Ukrajna mellett álltak ki, megemlékeztek a háború áldozatairól, és bírálták a magyar kormány politikáját azon a demonstráción, amit az orosz-ukrán háború kirobbanásának első évfordulóján Budapesten tartottak.

"Béke csak akkor lesz, ha az utolsó orosz katona is kitakarodik Ukrajnából" – a magyar kormánynak is üzentek a tüntetők
Fotó: Facebook/HVG élő

A "Legyen vége az orosz agressziónak! Megemlékezés az áldozatokról" című, az Európához Tartozunk Egyesület és a Momentum Mozgalom által szervezett pénteki megemlékezésen Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Önkormányzat elnöke kijelentette:

Ukrajna magát "testvérnek álcázó szomszédja" megszegve a korábbi megállapodásokat, orvul megtámadott egy független államot. Szerinte az oroszoknak az volt a tervük, hogy beveszik Kijevet, majd pihennek pár évet, azután elindulnak Európa felé. Követelte, hogy az oroszok vonuljanak ki a megszállt területekről. Béke akkor lesz, ha az oroszok kivonulnak

- tette hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester a szolidaritás városának nevezte Budapestet, mert helyt állt a menekültek fogadásában, és bebizonyította, hogy a történelem jó oldalán áll. Hozzátette: szomorúsággal tölti el, hogy kijevi utazásakor úgy érezte, magyarázkodnia kell a magyar kormány "hintapolitikája" miatt.

Szerinte a kormány "annyit ült a hintában", hogy elvesztette erkölcsi iránytűjét.

Az a konfliktus, amely fekete és fehér, az a magyar kormánynak "a szürke ötven árnyalata", összekeverik az agresszort az áldozattal

- fogalmazott.

A főpolgármester szerint a háború arról is szól, hogy újra barbár erőszak fogja-e igazgatni Európát, Magyarországon pedig arról, hogy szakítani tudnak-e azzal a felfogással, hogy a politika csak a pillanatok uralása.

Elmondta:

sok vitája volt a kormánnyal, de még sosem érezte azt, hogy álláspontja ennyire különbözik a kormányétól. Kijelentette, addig lesz politikus, amíg tükörbe tud nézni, illetve szemébe tud nézni azoknak az áldozatoknak, akik most szenvednek Putyin agressziója miatt.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője azt mondta, kiállnak az ukránok mellett, és fontos, hogy megmutassák, van egy másik Magyarország is. Leszögezte: ami Ukrajnában történik az köszönőviszonyban sincs azzal, ami "Rogán Antal propagandagépezetéből" ömlik.

Az oroszok válogatás nélkül lőnek lakóházakra, iskolákra, kórházakra, fegyverként használják a nemi erőszakot, a kínzást, gyermekeket szakítanak el családjaiktól

- sorolta, hogy szerinte milyen háborús bűnöket követtek el Ukrajnában az oroszok. Cseh Katalin szerint aki ezek után Putyin védelmére kel az Európa Tanácsban, az olyan, "mintha beleköpne a bucsai tömegsírba". Hozzátette: a háborús bűnösöket nem lehet mentegetni, nemzetközi törvényszék elé kell állítani őket.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője közölte, Magyarország nem szolgálhatja az agresszor Oroszország érdekeit, és aki ezt teszi kormányfőként, az nemcsak a korábbi elveit, hanem a magyar emberek érdekeit is elárulja. Ha Ukrajna szabad akaratából Európához akar csatlakozni, akkor ebben támogatni kell – szögezte le.

"Béke csak akkor lesz, ha az utolsó orosz katona is kitakarodik Ukrajnából"

- mondta.

A politikus úgy fogalmazott, egy szuverén kormány, amelynek a hazája az első, "az nem Putyin kottájából játszik". Szerinte a magyar kormánynak tettekkel is ki kell állnia az ukrán nép szabadságharca, az ország határainak sérthetetlensége, szuverenitása mellett. A magyar miniszterelnöknek kötelessége elutaznia Kárpátaljára, majd Kijevbe, és véget kell vetnie a különutas oroszérdekű politikának – mondta.

Olja Szemenyko, egy Csernyihivből menekült ukrán édesanya a bombázások alatti emlékeit idézte fel. Lejátszották a fronton harcoló Fegyir Sándornak, az ungvári egyetem tanárának üzenetét, és egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.

