A Népszava számolt be arról, hogy miközben a magyar ügyészség nem foglalkozik tusványosi beszédével, a román Országos Diszkriminációellenes Tanácstól idézést kap az ügy miatt. 

Eljárás indul Orbán Viktor ellen „rasszista kijelentései” miatt. – hamarosan kézhez kapja az idézést

A magyarországi ügyészség bűncselekmény hiányában nem foglalkozik Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédével, Romániában más a helyzet. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács rövidesen elindítja az eljárást, méghozzá elindul a magyar miniszterelnök beidézésével – tudtuk meg Asztalos Csabától, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökétől.

Amint arról a Népszava is beszámolt Alexandru Muraru, a Nemzeti Liberális Párt képviselője tett feljelentést múlt pénteken a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott „rasszista és idegengyűlölő kijelentései” miatt. Noha semmi jelentősége nincs a feljelentő személyének, hiszen a román Diszkrimináciellenes Tanács minden állampolgári megkeresést megvizsgál.

Alexandru Muraru nem egy „mezei” liberális képviselő, hanem egyben Nicolae Ciucă miniszterelnök csapatának tagja, Románia kormányának az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különleges képviselője.

Asztalos Csaba CNCD-elnök szerint még nincs kijelölve, ki lesz az a kollégiumi tag, aki végigviszi az ügyet.

Orbán Viktor tusványosi beszéde mégis komoly kihívás az épp e hónapban fennállása 20. évfordulóját ünneplő román hatóságnak, hiszen még sosem kellett idegen állam vezető politikusának gyűlöletbeszéde kapcsán eljárniuk.

Mindenképpen a bukaresti magyar nagykövetségen keresztül küldjük el az idézést, amihez csatoljuk a panaszt. Gyűlöletbeszéd esetén általában rövid határidők vannak, mert a társadalom érdeke, hogy mielőbb döntés szülessen. Ez esetben is a beidézésre vélhetően kéthetes határidő lesz. A magyar miniszterelnök eddig küldheti el álláspontját a kérdésben. Persze, csak ha akarja, mert kötelezni nem tudjuk.

 – ismertette az eljárás menetét a tanács elnöke.

Román közszereplő a CNCD jogerős ítélete alól nem tud kibújni. Büntetését a tanács beküldi az adóhivatal országos rendszerébe, ha a megbírságolt legyen az ország elnökéről vagy miniszterelnökéről szó nem fizeti ki jószántából, automatikusan behajtja az adóhivatal.

A feljelentő arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor magánlátogatáson tette az inkriminált kijelentést, de vélhetően ennek nincs jelentősége, a nemzetközi jog e tekintetben egyértelmű: az államfők, a miniszterelnökök immunitást élveznek az illető ország igazságszolgáltatásával és hatóságaival szemben függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt egy másik ország területén.

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint Orbán Viktor esetében is valamely magyar hatóságnak kellene eljárni.

Forrás: Népszava

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nem fog odamenni, de a románok így is lefolytathatják a vizsgálatot. És ez már arra elég lesz, hogy hivatalos(!!) ügy vagy meghívás nélkül ne tehesse be a lábát Romániába. Vége az uszítással elegy erdélyi csámborgásnak. Ha mégis, még kitiltás is lehet a vége.
Hátránya, hogy a potyaleső éhenkórászoknak itt tartanak dzsemborit, állami költségen. Azokat viszont el lehet szigetelni és az utálattal szembesíteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
HAHAHAHA

épp mai hír volt, hogy félbeszakadt egy romániai meccs magyar gyűlöletű feliratok miatt

vajon ők is kapnak idézést rszzizmus miatt ???

nem kell válaszolnotok

:DDD
Németh István
A román szőrös talpúak, tanuljanak meg magyarul! szar moslék népség a rasszisták rasszistái a medvék is undorral zabálják őket!
Pálinkás Pál
tiltsátok ki az összes ner buzit posványosról, az fájna nekik, amelyik patkány meg átszavazott, azt tegyétek földönfutóbá,románok...csak jót tesztek nekünk-...
Nyírfa
Ez akkora szívatás, hogy biztosan hozzájárult ehhez a hosszú...hm...szabadsághoz. De jogos! Orbánékat ki kell paterolni Romániából, mert lábbal tapossák a román szuverenitást.
amortizáltok
@Nyírfa: a magyarra meg már kifejezés sincs el kell minnél előbb takaritani mindet.a börtönkapacitás szibériáig elérhető akkor : dubrincs is odafér ám se feje se esze csak alázza a másikat mert ki ő szar senki ribanc lédi
durbincs
@Peller Anikó: @Peller Anikó: csak mert veresre festi a haját ,kancsi létére , azért még nem 1 lángész ? ám ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.