Ahogy arról korábban beszámoltunk, leminősítette Magyarországot az S&P Global Ratings.

Nagy Márton reagált Magyarország leminősítésre: "Nagyon rövid időn belül újra a felminősítések időszaka fog következni"
Fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén a budapesti Kempinski Hotelben 2023. január 24-én. MTI/Balogh Zoltán

A magyar gazdaság igen kedvező reálgazdasági folyamatai következtében a mostani leminősítés után nagyon rövid időn belül újra a felminősítések időszaka fog következni – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek a Standard&Poor's besorolásával kapcsolatosan.

A miniszter ennek kapcsán felidézte, hogy a magyar gazdaság teljesítményét korábban már is többször elismerték a minősítő intézetek, a javuló gazdasági fundamentumok következtében többek közt 2014-ben 2016-ban és 2020-ban is sor került felminősítésre.

Hozzátette, hogy

a kormány most sem fogja hagyni magát, nem fog tétlenül figyelni, a beindított gazdasági intézkedések elérik hatásukat, a sikeres gazdaságpolitikának újra felminősítés lesz a következménye.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány legfontosabb célja, hogy szemben az eurozóna több országában várható gazdasági csökkenéssel és stagflációval, hazánk 2023-ban kivédje a recessziót és 1,5 százalékos gazdasági növekedést érjen el a tavalyi igen kedvező, várhatóan 4,5 százalékos bővülést követően.

Nagy Márton hozzátette: 2024-ben a gazdaság újra kilőhet, dinamikusan 4 százalék felett nőhet a GDP, amelynek alapja a beruházás-vezérelt növekedés.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a fenntartható gazdasági konjunktúrához el kell érni, hogy a beruházási ráta a GDP 25 százaléka fölött maradjon, 20 ezer milliárd forintra emelkedjen úgy, hogy a külföldi közvetlentőke beáramlása a GDP 7 százalékát, 10 milliárd euró fölötti szintet érjen el a következő években.

Kiemelte, hogy az infláció közellenség, amivel szemben folyamatosan harcolni kell koordináltan és együttműködve az MNB-vel.

Hozzátette,

a február-márciusban bekövetkező inflációs fordulat után év végére egy számjegyűre kell leszorítani a drágulást, s ezt a küzdelmet elmondása szerint addig kell folytatni, amíg az infláció mértéke visszatér az árstabilitás szintjére.

Az ország pénzügyi helyzetét illetően leszögezte, hogy Magyarország stabilitását, ahogy eddig is tovább erősíti a kormány, ezért szigorú költségkontrollt tartva idén 3,9 százalékra, 2024-ben pedig 2,5 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát.

Nagy Márton hozzátette,

az energiaszámla szankciók miatt bekövetkezett drasztikus romlása nélkül a költségvetés már most is szufficitet, azaz többletet mutatna, ez pedig szerinte egyértelműen a stabilitás alapja.

A gazdaságfejlesztési miniszter kifejtette, hogy a szuverenitás további megerősítése érdekében a 2022-es 73,5 százalékot követően hazánk tovább fogja csökkenteni az államadósságot, amelynek szintje 2023-ban tovább apad 69,7 százalékra, ugyanakkor a folyó fizetési mérleg, valamint a külkereskedelmi mérleg hiányát is kezelni kell az ikerdeficit lehető legrövidebb időn belül történő megszüntetése érdekében. Emellett további kitüntetett feladat, hogy a közelmúltban meghirdetett programok – többek közt a Baross Gábor Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, Gyármentő Program és az energiaintenzív vállalkozásokat támogató program – segítségével jelentős javulást érjen el az ország az energiafüggetlenség és az energiahatékonyság területén.

Nagy Márton mindezek mellett kiemelte, hogy

mindeközben a kormány nem téveszti szem elől legfontosabb stratégiai céljait, azaz megvédi a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjasokat. Emlékeztetett, hogy már 7 hónapja dolgoznak több mint 4,7 millióan, miközben történelmi mélységben van a regisztrált álláskeresők száma.

Kérdésre kifejtette, hogy Magyarország valamennyi Bizottsági kérésnek eleget tett, így minden akadály elhárult az EU-s támogatások Magyarországra érkezése elől.

