Idei második tájékoztatóját tartja Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és beszámolnak a hétközi kormányülésen elhangzottakról.

Csütörtök 10 órától kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Itt ismertetik, milyen döntések születtek a háromnapos kihelyezett kormányülésen Sopronban. A hírek szerint több energetikai projektről, illetve az uniós helyreállítási hitelből való finanszírozásukról is döntött az Orbán Viktor által vezetett kabinet.

Friss bejelentéseket tett az Orbán-kormány a stratégiai kormányülés után – Itt vannak a részletek!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nincs magyar áldozata a török-szír földrengésnek

A török-szír földrengéssel kezd Gulyás Gergely: már közel 50 ország mentőalakulatai dolgoznak a katasztrófa sújtotta területen. Magyarországról több szervezet is, egyebek mellett a Hunor mentőszervezet összesen 27 túlélőt mentettek ki.

Magyar állampolgárságú érintettről nem tudnak.

A miniszter kijelenti: Magyarország minden lehetséges módon igyekszik segíteni.

Óráról órára növekszik a halottak száma, részvétünket fejezzük ki Törökországnak és a gyászoló családoknak.

Gulyás: "teljesítjük az ígéreteket"

Gulyás Gergely közölte, hogy a háború és a szankciók ellenére teljesítettük a nyugdíjasoknak tett ígéretet, és az átlagos bérek emelkedése is infláció fölötti volt.

A legutóbbi válságkezeléskor a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, az Orbán-kormány viszont visszaadta, és most 15 százalékos emelés történt, ami kiterjedt a 13. havi ellátásra is.

Az idei év legfontosabb feladata, hogy az inflációt leszorítsuk, és ne engedjük recesszióba esni a gazdaságot, valamint megvédjük a munkahelyeket. A másfél százalékos növekedési becslés reális.

A kormány mielőbbi megállapodásra szeretne jutni Brüsszellel

Az uniós tárgyalásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: mielőbbi megállapodásra szeretnének jutni Brüsszellel, ésszerű kompromisszumokat akarnak. Minden jó javaslatot örömmel fogadtak, azokról a javaslatokról is tárgyaltak, amelyek nem sértik Magyarország érdekeit, a kialakult helyzetet azonban sajnálják.

Engedett a kormány az uniónak: lemondtak a miniszterek az alapítványi tisztségükről

Gulyás Gergely közölte:

a kormányülés végén lemondott több miniszter az egyetemi kuratóriumokban betöltött tisztségéről február 15-ével.

Aki nem válik meg pozíciójától, az a kormánytisztségétől kell, hogy megváljon. (Szijjártó Péter, Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Navracsics Tibor is érintett.)

Jelen állás szerint a polgármesterek maradhatnak kuratóriumi tagok

Gulyás elmondta: tisztségekről vitáznak az unióval, nem kimondottan fideszes politikusokról szól a megállapodás, hiszen a miskolci ellenzéki polgármester is kuratóriumi tag. Egyelőre nem tudják, hogy a polgármesterek továbbra is szerepet vállalhatnak-e az alapítványok munkájában, de Gulyás szerint nem volna logikus, ha a városvezetőket is ki kéne tenni. Ennek ellenére, ha van ilyen kérés, akkor azt meg fogják fontolni.

A kuratóriumi tagok élethosszig maradhatnak a testületben, Navracsics viszont szeretné, ha meghatározott időre szólna a megbízatásuk. Gulyás szerint ezzel nincs baj, de ha van ilyen kérés a Bizottságtól, megváltoztatják ezt a szabályozást.

Milyen időtávra szólhatnak az egyetemi kuratóriumi mandátumok?

Gulyás Gergely közölte:

nyitottak vagyunk, 5 év, 12 év, bármennyi lehet.

A hivatalos tárgyalásokon érdemi tartalmi kritikák sosem hangoznak el. Egyszer már volt egy tárgyalás erről, mindkét fél lezárta az ügyet. Októberben már mondtuk, hogy mondják meg, ha vannak összeférhetetlenségi aggályok. Nem mondtak semmit akkor, most igen. Most már azt is elfogadjuk, hogy időbeli korlátja legyen a kuratóriumi tagságnak.

Gulyás: Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

A határvédelmi eszközök abba a témakörbe tartoznak, ahol Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

– véli Gulyás, miután a magyar kormány már azelőtt hitet tett a határvédelem mellett, hogy az általános állásponttá vált volna Európában.

Bíznak benne, hogy Európa visszatér a józan ész talajára: ha nem vagyunk képesek megvédeni a közös határainkat, akkor a belső határokat kezdik védeni a tagállamok. Ez kellemetlen, kényelmetlen, a kereskedelem számára is káros.

Meddig marad az élelmiszer-árstop?

