akkora termelésiérték-kiesés, mint itthon.

Az agrárközgazdász szerint a kormány aszálykárok enyhítésére hozott intézkedéscsomagja pr-fogás, valós támogatási tartalma mintegy 10 milliárd forintra tehető, ami jelképes az 1200 milliárd forint termelésiérték-kieséshez képest.

A kormány által öntözésfejlesztésre szánt összegből ugyanakkor csak néhány ezer hektárt lehet öntözhetővé tenni, miközben sok százezret kellene.

Ez a pénz jelképes, csupán harmadannyi, mint amennyit a kormány egyetlen stadion építésére szán Magyarországon. Holott az öntözés kialakítása stratégiai érdekünk lenne.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 24.hu, mfor.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Pr fogás mint mindenük. Lopni meg közpénzt marhaságokra elbaxni minden nap na az nem Pr. Valóság.
De ezt kérték a meg savazóik tombolhatnak-rombolhatnak tovább.
Mehetnek előre csirkefar hátra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
A szokásos orbáni átverés: nesze semmi, fogd meg jól.
kisfalud
Nálunk az öntözés lehetőségének megteremtésében kellett volna gondolkozni és tenni, remek adottságunk lenne rá. Az elmúlt évtizedben a mg-ról csak akkor emlékezett meg a kormány, ha saját sikereként trombitálta. Na most át lehet menni siratóasszonyba, mert amit a kormány és az aszály együtt összehozott, nem egykönnyen felejthető, és nehéz lenne helyrehozni, akkor sem menne, ha egy csapásra helyreállna a normál csapadék egyensúly.
Elmulasztották érdemben támogatni a fajtanemesítést, hacsak nem a Lőrincre van bízva, Herceghalmon, ahol hagyományosan a kitűnő martonvásári nemesítő csapat végezte a kísérleteit, és még néhány hasonló kvalitású intézet is belekerült a NER húsdarálójába ebből a szakmakörből is. Ideje lett volna a kezdetektől a szárazságtűrő fajták előállítása, helyette a GMO mentesítés vizes puskaporával durrogtattak.
Közben pedig csendben lehetett volna építeni a holtágakból a folyóink mentén a tározókat. Érdekes, hogy e témából nem tanultak a lovastengerésztől, csak akkor amikor a Nicki gát felújítását maguk sikerének hírdették, pedig azt előrelátóan Horthy idejében építették.
Néro2
Pr fogás mint mindenük. Lopni meg közpénzt marhaságokra elbaxni minden nap na az nem Pr. Valóság.
De ezt kérték a meg savazóik tombolhatnak-rombolhatnak tovább.
Mehetnek előre csirkefar hátra.
Clavigo
Le kell térkövezni mindent,,,oszt nincs vele gond .
Néro2
@CsipkeRózsa: majd lenyúlja a Nemzeth Nagy Gáza oszt' jónapot.
kisfalud
@Clavigo: A fideszes városok főterei már mind le vannak betonozva, élhetetlen sivataggá változtatták nagyon sok város pihenő köztereit, és ahol véletlenül megmaradt egy fa, és észreveszik, sikongatva az élvezettől, szaladnak kifűrészelni.
kisfalud
@Maccska: Nem a szegediek jártak gumicsizmában, nem látok ilyent, de még a tanyáról sem jönnek a főútra ki csizmában a buszhoz már, és nem kell cipelni a zsákot sem, hogy beletegyék amikor városi cipőre váltanak akkora a szárazság, buksika...
jesz
sem az aszályt, sem a klímaváltozást nem tudja megakadályozni a kormány...bár nagyon ígérik, de abból nem lesz semmi...
A hétvégére demonstrációt hírdettek a felháborodott gazdák..persze nem gyalog, hanem böhöm nagy traktorokkal, munkagépekkel...a rendőrség mindent megtiltott, de az úton haladó traktor ha véletlenül lerobban, az nem demonstráció(még ha néhány tucat robban le, az sem)
nezelodo
@kisfalud: ma 13:07. Menj el Pápára, a helyiek a főteret Kőtérnek hívják, élhetetlen kőtenger, apró szintkülönbségekkel, hogy csak úgy bucskáznak rajta az idősek. Biztos a nyugdíjalap egyenleg javítását célozták meg a kis tízcentis lépcsők beiktatásával a megrendelők és tervezők, mert aki ott elesik, nem a zöld pázsiton landol hanem a betonon.
Clavigo
@nezelodo: Pápát akartam ajánlani én is ..
amortizáltok
mert a többi igéretük nem ? mind csak pr -fogás etetik hülyítik kábítják terelik megvezetik a puszta valóságot ,kéne ám valami gyors seprő és takaritó céget ősszehozni ne csak a gázszerelő profitáljon mert akkor itt
8 millió lesz koldus ám.
telegdilaci
@Néro2:Orbánnak fontosabbak a Stadionok,mint a Magyar Emberek jóléte,Ennyi!!
ómió
Efftársilag meg, ugye, ingüket, gatyájukat, sőt, veres csellagukat is aszálykárenyhítésre fordítanák!?
Néro2
@telegdilaci: Túúúdom. Ez mióta létezik ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.