Az ünnepek előtt egy valóságos jogalkotási hajrát hajtott végre a kormányzat a veszélyhelyzet miatti rendeleti kormányzás lehetőségét kihasználva: egyszerre ugyanis két közlöny jelent meg december 23-án este 11 óra környékén – írta meg elsőként a Portfolio. A december 24. előtti utolsó munkanapon összesen 420 oldalnyi új jogszabály, vagy jogszabálymódosítás jelent meg a Magyar Közlöny két különböző számában. 

Ez sokaknak fog fájni! Ezt adja karácsonyra a kormány, váratlanul egy újabb extraprofitadót vezetnek be – itt vannak a részletek

Már péntek éjszaka megjelent az a Magyar Közlöny, amely tartalmazza a kormány legújabb különadóról szóló rendeletét. Az idei nyáron bevezetett extraprofitadó kiegészítéseként immár a gyógyszeripar is különadót köteles fizetni a 2022-es és 2023-as adóévre.

A Magyar Közlöny 214-es számában megjelent rendelet a „Kormány 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról” címmel jelent meg.

A többihez hasonlóan ez a ma (december 24-én) hatályba lépő különadó is sávos, Az adó mértéke az adóalap

50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,

50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,

150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

A rendelet alapján a gyógyszergyártó a 2022. adóévre vonatkozó különadót 2023. adóév ötödik hónapjának huszadik napjáig külön nyomtatványon kell megállapítsa, bevallja és megfizesse. Hozzáteszik: a gyógyszergyártó a 2023. adóév vonatkozásában különadó előleg megállapítására, bevallására és megfizetésére köteles. A gyógyszergyártó a 2023. adóévre fizetendő adóelőlegét a 2023. adóévre várható fizetendő adó alapján önadózás útján állapítja meg, amelyet az állami adóhatóság által rendszeresített külön nyomtatványon a 2023. adóév november 20-ig köteles befizetni.

A rendelet arra is kitér, hogy a különadóból származó bevétel a központi költségvetés Rezsivédelmi Alapjának bevétele. Mint emlékezetes a különadókkal a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni.

A gyártók által befizetett összeg a 2023-as évben folyik majd be a költségvetésbe. A Portfolio számítása szerint a Richter nagységrendileg 108 milliárd forintot fizet majd az államkasszának a különadóval a két adóévben. A szektor többi szereplőjének kb. 86-87 milliárd forint újabb kiadást jelenthet az extraprofitadó.

A Portfolio hozzáteszi, hogy

a gyógyszerszektor számára ez a mostani kormánydöntés feltehetően derült égből villámcsapást jelent, főleg annak fényében, hogy talán épp a gyógyszeripar az a szektor idehaza, amely a legtöbb fajta szektorspecifikus extra adóterhet viseli.

Forrás: Index, Portfolio

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ábel
Minden külön adó a rezsialapé, aztán egyszer éjszaka áttolják a jelentős részét a stadion, és a Mészáros alapba. Trükkös.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Pedig, hát, az extraprofit, az maga az efftársi "eo ipso"!
Gazella
@vacsi: eléggé tré a felfogásod!! Én kizárólag pajzsmirigy gyógyszer ( ez kötelező) és fájdalomcsillapítót veszek.
Németh István
Valami nem stimmela felfogókáitokkal ! Az adott termék extra profit adója a temék árából beszedet nyereségre vonatkozik! (az adottt esetben az inflációnak megflelő árváltózások viszont valóban hozhatnak árváltózást! A tej, kenyér ára sem leszújból 1,50 az, üzemanyagé 1,70, stb, csak úgy!)
TEHÁT NEM ARRA, HOGY az adott termék árát VALAMILYEN SZINTEN IS MGEMELJÉK!!!
Miről tetszetek beszélni és igyekeztek kormányellenes hangulatot gerjeszteni??? Szíveskedjetek a náthás büdös kurva anyátoknak irritálni a hangulatát - nem a polgároknak; és közben szaporán szopogassátok a gebe lengőjét, hogy valami értékes is szivárogjon belétek! >@Gazella: @rbela: @human: @Nessy: @vacsi: @Ábel: Hú de undormányok vagytok, elkeseredett szarok!
human
@Németh István: írod: "TEHÁT NEM ARRA, HOGY az adott termék árát VALAMILYEN SZINTEN IS MGEMELJÉK!!!"

