A GKI elemzése szerint a fővárosban élők átlagos nettó havi keresete jóval magasabb azoknál, akik községekben élnek az országban. De a megyei jogú városokban és a kisebb városokban élők bérét is lepipálják a budapesti fizetések.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021-ben bruttó 351 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó 235 ezer forintot jelent. Az adat a GKI fizetés és településtípusok összefüggéseit boncolgató elemzésében szerepel, melyet a hvg.hu ismertetett szerda reggel.

Elemzés: a községekben élők csak a fővárosi bér 63 százalékát keresik

Fotó: Illusztráció/pixabay.cm CCO

Az elemzés szerint a településtípusok szerint legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (313 ezer forint), utána a megyei jogú városok jöttek (253 ezer forint), majd a városok (225 ezer forint), a legalacsonyabb értéket pedig a községekben mérték (197 ezer forint). 

Ez alapján a községekben átlagosan a fővárosi bér 63 százalékát keresik meg a munkavállalók, a városok és főváros relációban az érték 72 százalék, a megyei jogú városok és a főváros összehasonlításában 81 százalék.

A GKI elemzése szerint a legmagasabb érték (átlagos nettó havi bér) Tornakápolnán volt, ahol átlagosan 535 ezer forintot vitt magával egy munkavállaló. A második helyen a II. kerület áll (489 ezer forint), a harmadik Telki lett (467 ezer forint). A legalacsonyabb átlagos havi nettó keresetet Csenyétén mérték (havi 37 ezer forint). 

Buda és Pest összehasonlításában Buda nyert, az ott élők átlagosan 77 ezer forinttal többet vittek haza a Pesten élőknél az elemzőcég számításai szerint.

"Megyék tekintetében a legmagasabb havi nettó kereset Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 259, illetve 254 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születtek még Fejér (249 ezer forint), Komárom-Esztergom (248 ezer forint) és Vas megyében (235 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (179 ezer forint), Békés (191 ezer forint), Nógrád (194 ezer forint), illetve Somogy megyében (196 ezer forint) érték el. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset"

– olvasható a cikkben.

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
@sgl: Az átlagbér ha nincs legalább 3 részre megállapítva egy nagy hazugság és kamu. Hülyítés.
De valójában nem is értem miért nem költözik mind a 10 millió ember Mo-on Bp-re, miért nem ott termelik meg a reálértéket?
Emmersson71
Vajon miért szerveződnek az emberek társadalomba?! Nem csak vállalkozásokat és infrastruktúrát, de a szociális ellátó rendszert is nagyobb létszámhoz érdemes(ebb) telepíteni.
A kisebb gépjárműforgalom, a friss levegő és kevesebb stressz ára az, hogy helyben kevesebb a munkalehetőség, a bérek pedig alacsonyabbak.
Toller Béla
Kicsiben ugyanaz megy, mint nagyban ! MIndenki zsarol, ha tud. Az informatikusoknak nem azért emelkedik arányosan az egyébként is magas fizetése, mert akkora a tisztelet irányukban ! Hanem azért, mert ha leállnak a rendszerek, mehet mindenki katasztrófa üzemmódba, amit még sehol tudtak 24 óra alatt beindítani és 48 órán túl fenntartani ! Nem hiszem, hogy csak a cinikus, kiégett informatikusok képesek ezt tudatni a környezetükkel !
Dr. Proktor
Főként zsebből zsebbe...
Elvétve kapok csak számlát ahhoz amit a piacon veszek vagy pl bútort csináltatok!
Csodálkoztam is a vízszerelőn, hogy e-számlát küldött a munkája után...
Jozefina
Minél szegényebbek az emberek, annál jobban félnek és ki vannak téve a hatalom kénye-kedvének!!?
Ez tetszik Orbánnak is!!?
Megette a magyarok megtakarításait az infláció!!!
24.hu/belfold/2022/11/22/inflacio-megtakaritas-magyarorszag-allampapir/
24.hu/belfold/2022/11/22/aremelkedes-mnb-inflacio/
Boldog Karácsonyt Magyarország!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.