A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva kedd éjjel újabb ábrákat és táblázatokat közöltek az oldalukon. Érdekes dolgok derültek ki. Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. 

A magyar kormány ellen több nagy eljárás is megy az EU-ban. Mindegyikben élesen kritizálják a magyar közbeszerzési rendszert. 

Az EU Magyarország elleni szankciói elsősorban azon alapulnak, hogy a többi tagállam aggódik, hogy eltűnik az ide küldött pénzük. A magyar kormányra kényszerített intézkedések jórészt a korrupciós kockázatok csökkentését írják elő. Részben a közbeszerzési eljárásokban közreműködő intézmények átalakításával, részben pedig a korrupció üldözésére hivatott intézmények megerősítésével.

Döbbenet! A fideszes vezetésű városban 556 közbeszerzésen indult egy cég és mindegyiket megnyerte

Fotó: Pixabay cco

A Korrupciókutató Központ Budapest kedd éjjel újabb ábrákon mutatta be legfrissebb kutatásait, amelyek érzékeltetik, hogy miért van nagy baj a közbeszerzésekkel. Az összes vizsgált közbeszerzés adatára mutató link, mind a 294 106 darab szintén letölthető mostantól a CRCB oldaláról.

Az egyik legizgalmasabb megállapításuk anonimizált, azaz nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak.

Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Ezek egészen brutális arányok.

 - írja a 444.hu.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

Mészáros Lőrinc egyre többször nyer

A kutatás szerint 

lassan az összes hazai közbeszerzés 0,8 százalékát nyeri a felcsúti milliárdos valamelyik cége, és az arány gyorsan nőtt az utóbbi években.

Bár ha a cégei által nyert közbeszerzések értékét nézzük, akkor egy kicsit gyengült a pozíciója tavaly, és már csak az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudta elvinni. A győztes pályázatok értéke tekintetében 2021-ben volt Mészáros a csúcson, amikor a teljes közbeszerzéseken kiosztott összeg mintegy 16 százalékát vitték el a cégei. Tavaly ez az arány majdnem 12 százalékra mérséklődött.

Forrás: 444.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Valakiknek el kell tartaniuk ezt a velejéig korrupt rendszert élin Orbánnal!!! Na ez nem tetszik az EU-nak és a többi tagországnak!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Az irányított "gazdagság" nemzethy előnyei!
Jozefina
Valakiknek el kell tartaniuk ezt a velejéig korrupt rendszert élin Orbánnal!!! Na ez nem tetszik az EU-nak és a többi tagországnak!!!
Aki Én
@Maccskari: ...nekem néha az az érzésem, hogy nem lehetsz ennyire buta. Ez már tényleg olyan valószínűtlen.
Törölt Nick
@Maccska: 8:15 Nyilván van ami akadályályozza mások indulását, és az nem más, mint egy NERgeci.
Törölt Nick
@Maccska: Mért nem árulták el? Mert nem merik bammeg.
Törölt Nick
@Maccska: Aha. A NERgeciségnek nem mindenki felel meg, ez tény.
Béla333
Na most ebből hogy mossa ki az Integritás Hatóság a maffiát???
Bár Bíró Feri elég ügyesnek tűnik az alibi munka végzésben...
Törölt Nick
@Maccska: Várják a fideszközpontból az utasítást.
Béla333
Az elmúlt időszak tapasztalata szerint ha a maffiának szépen visszaosztják az előre bejelentett összeget, akkor egyszerűen nem tudnak lebukni a maffia pénzmosói.
Csak akkor vannak veszélyben, ha a lopott pénzt nem kapja meg a maffia. Na akkor jön a Polt Peti...
Törölt Nick
@Maccska: Az orbán által kreált ál korupciókutatók.
Törölt Nick
@Törölt Nick: Mist nézem, hogy ezek nem az Itegritás Hatóság. Akkor meg tényleg mi a f@szért titkólóznak.
Aki Én
@Maccska: ...azért mert te nem értesz meg alaptételeket, tényeket, attól még azok vannak és mindent elárulnak. Ne nevezz valamit hazugságnak azért, mert a te szellemi kapacitásod nem engedi, vagy nem akarja megérteni azt.
Ha meg másokat nézel annyira hülyének, hogy majd te eltereled a helyes megfejtésről, akkor meg az a baj. Bárhonnan nézem, te jössz ki ebből is rosszul.