Hallottam már ilyen dumát. Mégpedig Matolcsytól. Mikor bevezette a tranzakciós adót. Ő maga maondta, hogy a bankok nem fogják áthárítani, mert piaci verseny van. MIndenki más tudta, hogy át fogják hárítani a lakosságra és így is lett.
Lehet persze mantrázni, hogy mentegessétek magatokat, de gazdasági törvényszerűségekkel nem tudtok szembe menni. Ahhoz még nem elég kemény a diktatúra. Majd ha minden hatósági áras lesz, mitn a szocializmusban azzal meg lehet akadályozni, hogy beépüljenek az adóemelések a termékek és szolgáltatások áraiba. Csak hát arról volt szó, hogy előre megyünk és nem hátra.
human
@Németh István: "A bankok, pénzügyi szervezetek 94 százaléka az emberekre áthárította a kormány által bevezetett tranzakciós illetéket, derül ki a pénzügyi felügyelet összesítéséből. Az illetékről a kormányfő és gazdasági minisztere is többször azt mondta, hogy a bankok nem fogják áthárítani."
www.origo.hu/gazdasag/20130311-megis-az-emberek-fizetik-a-sargacsekkadot.html

"A tranzakciós illetéket 2012-ben szavazta meg az Országgyűlés, a bevezetésére 2013. január 1-jén került sor. Az illetéket minden esetben a bankok fizetik be az államkasszába az általunk elvégzett tranzakciók után. Különböző formában azonban ezt a pénzintézetek jelentős részt ráterhelik az ügyfelekre a díjaikban. "
bank360.hu/tranzakcios-illetek
Németh István
@human: "A bankok, pénzügyi szervezetek 94 százaléka az emberekre áthárította a kormány által bevezetett tranzakciós illetéket, derül ki a pénzügyi felügyelet összesítéséből. Az illetékről a kormányfő és gazdasági minisztere is többször azt mondta, hogy a bankok nem fogják áthárítani."
NOS ez mán valóban csak a kormány hibája lenne, ha az ellenkezője, mármint az áthárítás működne! Az áthárítás nem működik, viszont a banki ügyletek árai valóban aljas módon magasak! - de vannak kedvezően pozicionált banki hitelkonstrukciók is - igaz itt is vannak jobbítani valók! Az tény, tehát, hogy a banki árak az un. költségek fenemód magas összegűek - meg aztán az is érdekes, hogy a betéteknek valójában kamatuk sincs mert a pénzintézetek ezt lenyelik! Ugyanakkor a hiteleknek a kamatai az eget verik!
A diktatúrát említed, ebben tökéletesen igazadvan !! Vannak sajátos területek ez a bank-világ is ahol ha tetszik, ha nem radikálisan kell belenyúlnia, bele avatkoznia az állam kormányának a banki forgalmazások anyagi terheinek érvényesítésébe! Hatalmas az extraprofitált nyereségük! ÉS EZT MEG KELL FOGNI! igen ám ez nem megy csak lépésről, lépésre hiszen a bankok világviszonylatban való összefonódásai okán egy nemzet csak lassan-lassan tudja érvényesíteni a saját bugyellárisának a védelmét! Addig aníg nem a valóságos gazdasági mutatók határozzák meg a nemzeti valuta értékét hanem a pénzügyi és politikai szervezetek összefonódása kapcsán diktatórikusan nyomják le egy nemzeti valuta értékszintjét (tözsde bulit játszva) sok mindent nem lehet tenni!! De ez más téma! Visszatérve a nálunk serte-pertélő bankokhoz valóban kemény ha tetszik diktatórikus intézkedésekkel kell elejét venni a banki nyerszkedéseknek! Persze így meg fog szűnni a csányi; matolcsi féle extra jövedelem is miként a külhoni érdekelt-ségűek mázsa-számra kihordott átkonvertált valuta kötegei is szerényebb súlyúak lesznek! Ehez a kormány támogatása kell és nem az börökös és folytonos gáncsoskodás!!!
Hangsúlyozom még az...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.