A blokádok és a szankciók sikertelenek a céljaik elérése szempontjából, és csak nehézségeket okoznak azoknak az embereknek, akik nem tehetnek ezek okairól, ez tapasztalható Európában és Kubában is – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Havannában.

Szijjártó: "Továbbra is a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hiszünk"
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nestlé Hungária Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 13-án. A cég 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén. MTI/Soós Lajos

A tárcavezető mindenekelőtt arról számolt be, hogy a világ napjainkban a veszélyek korszakát éli, fegyveres konfliktus zajlik Ukrajnában és több más országban, az infláció az egekben van, az élelmiszerellátás akadozik és a migrációs hullámok is egyre súlyosabbak.

Ahhoz, hogy valahogyan túllegyünk ezen a helyzeten (.), arra van szükség, hogy a nemzetközi politika újra a kölcsönös tisztelet talajára térjen vissza, s a szankciók és a blokádok korszakát váltsa fel újra a párbeszéd és a tárgyalások korszaka

- szögezte le.

Az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy a blokádokra és szankciókra épülő politikák mind-mind sikertelenek lettek saját céljaik szempontjából, és csak nehézségeket, szenvedéseket okoztak azoknak az embereknek, akik igazából nem tehettek azon okokról, amelyek miatt ezek bevezetésre kerültek

- jelentette ki.

Sőt sok esetben a szankciók és a blokádok inkább azok számára voltak fájdalmasak, akik bevezették azokat

- tette hozzá.

Szijjártó Péter a Kubával szembeni amerikai blokád kapcsán kiemelte, hogy annak feloldását hazánk is támogatja, az erről szóló ENSZ-határozatot évről-évre meg is szavazza a kormány a többi európai uniós tagállammal együtt.

Mint mondta, az EU "nem véletlenül" kötött együttműködési megállapodást Havannával.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Kuba közötti együttműködésből a magyar gazdaság is sokat profitálhat, hiszen a szigetországban nagy szükség van a fejlett mezőgazdasági, élelmiszeripari és vízgazdálkodási megoldásokra, technológiákra.

Aláhúzta: a felek már tárgyalnak konkrét együttműködési projektekről a baromfi- és sertésfeldolgozás, illetve a természeti katasztrófákkal szembeni védekezés területén.

Majd hozzátette, hogy a két ország között széleskörű felsőoktatási együttműködés van, alapvetően az agrártudományok területén, azonban ezt az orvostudományok, az egészségipar területére is ki fogják terjeszteni.

Mi tehát továbbra is a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hiszünk, ezeknek kellene felváltaniuk a blokádok és a szankciók időszakát, amely sajnos a veszélyek korának egyik velejárója

- fogalmazott.

Szijjártó Pétert a nap folyamán fogadta Miguel Díaz-Canel kubai elnök, illetve kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Bruno Rodríguez külügyminiszterrel, valamint Rodrigo Malmierca külkereskedelmi és külföldi befektetési miniszterrel is.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Havannában még hazudozhatsz, ott még nem ismernek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Szijjártó: "Továbbra is a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hiszünk"
A huha anyámat.
Pitike legalább fognád be azt a hazug pofád.
Qqberci
Havannában még hazudozhatsz, ott még nem ismernek...
paperboy
Szijjártó beteg. Agyilag. Mindig ilyen volt. Semmit nem fejlődött. A homloka nagy. Tiszta fejlövés (ha nem takarja ki a telefingott búvárruha, Orbán Viktor.

- Tiszta a célpont?
- Nem, egy telefingott búvárruha kitakarja.
- Orbán Viktor?
- Igen. Nem. Ebből a távolságból nem tudom megerősíteni.
- Orbán Viktor a takarásban levő telefingott búvárruha. Igen vagy nem?
- Nem tudom megerősíteni.
- De.
- Nem.
- Dem
- Lőjünk vagy ne lőjünk: Ez itt a kérdés
- Kill'em all. Ismétlem kill'em all, nincs időnk tovább várni, a gyerekkel fogorvoshoz kell menni. Family First
Nessy
"Párbeszéd, és kölcsönös tisztelet"! Drága külügyérünk! Maguk ezeket a fogalmakat nem is ismerik! Sem elméletben, sem gyakorlatban!
Alfa
a háborús bűnös oroszok,putyin, sem az őket támogató politikusok semmiféle tiszteletet nem érdemelnek, hanem a szemétdombra valók , ugyan úgy mint hitler és háborús bűnös társai ! szijjas jobban tenné ha befogná a lepcses száját a gazdájával egyetemben!
Oroszok támadták meg Ukrajnát, takarodjanak haza... de mindenki aki az ő hívük .
Az oroszok és putyin terroristák
Néro2
@Qqberci: Kicsi a világ és a tetveknek különösen gyorsan terjed a híre.
ómió
És efftársilag a "mi háborúnk" meg "sanyi"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.