Magyarország célja, hogy kimaradjon az ukrajnai háború okozta európai gazdasági recesszióból, ehhez pedig most is a korábbi válságokra adott nemzeti válaszra van szükség – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Somogyszobon.

Magyarországnak az elmúlt tizenkét évben számos válsággal kellett megküzdenie, és ezekben az volt a közös, hogy az ország mindig erősebben jött ki a válságokból, mint ahogy belement. Ez úgy lehetséges, hogy minden egyes esetben magyar érdekekre épülő, speciálisan magyar választ adtunk

- jelentette ki a tárcavezető, aki úgy fogalmazott: "nem a nemzetközi mainstreammel úsztunk együtt, hanem kizárólag a magyar nemzeti érdek mellett döntöttünk".

Így, utólag, azt tudjuk mondani, hogy minden esetben igazunk is lett

- fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó szerint mindenben igazuk lett

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány idején is így volt: Magyarország nem várt a nyugati vakcinákra, hanem megvette a keletieket, és "meg tudtuk menteni sok százezer magyar ember életét".

Továbbá így volt ez a járvány gazdasági vonatkozásában is, hiszen nem a munkanélküliség finanszírozására fordítottuk a kormányzati forrásokat, hanem arra, hogy a munkanélküliség megelőzése érdekében segítsék a magyarországi vállalatok beruházásait

- mutatott rá Szijjártó Péter.

Azt mondta, most, amikor háború van, egy speciális magyar választ adunk, amelynek keretében

"minden erőnkkel azon vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát és hazánk kimaradását a háborúból".

A háború új világgazdasági realitást hoz el, és az európai kontinens gazdasága komoly recesszió irányába halad – közölte Szijjártó Péter, majd azt hangsúlyozta: "mi ebből a recesszióból is ki akarunk maradni".

Ehhez – mint magyarázta – "a már jól ismert nemzeti válaszra van szükség". Ez nagyjából úgy néz ki, hogy amíg újabb és újabb beruházások végrehajtásához segítjük hozzá a magyarországi vállalatokat, addig ki tudunk maradni a recesszióból – mondta a miniszter.

Közölte, az előbbihez az szükséges, hogy biztonságos környezetet garantáljanak a vállalatoknak három szempontból: garantálni kell a politikai stabilitást, a fizikai biztonságot és az energiaellátás stabilitását.

"Magyarország mindhármat tudja biztosítani", és ez Európában egy kifejezetten egyedi helyzetet állít elő" – jelentette ki a tárcavezető.

Kitért arra, az energiaellátás tekintetében csütörtök éjszaka arattak újabb győzelmet, amikor is sikerült megakadályozni, hogy Brüsszelben olyan döntés szülessen, amely ellehetetlenítette volna – már rövid távon is – Magyarország földgázellátását.

A hosszú távú gázvásárlásra vonatkozó szerződések mentességet élveznek az úgynevezett ársapkarendelet vonatkozásában

- mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországon a mezőgazdaság biztonságos működése nemzetbiztonsági kérdés. A magyar mezőgazdaság a nehéz időkben is kifejezetten jól teljesített, tekintettel arra, hogy a világjárvány alatt nem volt semmifajta ellátási zavar Magyarországon – mondta.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem értem én ezt! Ha, ez igy van, akkor miért duplája az infláció az eu-s átlagnak? Ha, ez igy van, aklkor miért gyengébb a magyar fizetőeszköz 12%-al tavalyhoz képest, Ha ez igy van miért nálunk haltak meg lakosságarányosan a covidban- világbajnoki helyet biztositva Magyarországnak.Ha, ez igy van miért nálunk a legdrágább az energia lakossági fogyasztói ára? Ha, ez igy van, akkor miért is nálunk költünk legkevesebbet gdp arányosan az oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra az eu-hoz képest? Miért nálunk a legmagasabb a halálozási arány a daganatos betegségeknél, és a keringési betegségeknél, , és miért születik kevesebb gyermek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rebel
A rosszak minden csatát megnyernek, de a háborút elvesztik. Ez most már biztos!
Aki Én
A helyzet az, hogy minden szava hazugság. Aki akarja, az láthatja.
Az is fura, hogy csak és kizárólag a fidesz dícséri a fideszt. Egyszer megvárhatnák, hogy ezt más tegye.
Az is szokatlan, hogy nincsenek itt a trollok. Az is igaz, hogy erre választ max a tehén vagy ómió adhatna :)
Néro2
Papagáj Pitike csak az igaz , hogy nem ötödáron hanem ötszörös áron veszel gáz Lavoródéktól.
Akkorra rakás szar vagy mint az Alpok.
namihami
""Szerénység, NERtársak, szerénység!""
magyar1
A népet szegényítik minden intézkedéssel, de luxusstadionokra és a vezetők meg a gazdagok gazdagodására van pénz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.