Szijjártó közölte, hogy Magyarország és a Vatikán közös álláspontot képvisel.

Szijjártó büszkén közölte, hogy olyanok vagyunk, mint a Vatikán, miután találkozott a barátjának hívott szentszéki diplomácia vezetőjével

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

 Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös, a nemzetközi fősodornak nem mindig megfelelő álláspontot képvisel, ilyen az ukrajnai béketeremtés, a családok védelme és a keresztények támogatása

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vatikánvárosban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy a nap folyamán többek között a szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsekkel is találkozott, akit a barátjának nevezett, miután már több mint nyolc éve dolgoznak együtt.

Kiemelte, hogy Magyarország és a Vatikán egyetért abban, hogy mielőbb véget kell érnie a háborúnak, az emberi szenvedésnek Ukrajnában, ez közös törekvés.

"Sajnos azt kell látni azonban, hogy a nemzetközi politikában a háborús retorika uralkodik, sok esetben bírálják, kritizálják és megbélyegzik azokat, akik a béke érdekében lépnek fel, de ez nem szabad, hogy eltérítsen minket" – hangsúlyozta.

"A béketeremtésre koncentrálunk, felajánljuk segítségünket, és ha van rá szükség, akár közvetítőként, akár béketárgyalások házigazdáiként, ránk mindig számíthatnak a világon" – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy emellett a családok védelméről is szó volt, amelyre a kormány "a nemzet egyik fontos stratégiai kérdéseként" tekint, hasonló álláspontot képviselve a Vatikánnal.

Illetve – mint tudatta – hosszan beszéltek az üldözött keresztény közösségek támogatásáról, különösen, hogy ma a világon nagyjából 360 millió keresztény van kitéve üldöztetésnek vagy diszkriminációnak, és szembetűnő a támadások számának drasztikus növekedése Afrika szubszaharai térségében.

"Szükség lesz ezután is arra, hogy mi, magyarok, akik a kereszténységünket és a keresztények iránti felelősségünket komolyan vesszük, ezután is támogassuk a keresztény közösségeket" – vélekedett.

Arról biztosítottam az érsek atyát, hogy ránk, magyarokra a világ minden egyes helyén élő keresztény közösségek számíthatnak

– szögezte le.

Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy nemrégiben Libanonban és Mexikóban is magyar forrásokból újjáépített templomot adtak át.

Magyarország az elmúlt években mintegy százmillió dollárt fordított nehéz helyzetben lévő keresztény közösségek támogatására. "Hatvan országban mintegy egymillió keresztényt segítettünk abban, hogy hazatérjen vagy az otthonában tudjon maradni" – mutatott rá.

A miniszter ezt követően Claudio Gugerotti érsekkel, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával is megbeszélést folytatott, elsősorban a keleti keresztény egyházak híveinek nehéz körülményeiről.

Aláhúzta, hogy a világ ezen részen is van keresztényüldözés, ráadásul itt egyébként is gyakoribbak a háborúk, nehezebbek az életkörülmények, ezért az érintettek ezentúl is számíthatnak Magyarország támogatására, a gazdasági nehézségek ellenére is.

"Tehát Irakban, Szíriában, Libanonban, Jordániában továbbra is támogatjuk a keresztény közösségeket abban, hogy békében és nyugalomban élhessenek azokon a területeken, ahol a közösségeik már sok-sok évszázad óta élnek" – fogalmazott.

Szijjártó Péter Ferenc pápa esetleges magyarországi látogatásával kapcsolatban arról számolt be, hogy Magyarország a végleges döntést várja, s ha sor kerül a vizitre, akkor azt a lehető legkörültekintőbben fogják előkészíteni.

Végül elmondta, hogy felkereste XVI. Benedek pápa nyughelyét is. "Nagyon sokan szerettük Benedek pápát, nagyon szerettük azt, amit ő képviselt, és ahogyan képviselte. Imádkoztunk érte, imádkoztunk az egészségért, és számomra természetes volt, hogy amint Rómába jövök, akkor a sírhelyéhez is ellátogatunk" – mondta.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Olyanok vagytok mint a Vatikán? Szerintem ott nem működik közpénzlopásra szakosodott állami maffia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...ez most annak a beismerése,hogy sok közöttük a saját nemükhöz vonzódó,- mint a csatornamászó?
szegfue
@verőce21: tegnap 17:28 Nem gondolom, hogy Téged, vagy engem befolyásolhat @csak úgy bármilyen " politikai megnyilvánulása"... pontosan ugy, ahogy a Te irásaid egyáltalán nem befolyásolják az én gondolataimat és persze ez forditva is igaz. Sőt! Egyikünk kezében sincs pénz, hatalom, vagy média, hogy nézeteinkkel hatással legyünk az emberekre, vagy csak egy kis csoportjukra is. Itt csupán mindenki leirhatja a véleményét és nem több!
Az a fránya "ha" viszont eléggé rossz irányba viheti el az embert, hiszen azon fantáziál: mi lenne, ha xy kerülne a kormányra, vagyis semmi köze a tényekhez.
verőce21
@szegfue: Mi csináljuk a médiát a beírásainkkal..., így "nézeteinkkel hatással lehetünk az emberekre"...!
sunoge
Fejenagy Petike és csürhéje annyira keresztények, mint Koppány volt. De az nem legalább nem hazudta, hogy az.
icegygenabro
Nem tudom a petya ezt hallotta-e??

Ferenc pápa szerint igazságtalan a homoszexualitás kriminalizálása, ugyanis Isten minden gyermekét olyannak szereti, amilyen, és felszólította a katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ embereket az egyházba.

„Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény” − mondta a szentatya az Associated Pressnek adott keddi interjújában.

Ferenc elismerte, hogy a világ egyes részein a katolikus püspökök támogatják a homoszexualitást kriminalizáló vagy az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket, és ő maga is a bűn terminológiájához kapcsolódva beszélt a kérdésről. Ezt a hozzáállást azonban a kulturális háttérnek tulajdonította, és azt mondta, hogy a püspököknek át kell átesniük egy olyan változáson, hogy felismerjék minden ember méltóságát.

Ezeknek a püspököknek át kell esniük egy megtérési folyamaton

− mondta, hozzátéve, hogy „gyengédséggel kell az emberek felé fordulniuk, ahogyan Isten is gyengédséggel fordul mindannyiunk felé”.
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 11:35
Nem csinálunk médiát,csak hozzászólunk a cikkekhez,Aki itt elmondja a véleményét,már rég eldöntötte kire szavaz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.