A miniszter összegzése szerint Magyarország stabil, az ország és a költségvetés finanszírozása biztos kezekben van, ráadásul a bizalom is töretlen. Nagy Márton emlékeztetett, hogy nemrég sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az ország, amivel a nemzetközi tartalék soha nem látott szintre, megközelítően 42 milliárd euróra emelkedett.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Na, mégegy zsebhokis...Erről mondta Róna Péter,aki közgazdászprofesszor, aki Amerikában is tanított, a hivatásához nyilván hozzáértő,hogy Nagy Mártont ma már megbuktatná az egyetemen...Ami a legborzasztóbb a mi számunkra, hogy csupa ilyen emberből áll a kormány.. Dísznek rondák,másra meg nem jók...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Na, mégegy zsebhokis...Erről mondta Róna Péter,aki közgazdászprofesszor, aki Amerikában is tanított, a hivatásához nyilván hozzáértő,hogy Nagy Mártont ma már megbuktatná az egyetemen...Ami a legborzasztóbb a mi számunkra, hogy csupa ilyen emberből áll a kormány.. Dísznek rondák,másra meg nem jók...
simmering73
12 éve állandóan kilő a gazdaság ezért lettünk Európa egyik legszegényebb országa. Hogy rohadnátok meg.
Eladott Ország
Az egyik miniszter jogász, de nem tudja, mi az a jogállamiság, a másik közgazdász, de fogalma sincs arról, hogyan működnek a piacok. Nem elég, hogy kártékony és tolvaj bűnöző paraziták, de olyan szinten műveletlenek és inkompetensek, hogy az már önmagában is bicskanyitogató lenne, még akkor is, ha mellé nem szívták volna szárazra az országot és ezáltal nem taszították volna azt a recesszió felé vezető zsákutcába. Attól félek, hogy pontosan tudják, hogy mi az a jogállamiság és a piac, de a nagyüzemi lopáshoz félre kell tenni mindent... Nemzetiszocialista realizmus a kortárs festészetben. "Legalább a Porschét meghagyhatták volna", Völner úrnak, mondotta az asszonypajtás.
uploads.disquscdn.com/images/305ecb995db9d93e6bac8e10f20a473d677f86280cfd10c9c63722d10dead4bd.jpg?w=800&h=440
O'Learynek (Ryanair vezérigazgatója) , igaza volt, egy idióta! Akkor a Schadl intézte a diplomáját? A fidesz soha, semmiben nem hibás és semmiért sem felelős, viszont mindenkinek kutyakötelessége alkalmazkodni a változásokhoz. Csak egy újabb nap Orbán szemétdombján. Sőt, a nemzetért és a vezetőért még jusson is csődbe. Úgy látszik, hogy nem olvasta még ki a "közgazdaság tankönyv hülyéknek" címú könyvet amit küldtek neki.
Giovanni Alba
@simmering73: ma, 10:18
A Pannon Puma szárnyal, de az "elrugaszkodás éve" mindig jövőre lesz.
Nem vagyok közgazdász, éppen ezért nekem furcsa, hogy államadósság csökkentésről beszél a kötvénykibocsátással párhuzamosan. A kötvény az nem kamatostul visszafizetendő kölcsön? Mert úgy tekintik, mint valami talált pénzt.
Mint a bugyutáknak készült reklámban: Ne vegyen fel kölcsönt, hozza ékszereit zálogházunkba, ha lesz pénze, kiválthatja.
Tehenész
És akkor felébredt Marci és észrevette, hogy a keze bele lóg a bilibe !!
ómió
Mivel az EU-ban idén majdhogynem csak nálunk várnak minimális GDP növekedést, erre az "élő ráció" az efftársi leminősítés!
Fenyöfa58
@ómió: TE egy méJJ madjar Zsennyi VAGY !!! két ff -es LÓGÉPÉSZ !!!
jáger laszló
N Marci igazsága
1Xle,majd innen fel..
