Két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter – számolt be róla a HVG.

Az Orbán-kormány bejelentette: Kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond Budapesten, a Miniszterelnökség Akadémia utcai épületében, ahol tizennégy szervezettel, köztük felsőoktatási intézményekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodást 2023. január 23-án. MTI/Balogh Zoltán

A téma az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar észrevétel volt. Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. 

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta:

megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban.

Navracsics azt kérte, hogy egyértelmű kommunikációval segítse az Európai Bizottság az esetleges félreértések eloszlatását, és ugyanez vonatkozik a Horizon Europe kutatásfejlesztési programra is.

Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni.

Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni

– mondta a várható időzítésre. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe.

Forrás: HVG

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nafene! Értetlenkedés helyett már jóval hamarabb megtehették volna. Sőt! Az egyetemek alapítványi működésbe kényszerítését sem kellett volna végrehajtani, de orbán nem bír magával és attól boldog, ha fenekestől felforgatja maga körül az egész országot. Sajnos nincs ember a közelében, aki lebeszélné, visszafogná ezt az elszabadult guruló ágyúgolyót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@ómió: Kutyaagyu analfabeta fajkreten naci efftars, a hazugsagaidat TE kell alatamaszdd, ne en kelljen keresgeljek azutan, ami nincs! Szoval soroldd ide azokat az europai allami egyetemeket, amiknel alapitvanyi formaban eletfogytigra beültetett aktiv politikusok a kuratorok! Ja, az kutyaagyal nem megy... Egyebkent pedig ha epp a gulyasgecire hivatkozol, EN belinkeltem neked, ahol beismerte a kormanyinfon, hogy csökkent a vilagpiaci ar, ezert Nyugaton olcsobb az energia! A fizeteskülönbseget tekintve pedig 4x olcsobb!!!
teuton
@ómió: Arra persze nem valaszoltal -kutyaaggyal nehez is lenne-, hogy miert vonulnak ki a kuratoriumbol a fideszesek, ha semi problema nincs vele es miert nem fordulnak feljelentessel az Europai Ügyeszseghez???
ómió
@teuton: Látom, mindjobban kihagy a kuutyaagyad, bolsiék elmebetege! Talán újat kéne igényelned! Vagy a fajkretén bolsi szervezeted kilök magából minden normalitást? Az más! De! Majd én keresgélem neked vissza, amire fajkreténséged kíváncsi! Addig állj féllábon! A "fideszesek kivonulása" a kuratóriumokból meg - még ennyit se látsz, kutyaagy(?) - az uniós "egyenlőbbség" jegyében történik! Amit az egyenlőbbeknek, ott nyugat-európában szabad, az itt szigorúan tilos! Vágod, bolsiék fajkreténje, vagy még ennyit se vagy képes!? De, egyébként, ha majd ezt megteszik is, jön a régi "szlogen": a "vaan mááásik" - mármint "brüsszeli elvárás" a velejéig korrupt brüsszeli efftársaidtól! Európai Ügyészség? Ahhoz Amerikába kéne menni, mert azok is Gyuri gazdátok zsebéből fújják a "tutit", idiótája! Az idióta "tippjeid" helyett, bolsiék fajgörénye, inkább vonulj vissza a meleg bolsiánuszba, vagy melegedjél a - ha már úgy hazudood - nyugati "ingyenenergiától"!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajkreten naci efftars, a kerdesem elolvasasaig nem jutottal el??? "Analfabeta fajkreten naci efftars, sorolj fel nekem csak 3 allami egyetemet egesz Europaban, ahol kormanyzo politikusok, miniszterek ülnek elethosszig az atlagber többszöröseert a kuratoriumban!" Ja, kutyaaggyal analfabetakent nem megy... Ezert most varialod ismet ugyanazt a 10 szot 20 sorban, amit a kutyaagyad befogadott...
teuton
@ómió: Kutyaagyu, ehhez mit szolsz??
Az Orbán-kormány bejelentette: Kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból?
ómió
@teuton:Ne a defektes kutyaagyaddal villogj, bolsiék elmebetege, amivel még az efftársaid, a magadéi(!) felismerésére is képtelen vagy, hanem legalább azt próbáld megérteni, amit olvastál! Pl.,amit a "kész kivonulni" témájában írtam! Vagy ezzel a defektes kutyaagyaddal ennyi se megy!? De, akkor, meg miért taglalnám tovább!? Sürgősen igényelj másik donor kutyaagyat magadnak, amiben még némi értelem is maradt! Persze előtte, azért, meghazudhatnád, hogy idehaza melyik egyetem kuratóriumában ülnek a kurátorok "élethosszig", hogy legalább erről az ütősbolsi hazugságról le ne maradjunk! Mert, egyébként, az "efftársi ideális" az lenne, ha mondjuk hetente váltanák egymást a kizárólag efftársi kurátorok, ami egyben már "brüsszelkonform" is!? Csacsogjál, kutyaagy, ne lazsálj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.