Az önkormányzatok eddig "rezsivédett" fogyasztói árat fizettek a területükön lévő intézmények fogyasztása után, ám egy nemrég megjelent kormányhatározat a legdrágább kategóriába sorolta át őket.

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűléshez az önkormányzatok rezsiproblémáinak enyhítése érdekében – közölte a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja szombati online sajtótájékoztatóján.

Önkormányzati mentőcsomagot javasol a Párbeszéd az országgyűlésnek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Szabó Zsolt, aki Dunaújváros alpolgármestere is, egy nemrég megjelent kormányhatározatra hivatkozva azt mondta: az önkormányzatok a területükön lévő intézmények fogyasztása után eddig rezsivédett fogyasztói árat fizettek, mostantól viszont a legdrágább, azaz a "legmagasabb hatósági árnak minősülő, fogyasztás alapú önköltségi hődíjat" fizető kategóriába kerülnek át.

A politikus szerint mindezzel az önkormányzatok távhőszámlái drasztikusan, egyes esetekben tizenötszörösére emelkednek, ennek pedig intézménybezárások vagy csődbe jutó helyhatóságok lehetnek a következményei – mondta.

Utalt arra, hogy az önkormányzatoknak emellett a magasabb energiaárakkal, így villany- és gázárakkal is meg kell küzdeniük, ugyanakkor feladatuk lenne az is, hogy a településeken élő rászorulóknak segítsenek a rezsijük csökkentésében vagy kifizetésében. Mindezek ellenére – fűzte hozzá – a kormány nem tesz semmit azért, hogy segítsen az önkormányzatokon.

Bejelentette: a Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az országgyűléshez, amelyben azt kérik, hogy a kormány függessze fel az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának befizetését 2023-ra vonatkozóan.

Javasolják azt is, hogy a kormány "állítsa le a felelőtlen luxusberuházásokat, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és helyette – ezt a pénzt átcsoportosítva – nyújtson azonnali segítséget az önkormányzatoknak" a rezsiszámláik kifizetéséhez és ahhoz, hogy támogatni tudják a településen élő, segítségre szoruló polgárokat.

A stabilitási törvény felülvizsgálatát is kérik a kabinettől, ezzel elérve azt, hogy az önkormányzatok kormányengedély nélkül vehessenek fel hitelt energiahatékonyság növelését célzó beruházásokhoz – mondta a politikus, hozzátéve: a Magyar Nemzeti Bankot is felkérik az önkormányzatok céljaihoz illeszkedő hitelkonstrukció kidolgozására.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.