Persze ez nem mindig jön be,csak ha szerencsénk van!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Államosítani kéne már végre, a kulákokat, az árdrágítókat meg a feketézőket meg felakasztani az így létrejött rendszert nevezhetnénk mondjuk proletárdiktatúrának. A boltoknak az a létezés értelme, hogy geciknek pumpálják ki a pénzt. A teljesen elhülyült magyar bírkák pedig vevők az ilyen dumára. Zsidózhatna itt egyet, de ma már elég nyugatozni is. Volt mar ilyen, a Rákosi éra alatt. A cinikus qrva anyját ennek a féregnek. Is. Anyád nyelte volna inkább le, ehelyett lettél te. Te gyász... Marci b@szdmeg, szánalmasak vagytok. "Nagy Márton: Mesterségesen gerjesztik az élelmiszerhiányt a boltok, pedig elvárható lenne, hogy lenyeljék a veszteséget" és ez egy miniszter b@szod. Majd még megérjük, hogy a pénzügyminiszter meg rászól a művésznőre: "Ne fogazzál, Boróka, kevés a gumink!" Csodálkozik, hogy egy piacgazdaságban nem lehet veszteségbe kényszeríteni a piaci szereplőket. És ez a gazdasági miniszter, bakker. Micsoda IDIÓTA. Ezek szerintem egytől egyik valami szocialista gyorstalpalón nyomultak. Lehet, hogy valamelyik felmenője még a Foximaxiban szerezte a diplomáját, és tőle tanulta ezeket.
Eladott Ország
@Giovanni Alba: ma, 10:32 ♦ Nem tetszik az országrúd 5 milliárdért?...
uploads.disquscdn.com/images/c7a7dd7a4ac9ded25b134386c8408e2cc57cf0d7127fc5d38a0a329e52f21367.gif
Már csak a Szabadság- szobrot kellene felújítani 5 milliárdért ...
uploads.disquscdn.com/images/c7e3131fc825128e99efe8232dc7aab04d53a7ccad27bc7db77730e76aacaf44.jpg
Van téliesitett NER zászlórúd is. Ekkora pénzügyi válságban ez k*rva fontos. Ezek a lopással még most sem tudnak leállni. "Nincs ebben az országban más kivitelezö? " Dehogy nem csak minden kvitelezés "generál kivitelezöje" Lülüke’, kb 3-4 szeres plusszért.
uploads.disquscdn.com/images/337ef6bd1d3ee2b8bc96c41014a4534aa791a7bbef43fb39eac0c758cc59dbd5.png?w=800&h=450
Merj nagyot álmodni...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277777419_2056472451224145_4383451112834110007_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=zr3Sqf1Xxz4AX_f5ugf&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBJvSuO-wnvi7lzM2uUeqA6QRZnJdrz0y3B00AhRZoYXg&oe=63D90FA3
gina
Alja balkán ez az ország, OV 12 éve meghozta a gyümölcsét,,, és ez csak a kezdet,,,,,
gina
@ómió: Te proli jobb ha utána nézel, mert hólye vagy mint a segg,, a kocsmádban persze ezt hallod kis csótány
csak úgy....
az álmodozásotok sokak életének a megrontója!
ómió
@gina: Mid fáj, bolsiék fajkreténje!? Az agyad hűlt helye?
ómió
@Fenyöfa58: Tehéngépész efftárs! Kirándul az értelmed, vagy végleg elköltözött?
ómió
@m73: Bolsiék latrinabúvár szarkupaca! Csak nem cserbenhagyott megint téged az a jó bárcáskurva anyád!?
ómió
@m73: Megdugtad már a bárcáskurva anyádat, szarkupac efftárs!? Neked, bolsi fajbaromnak, még ő is nehezen hagyta magát? Ettől vagy "frusztrált"!?
Béla333
Nagy Márton...

"A Ryanair-vezér szerint Gulyás Gergely és Nagy Márton olyanok, mint Dumb és Dumber"
"„Ez őrület. Most ő vagy egy komplett idióta vagy nem érti a közgazdaságtant”"
nepszava.hu/3161088_ryanair-michael-o-leary-gulyas-gergely-nagy-marton-dumb-es-dumber
Yoda69
Hat egy kincstarnok legyen is optimista. De ez mar a masodik leretekeles 1 honapon belul. Meg egy lertekeles es az utcan fogjak soporni a magyar reszvenyeket a forinttal egyutt.
kulabombaafityiszre
Az a helyzet marci,most ez van,amit röfögsz az meg lesz,ha lesz.
Juhász István
A rossz diák hazaviszi a féléves bizonyitványát, azzal védekezik, hogy : " HAMAROSAN KI FOGOM JAVITANI... " Az apja megkérdezi : " FIAM, HANYADSZER MONDOD MÁR EZT ??? "
ómió
@m73: Még mindig a bárcáskurva anyádat hazudnád másra!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.