Több ponton is átírná a kormány a jegybanktörvényt, amelynek részeként többek között az adósságfékszabályt is kiterjesztik – írja a Bank360.

Keveslik Matolcsy György havi 5 milliós havi fizetését, a kormány emelni akar

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A Telex által idézett törvényjavaslat a jegybankelnök fizetését is megváltoztatná, ez a mostani fix 5 millió forintról egy magasabb, az átlagbérhez kötött összegre nőne.

A tervezet értelmében a jegybankelnök mostantól a hitel- és lízingtartozásoknál is meghatározhatja a törlesztőrészletek jövedelemarányos maximum mértékét. Ez a legtöbb banki hitelnél eddig is így volt, a fogyasztási hiteleknél például 500 ezer forint alatti kereset esetén a jövedelem 50 százaléka az adósságfék.

A törvényjavaslat ezen kívül arról is szól, hogy a jegybankelnök fizetése elmozdul a mostani fix 5 millió forintról, és azt az Állami Számvevőszék elnökének béréhez kötik.

Az új fizetés mindig az előző évi havi bruttó átlagbér tizenkétszerese lesz.

Ez idén a tavalyi átlagbérrel 5,26 millió forint lenne, de az idei átlagbérrel számolva jövő évtől már 6 millió forint fölött lehet.

Ez azért fontos, hogy a felpörgő infláció idején az MNB tisztségviselőinek fizetése ne veszíthessen reálértékéből az átlagfizetésekhez képest.

Forrás: Telex

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
Nekem az éves nincs annyi! Pedig nem ma kezdtem tanítani!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@VASTAGBŐR: 3:47

Elég lesz az bruttónak is.
magyar1
@KisGenyo2: Na ez lenne a reális, mivel a dolgozók tartják el az ilyen vezetőket.
Havanagi
@sgl: Meddig? Ameddig a szintén tolvaj ,hazaáruló 2/3 engedi.Ez a rész mindig is tolvaj volt, a Kádár korszakban is,vitte haza,amit látott,"ügyeskedett",ezért ért egyet a tolvaj kormánnyal,mert ő is ugyanolyan.Ezeknek az ország, a saját gyermekeik,unokáik sem számitanak,ráadásul sötétetek.,tudatlanok,szolgalelkűek, és kulturálatlanok,mert csak az ilyenekkel tud célt elérni a kormány. Ki vagyunk nekik szolgáltatva,amíg nem jön egy olyan forradalmár,aki az élére áll az 1/3-nak és vérrel -másképp nem lehet- bedönti a rothadt rendszert.
Aki Én
@Designer: Azt akartam mondani, hogy a gazdaságot romba döntő kommunista hazaárulók jobban keresnek, megbecsültebbek, mint a tanárok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.