Gulyás elmondta, hogy addig lehet fenntartani az árstoppokat, míg az ellátás-biztonság nem veszélyeztetett. Arra a konkrét kérdésre, hogy április 30. előtt megszűnhet-e az árstop, megismételte ezt az állítást. Alapjáraton viszont a kormány a határidő lejárta előtt fog dönteni – írja a Portfolio.

A jegybank elemzését – amely szerint az árstop emelte az élelmiszer-árakat – nem kommentálta, de elmondta, hogy azok számára, akik főleg alapvető élelmiszereket vásárolnak, számukra nagy segítség az árstop, így az inflációs hatástól függetlenül biztosan van pozitív hatása az árstopoknak – mondta Gulyás.

Támogatja Magyarország Ukrajna EU-csatlakozását?

A nyelvtörvény és az oktatási törvény nagyon távol áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartunk

– nyilatkozta Ukrajna lehetséges EU-csatlakozásáról Gulyás.

Hozzátette: bármely országnak joga van felvételét kérni a NATO-ba, a felvétel azon múlik, hogy megfelel-e a követelményeknek.

Arra a kérdésre, hogy

lesz-e külön találkozó Orbán és Zelenszkij között, Gulyás egyelőre nem tudott választ adni.

Gulyás nem tartja szükségesnek a népszavazást a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Az akkumulátorgyár Magyarország számára mindenképp megéri, gondoljunk csak az adóbevételi vonzatra

- mondta Gulyás. A gyárnak a legszigorúbb környezetvédelmi szempontoknak kell megfelelnie.

Arra vonatkozóan, hogy a vállalkozó 320 milliárd összegű beruházási támogatást kap-e, azt mondta Gulyás, hogy ez a szám nem pontos, de több százmilliárdos beruházásról van szó. A debreceni ipari parkban mindenképp kell fejlesztést végrehajtania, az akkumultárogyárral ez tovább nő, de ezek értékteremtő beruházások.

Az ellenzéki pártok által javasolt népszavazásokat Gulyás nem tartja indokoltnak, mert számos álhír kezdett terjedni az akkumulátorgyárral kapcsolatban. A vízigény az egyik ilyen pont: a 70 százalékát szennyvízből lehet fedezni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Gulyás: "teljesítjük az ígéreteket"
Az anyáb picháját te tetve rohadt tolvaj.
Sokszor az anyád picháját.
És nincs annyi sokszor te hazug rohadt tróger fityma lény amennyi elég lenne.
gina
Állandóan harcol a miniszterünk, de mindent aláir azért a szemét euróért, de remélem az EU átlátja ezt a szemét muzsikust és bandáját, ez gy olyan mocskos pitiáner zsiros disznó hogy a világ ilyet nem látott és elöre küldi a kis buziját (Gulyáska) aki egy fabatát sem ér a papagálya a zsiros cigánynak, az egész ülés egy nagy sz@r, játszanak a pedofl , buzi ,elmebeteg fidesz szemetek
drrotf
ERz a Gulyás is hazudik!A nyugdíjprémiumot sem a GDP 3,5%-át meghaladó szám figyelembevételével számították ki és így miknden nyugdíjasnak legalább 15 ezer forinttal tartozik a kormány és a z ez évi nyugdíj emelést sem a tényleges inflációval emelték, hanem 4-5%al alacsonyabbal!Ekkorát hazudni szemrebbenés nélkül pofátlanság!Az is kifogásolható és elfogadhatatlan a mai időkben hogy valaki egy tisztséget élete végéig tölthet be.Ilyen csak a királyság idején volt Magyarországon!Bár ez a kormány nem előre néz és megy hanem hátra, történelmi okokra hivatkozással vissza ment a múltba és a megyéket vármegyéknek nevezte újra, a megyei elnököket meg főispánnak, de azért a tisztségek élethosszig tartó kinevezése már -már nevetséges, és indokolatlan!Addig töltsön be valaki tisztséget amíg a feladatát el tudja látni, és a bizalmat élvezi.Ha ez megszűnt akkor nem is tudja ellátni a tisztséget és semmi szükség nincs a pozíció megtartására .Következő intézkedése a kormánynak az lesz , hogy visszaállítja a nagy földbirtokokat , a földes urakat és az első éjszak jogát, mert ez is történelmi hagyomány és ez is legalább olyan fontos és nélkülözhetetlen mint a megyék vármegyei elnevezése vár nélkül, és a főispánok elnevezése szolgabíró és pandúrok nélkül !
Nessy
Hát, ennél a "kormány infónál" hihetőbbek Háry János kalandjai!
verőce21
Nem hallgattam, de remélem, a mai kormányinfón bemondta G. Gergely, hogy addig MO nem ratifikálja az ukránok eu-s tagságát, amíg a kisebbségi törvényüket nem változtatják meg, a NATO tagságot pedig azért nem, mert az világháborút jelentene...
terlasz
@verőce21: Arról szó nincs, hogy Ukrajna a háború időszaka alatt NATO-tag lehetne. Így aztán a világháború nem ettől fog kitörni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.