Orbán Viktor aláírta a kilépést a Nemzetközi Beruházási Bankból. Már meg is jelent a kormány határozata. Boros Imre szerint az oroszok is ki fognak lépni. Mindez azután történt, hogy a kormány úgy döntött, hogy visszahívja a bankból a kormányzati delegáltjait. Mint ismert, David Pressman amerikai nagykövet szerdán Budapesten bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központtal működő NBB-t, illetve három vezetőjét. 

Megjelent Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt szűkszavú határozat, amely szerint a kormány egyetért azzal, hogy

Magyarország lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) fennálló tagságáról.

A kormány egyúttal visszavonta azt tavaly nyári határozatát, amely a bank kormányzótanácsában Magyarországot képviselő kormányzóvá a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős minisztert jelölte ki és felhatalmazta helyettes kormányzó kinevezésére, visszahívására. 

Az orosz „kémbankként” elhíresült intézmény azt követően került a figyelem középpontjába ismét, hogy kiderült, három vezetője is felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára.

Miután feladta a kormány az utóvédharcot, Orbán gyorsan alá is írta, hogy kiszáll Magyarország az orosz "kémbankból"

Fotó: IIB

Utolsó EU-s tagországként sokáig kitartott a magyar kormány a budapesti központtal működő orosz Nemzetközi Beruházási Bank mellett. Aztán szerdán 5-kor, ahogy korábban mi is megírtuk, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szankciós listára teszik Laszlóczki Imrét, a magyarországi központtal működő orosz Nemzetközi Beruházási Bank alelnökét, és a bank többi vezetőjét. Szijjártó Péter a sajtótájékoztató másnapján még odaszólt az amerikaiaknak, bár már tudhatta, hogy a kormány eldöntötte: feladja az utóvédharcot, és kiszáll a bankból. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium aztán közleményt adott ki, miszerint „a kormány megtárgyalta a kialakult helyzetet, és megállapította, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette. Ezért a kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből”. Szerda este pedig már meg is jelent a Magyar Közlönyben a visszavonuló, Orbán Viktor aláírásával.

Boros Imre: Az egész Nemzetközi Beruházási Bank meg fog szűnni

Boros Imre közgazdász, az első Orbán-kormány minisztere, még a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatósági tagjaként azt mondta az RTL Híradónak, a szankciók gyakorlatilag megsemmisítették a pénzintézetet, amelyből az oroszok is ki fognak lépni és megszűnik, ezek után jön az eszközök és követelések rendezése. Eddig Magyarország volt az utolsó EU-tagország a bank tulajdonosai között.

A bank befizetett jegyzettőkéje 427 millió euró a G7 szerint, amiből több mint 25 százalék (108 millió) esik Magyarországra. Azt egyelőre nem tudni, ennek a pénznek mi lesz a sorsa.

Az ukrán háború kitörése után Csehország és Szlovákia már kilépett a bankból, majd Románia és Bulgária is bejelentette, hogy távoznak.

A legnagyobbrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban jelentette, hogy Budapestre teszi át a székhelyét, az országgyűlés pedig úgy döntött: a bank dolgozói teljes diplomáciai mentességet kapnak. Szakértők szerint

ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe, ezért is emlegetik orosz kémbankként a pénzintézetet.

Forrás: 24.hu, 444, Hang.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Már a 2018-as ide telepedésük is az unió elárulása volt. A nemzetközi diplomácia végre tudomásul vette. hogy Orbán bajt hoz mindenkire, így minél távolabb kell tartani a fontos döntésektől.
Szomorú az árulók sorsa. Az veti meg őket a leginkább, akinek dolgoznak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Már a 2018-as ide telepedésük is az unió elárulása volt. A nemzetközi diplomácia végre tudomásul vette. hogy Orbán bajt hoz mindenkire, így minél távolabb kell tartani a fontos döntésektől.
Szomorú az árulók sorsa. Az veti meg őket a leginkább, akinek dolgoznak.
Pálinkás Pál
a szarosgatya utcai harcos visszavonulót fújt..?...nem baj...remélem az amik addig ütik, míg megbukik...ha elveszti a hatalmát , magától felfordul a sokktól...
kereső
"Nicsak ki beszél"? Boros Imre- na, ezt sem hagyták az útszélén- anno azt dalolták róla a fülemülék, és küszöb rádió- hogy a kgb ügynöke volt. Mostan meg az orosz bank igazgazató tanácsának tagja- a magyar kormány delegáltjaként. Ajjaj- mi fog itt még kiderülni? Mikor vonja vissza a külügy a diplomata útleveleiket?
Nyírfa
@kereső: 08.26

Majd, ha már Szijjártónak sem lesz.
csipetke
Csak a címre:- Mi tartott idáig? Már régen meg kellett volna tenniük. De eddig biztos nem bólintott rá a puttyos
frank
Nagy sok kémkedni való volt ilyen kis picsányi országban. Vihar a biliben.
kereső
@frank: Nem érted? Nem érted- a bank alkalmazottai, családtagjai magyar diplomata útlevéllel rendelkeznek- ezzel szabad bejárásuk van egéész Európában, a schengeni övezetet is beleértve. És, ha azt mondod- "nincs itt semmi látnivaló, ugorgyunk", akkor mégis mit kerestek/keresnek az oroszok a magyar külügy szzervereiben? Na, ez a tiz pontos kérdés...
Terminátor
Visszakapjuk a tőkénket, vagy csak a tökünket?
A bank ingyenesen juttatott székházat visszakapjuk?
A magyar becsületet visszakapjuk?
jáger laszló
Újra változtak a viszonyok!!
Az amcsik ismét barátok lettek sőt puszi pajtások...
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@KisTehen: a barom mondja akkor i-gazolja,hogy tényleg az ökörtől jött elő!Ja magácska volt,akkor duplán igaz!
icegygenabro
Lófaszt! az orrára koppintottak és beszart a a dagadtgeci...
Kovács Máté
Lezavarták laza két nap alatt.A magyar szélkakas,csak pislogott.
Hahahaha
Németh István
Egész nyugodtan lehet aljaskodni és egymást túl licitálva alázni > ezek az un. kommunista alűrök nem titkolhatóak el! Mindíg előbukkannak a nemes megnyilvánulásokban!
De a lényeg >> az usa-nató takarodjon Európából, az Eu. vezetése a bitófára, az usa nagykövet takataodjon a büdös rohadt kurva anyjába a lófaszára tekeredve a sosros.biden-rocsild pöcsére!
jáger laszló
O2G aláírta
Nem kémkedünk tovább az NBB keretében mert az USA erre kért bennünket!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
Boroséknál most kiesett még egy felügyelő bizottsági fizetés is a családi kasszából...!
kereső
@sgl: 06:03. Boros imre SZT tiszt volt a III/III-son.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.