(MTI)

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Jó látni hogy vannak meg normálisan gondolkodó magyar emberek. Igy tovább!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Jó látni hogy vannak meg normálisan gondolkodó magyar emberek. Igy tovább!
izéke
Az mti-n megjelent egy ilyen hír? Ha ilyen az orosz mint "testvér" ,milyen ha nem az? Az agressziónak azzal nem lesz vége,ha kimennek az oroszok. Azt is meg kell akadályozni,hogy a jövőben újra kedvet kapjon a kalandorsághoz. Húzzák ki a harapós kutya fogait. Vegyék el a nukleális fegyvereiket,csak hagyományos serege legyen.Mivel a szavuk kb.szart se ér,mivel bármilyen szerződést tetszőlegesen felmondanak,hát azon a nyelven kell velük beszélni amin értenek.
jáger laszló
Üzentek az ukrán tüntetők!!
Máskülönben MO fizikailag,földrajzilag Ukrajna mellett áll.mivel
közös a határ!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
FLETÓ
Ebbe még Kínának is lesz beleszólása!
Terminátor
@Shikari: Rossz repülőre ültél!
Ez a repülő már a főnököd O1G szerint is zuhanóban van!
Van ejtőesernyőd?
Terminátor
@Shikari: A fasizmus a tiétek!
A liberalizmus az épeké!
Ne keverd össze!
"Ukrajna győzni fog" mondta O1G!
Terminátor
@Shikari: A nemzetifasizmus O1G-é!
A volt kommunisták alakították át magukat!
Nézz körül a kormány és a fityisz tájékán!
Alfa
@Shikari: te barom. kecskebaszó, a kibaszott narkós-pedofil fidesz-ner szektában vannak a levitézlett kommunisták ügynökök, akik letagadják a múltukat,és hazudnak mint a vízfolyás. Szidják az előző szektájukat ... akik oda hajlanak ahonnan több lóvét kapnak, akik családja anno fasiszta-náci volt, majd nyilas lett , utána vérbeli kommunista, most fidesz-ner szektatag, és igazi kommunista-keresztény-fasiszta-náci!
Ugye kecskebaszó kamukeresztény bagázs
verőce21
Megdöbbentő mennyi ember támogatja a háborút Magyarországon...!
Békét kötni a jelenlegi állapot deklarálásával is lehet...!
csipetke
Orbán és a papagájai egyfolytában tolják az avasrizsát, hogy ---Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból---Nem sodródhatunk bele a háborúba---a baloldal a háború pártján áll---, stb,stb. Bár értem én, ez a birkáknak szól akik majd ettől jól megnyugszanak,hiszen a kisgömböc megvédi őket. Vajon orbán miért nem megy testi lelki jóbarátjához, a bomlott agyú putyinhoz, és veszi rá,hogy takarodjon ki Ukrajnából?Az,hogy orbán napjában százszor is nyilatkozza ezt a süket szöveget, attól még az lesz,amit a "nagyok" döntenek. Másrészt orbán elfelejti,hogy NATO tagok vagyunk?Azért ez mégiscsak biztonságot ad. A ruszki hadsereg A NATO-val szemben, annyi,mint a lósz@rban a vitamin
Csizmás Kond
Béke csak akkor lesz ha a nato és amerika felhagy az orosz felé való tolatással.
FLETÓ
@Csizmás Kond: Kína javaslata célravezető! Persze a háttér megegyezésről mi nem tudunk! (Nyilván Tajvant nem bántja cserébe!)
Sámannus
A csüngőhasú csak az elkövetett bűnök elől menekül az oroszok védernyője alá. Ha kirúgjuk alóla a sámlit mehet a vigyorgóba.
jáger laszló
Ukrajna 1 duplex állam
Ahol 1ütt éknek az ukránok/határ mentiek,kisoroszok/ és az orosz nemzetiségűek
Ezt kéne tudomásul venni és eszerint politizálni!!
Enélkül a Mír
csak vágyálom!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@Őrnagy: klein, te ehhez kicsivagy és nagyon buta!
Csizmás Kond
Ukrajnát csak úgy tudták a padlóra vinni hogy egy mindenre kapható, korcs, nemzettelen bohócot állítottak háttérsegitséggel a kormány éllére, kinek ukrajnak az őt fizető pénzhatalmakkal szemben csak egy szarkupac.
csak úgy....
@Csizmás Kond: @Őrnagy: @KisTehen: @Shikari: @Maccska: = tudálékos,okoskodó seggffejek exkluzív clubja! :) jelszavuk : putyin pincsijei közösüljetek!
Eladott Ország