,,Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Ezek egészen brutális arányok.
Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.
Ellenpróbák
A decemberben publikált ábrák között az egyik megmutatta, hogy az összes, közel 300 ezer darab, 2005 óta kiírt magyarországi közbeszerzés között milyen magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett. A kutatók ezeket tekintik magas korrupciós kockázatú pályázatoknak, mert gyanús, hogy eleve egy cégre írták ki, hiszen nincs verseny. Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy vagy úgy fogalmazták meg az indulási feltételeket, hogy annak csak a kiválasztott vállalkozás tudjon megfelelni, vagy pedig elterjedt a piacon a híre, hogy nem érdemes jelentkezni, mert megvan már a győztes, és esetleg retorzióktól is tarthattak az indulni kívánók."
Törölt Nick
@Maccska: 08:42. Nem igaz, hogy a hülyeséged miatt mennyit dolgozom.
A Központ 42 céget vizsgált, amelyek tulajdonosai az elmúlt tíz évben biztosan közel álltak a Fideszhez. Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Garancsi István, Hamar Endre, Homlok Zsolt, Kuna Tibor, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, Simicska Lajos, Szijj László, Tiborcz István és Varga Károly vállalkozásai szerepelnek a listán.

A 42 cég felsorolása az elemzés végén található.
Törölt Nick
@sgl: Igen tudom, hogy ezek beteges szerelmi viszonyban vannak a fidesszel.
Magamat sem értem, minek szólok hozzájuk.
Giovanni Alba
A Parkinson törvénye c. könyvben, A kiválasztás elvei fejezetben tárgyalja az író azt, hogy ha egy pályázatra egynél több jelentkezőakad, akkor az a pályázat rosszul van kiírva.
Ott van példának a tbrcz LED "világítás" ügye, ahol a pályázat feltételei között szerepelt az ezen a téren szerzett tapasztalat, ami akkor csak egyetlen cégre volt igaz.
"A 2013-ban kiosztott uniós támogatások nyertesei közül Kecskemét volt az első olyan város, amely 150 millió forint feletti közvilágítási tendert írt ki még 2013 decemberében. A város előzetesen 704,3 millió forintra becsülte a közvilágítás-korszerűsítés értékét, és a pályázatban ehhez mérték a megkövetelt referenciát. Előírták, hogy csak az a cég pályázhat sikeresen, amely az előző öt évben már teljesített két olyan közbeszerzést, ahol LED-es lámpákkal kellett korszerűsíteni a közvilágítást, és a két beruházás összesen legalább nettó 630 millió forint értékű volt. További feltétel volt, hogy a két beruházás közül az egyik legalább nettó 450 millió forint értékű legyen, és a cégnek legalább 4500 új LED-es lámpát kellett felszerelnie benne. További követelmények is voltak, de már ez az egy feltétel eldöntötte a pályázat sorsát. A kecskeméti közbeszerzésben megkövetelt 450 millió forintos beruházáshoz fogható méretű LED-lámpás közbeszerzés csak egy volt korábban Magyarországon: a hódmezővásárhelyi. Így ezt a feltételt magyarországi referenciával csak az addigra már a siófoki és a paksi közvilágítás-korszerűsítést is elvégző Elios tudta teljesíteni. Rajta kívül legfeljebb olyan magyar vagy külföldi cég rúghatott volna labdába, amelyek külföldön már csináltak ilyen nagy beruházást. Ilyen nem jelentkezett, így az Elios a kecskeméti közvilágítás-korszerűsítést egyedüli indulóként nyerte el, a becsült árnál 200 ezer forinttal olcsóbb ajánlattal."
www.direkt36.hu/tiborcz-istvan-es-az-elios-innovativ-zrt-sikerei-ledes-kozvilagitasi-kozbeszerzeseken/
Törölt Nick
@sgl: Ez is igaz, de van benne valami beteges orbánhoz ragaszkodás is, afféle Stocholm szindróma. Nem számít, hogy kennyérre sem telik, akkor is orbán az ő hősük.
ómió
Biztos nem találtak nála "Szeviép-vénát"!
amortizáltok
@sgl: van bármilyen kommunikációs csatorna ellenzéki kézen: TV 99 % orbán Rádió 99%Pénz csak nekik akkor mit várhatunk?a sült galambok sem repkednek Azért 320 milliárd repült ugye tudod e há ment AKKU Kinai céghez Pulykakakasként. közpénz és orbán odadobja mindenkinek ami azért erkölcstelen szerintem.Nem a sajátját szórja , orvosoknak, tanárnak, eszébe sincs csak a haverok ? ja igy szél ellen menni is szar nem pisálni.
gina
Fidesz becsület cigány becsület !!!
amortizáltok
lőlő cége volt 556 pályázati kiirást neki boritékolhatták mert én nem indultam . másik listavezető 558 - 7 -t vesztett el, harmadik 297-et nyert meg 2 veszitett a 299 kiirt boritékolt pályázatból
erre a fociban mondják bunda bunda umbulda. Saskabaréban meg mi mindig csak mutyizunk
nejlontacskó
@ómió: a Szeviép ügyben, másfél milliárd forintot szórtak szét, a cég vagyonát!
Rendszerint saját körökben, hitel formájában!
Az itt említett, három nyertes cég, vajon hány tízmilliárd forint közpénzt emelt el?
Lepényleső
...hát persze,hisz ez mind zseni,- az egykori államhatalom teljes erejével,
minden meglévő fegyverével tud győzni,- akár megfélemlíteni,- stb...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.