Jó látni, hogy vannak még ebben a kibebaxott országban értelmes, becsületes emberek is, hiába a rezsim minden gecisége. Gondolom, a csirkefejű a jövő héten moszkvába utazik, kiengesztelni a gazdáját. Takonygerincű,-képű már megint szerepel, a tőle megszokott tempóban. "Szijjártó a Ria Novosztyinak: Kilenc orosz üzletember levételét kértük a szankciós listáról ...A külügyminiszter szerint több közép-ázsiai országból is jelezték a kormány felé, hogy ez a kilenc üzletember fontos befektetésekbe kezdene ezekben az országokban, és nem értik, miért nem dolgozhatnak velük. „Ezért gondoltuk azt hogy ha nincs jogi alapja, amiért felkerültek, akkor jó lenne, ha lekerülnének a szankciós listáról” Telex . Szégyen az egész fidesz banda.
ómió
Ahelyett, hogy a "mi háborúnkba" (mármint az övékbe) efftársiasan elmasíroztak volna golyófogónak!? Hát, milyen "vacak efftársak" ezek!?
csipetke
@Őrnagy: 09:06 "Őrnagy"... te pont annyira vagy őrnagy,mint egy marék molylepke. Vagy a nevedbe beleszőtted az álmodat,hogy csak szeretnél az lenni. Nahát, én,mielőtt bármit is írok,utánanézek ennek annak, szakértőket hallgatok-nézek meg. De úgy tűnik,hogy a húgyagyú gyagyás az te vagy. Neked ez testi,vagy lelki örömet okoz,ha ilyen gyökér,prosztó módon beszélsz bárkivel,akinek más a véleménye?Nézz meg 1-2 videót, ahol a ruszkiknál a munkából hazaigyekvő embereket fogdossák össze az utcán,hogy harcoljanak a bomlott agyú puttyos háborújában. Azt mondta az elmeroggyant,hogy egy hét alatt leigázza Ukrajnát. Eltelt egy év,és semmi. A hiper-szuper rakétáit feldughatja magának a gyökér. És ha vége lesz a háborúnak, akkor is szarban lesz a puttyos, mert sokmillió szakember, főleg informatikusok,mérnőkök, tudósok menekültek el ruszkiországból, mielőtt a vágóhídra hajtanák őket. Nem mellesleg,ha normális módon nem tudsz hozzászólni a kommentekhez,---tudod,ahogy az emberszabásúak teszik--- akkor miért nem a mandíneren nyomod? Ott vannak ilyen prosztók, mint te, engem meg kerülj ki. Nem vagy vitaképes
Sámannus
@Horizont: Mivel az oroszok szerint nincs háborúban Ukrajnával, így a NATO sem háborús konfliktussal áll szemben. Mondjuk az oroszok saját magukat hozzák hülye helyzetbe.
csak úgy....
@Shikari: legalább ne itt pasizz, te gusztustalan buzi!
Alfa
@Shikari: @Shikari: te nagy barom kecskebaszó takarodj te is a kibaszott háborús bűnös oroszokkal haza ahonnan jöttél
Németh István
Akik mint a moslék ballberális csőscelék által megtévesztett nagyon buta, sajnos bugris paraszt kommunista zsidó jabrancok jelen voltak a tüntetésen sogalmuk sincs , hogy mit és miért is akarnak követelni! Ez pont olyan, hogy a magyarok 2/3-a menjen a picsába az országból mert röhögő többséggel megválasztotta a saját kormányát! Ez a 145 véreszsájú kisebbségi aljas zsidó köcsögöknek nemtetszik, hát akkor a többség menjen a picsába! HÁT URAK- HÖLGYEK EZ NEM ÍGY MŰKÖDIK! >> azt az usa-nató. de az ENSZ barom segg szervezetk is tudják>> hogy az orooszoka saját hazájukat kemény honvéádelmi kötelezettségeiknek megfelelően védik! Ukrajna nincs, ukrán területi székhely lvan, miként > Magyarosrszágnak ugye vármegyéi vannak és ezek magyar területek ...>> következésképpen az usa-nató, de az ENSZ is menjen a büdös kurva anyjába >> NEM LESZ USA-NATO TERÜLET az ukrán föld! Az usa álmodozó bandája hiába feccölt hatalmas vagyonokat az ukrán területek, infrastruktúrák megvásárlására az soha nem lesz usa-nató BIRODALOM része! ÉS AZ EU. mocskos korrupt vezetése, mint az usa területi helytartója takarodjon az aljas szolgalelkű, nyerészkedő, korrupt, kurva anyjába! ÉS, hogy tudjátok >> az Eu. részéről fizetendő járandóságot Magyarország soha nem fogja megkapni amíg ez a vezetés van, mert azt már régen a néhány vezető önmaguk közt felosztotta! Mit gondoltok hogyan akarnák egységesen a céljaikat elérni Magyarország ellelhetelenítése érdekében >>> ha nincsenek erre érdekeltté téve???! Tetszenek gondolkozni???
na ezért> az usa-nató takarodjon Európából, at Eu vezetése a börtönbe - akasztásilag!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.