A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében szerdai hatállyal átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek – közölte a kedden megjelent kormányrendelet kapcsán Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

A közleményben kifejtette,

a tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre és egyes húsfélékre, és 2023. június 30-ig tart.

A kormány által tilalom alá vont érzékeny termékek:

szarvasmarhafélék húsa frissen, hűtve, fagyasztva

sertéshús frissen, hűtve, fagyasztva

juh- vagy kecskehús frissen, hűtve, fagyasztva

baromfi húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve, fagyasztva

madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve

természetes méz

zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva

búza

rozs

árpa

kukorica

hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle

búzaliszt

gabonaliszt

megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván

darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve

repce- vagy olajrepcemag, törve is

napraforgómag, törve is

napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva

repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva

nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban

kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék

zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva

(kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva

bor friss szőlőből; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet)

Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását. Azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A szabályokat megszegő fuvarozók büntethetők, a büntetés akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet – tette hozzá a miniszter.

Az ukrán áldozóostyát is tiltólistára tette az Orbán-kormány, üzent a Közlönyben az Európai Bizottságnak is

Fotó: Pixabay cco

Nagy István kiemelte, annak érdekében, hogy a tilalom ne legyen kijátszható, a más országokból behozni szándékozott – a rendeletben meghatározott, jelenleg nem bejelentésköteles – gabona- és olajosnövények esetében kötelezővé válik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe való bejelentés is.

Nagy István az átmeneti időre bevezetett intézkedésektől azt várja, hogy lehetőséget ad érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Kifejtette: az Ukrajnából az Európai Unió felé már megnyitott szolidaritási folyosók, azaz könnyített szárazföldi szállítási útvonalak esetében olyan uniós szintű megállapodásra lenne szükség Ukrajnával, amely az ezeken keresztül exportálni kívánt ukrán termékek esetében garantálja, hogy azok az eredeti célpiacaikra fognak irányulni. Brüsszel ugyanis azt ígérte, hogy az ukrán gabonát az afrikai és közel-keleti országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg. Nem tartható fenn az ukrán mezőgazdasági áruk teljes körű vámmentessége sem, hiszen nem behozható versenyelőnnyel termelnek az európainál jelentősen alacsonyabb önköltséggel, köszönhetően a hatalmas üzemméreteknek, valamint az Európai Unióban már nem megengedett termesztési és növényvédelmi gyakorlatoknak is – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter leszögezte, az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az uniótól. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, és megvédi a magyar mezőgazdaság érdekeit – zárul a közlemény.

Egyúttal a kormány, bizonyára az Európai Bizottságnak az importtilalmat bíráló nyilakozatára válaszolva megjegyzi: „Az Európai Bizottság uniós jogban rögzített elsődleges feladata a tagállamok érdekeinek harmadik országok irányában történő legmesszebb menő képviselete.”

Európai Bizottság: elfogadhatatlan a magyar és a lengyel importtilalom az ukrán gabonára

Bármilyen egyoldalú döntés elfogadhatatlan egy uniós tagállam részéről

– mondta a Reutersnek az Európai Bizottság egyik szóvivője. A szóvivő emlékeztetett: a kereskedelmet érintő szabályozás az EU kizárólagos kompetenciája.

Az Európai Unió tavaly júniusban tette vám- és kvótamentessé az Ukrajnából érkező termékek behozatalát, hogy megkönnyítsék az ukrajnai termékek exportját, miután a Fekete-tengeri útvonalakat az orosz haditengerészet elaknásította. Az EB két héttel ezelőtt úgy határozott: további egy évvel meghosszabbítja a könnyítést.

Az úgynevezett szolidaritási folyosók célja eredetileg az lett volna, hogy Ukrajna természetes célpiacaira, Észak-Afrikába és a Közel-Keletre kerülőúton is eljuthassanak az agrártermékek, nagy részük azonban az unió keleti tagállamainak raktáraiban landolt, alacsony áruk miatt pedig hamar megszűnt a kereslet a helyi termesztésű gabonára és olajos magvakra.

Forrás: MTI, hvg.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
...

Már az áldozóostyát is? Aztaqrva!
Most akkor a nyomorult hívők pofájába mit tolnak a papok? A pöcörőjüket...vagy a nyelvüket, mint a dalos láma a kisgyereknek?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
"Ukrán áldozó ostya"- a magyar gazdák meg vannak mentve...röhej.
Mikor tűnik el a boltok polcairól- az étolaj, margarin?
Lesz-e a meglévő állatállománynak eledele,, vagy a következő sirám az lesz, hogy nincs mit enni.

Kukorica: honnan fogunk tőzsdei áron importálni, mert magyar kukorica nincs- nem termett.
Szegény Kárpát-aljai magyar gazdák...

No problem...majd importálunk az oroszoktól, azt amit elloptak az ukrán paraszttól...
kereső
Aszongya a magyar nemzethy agrárminiszter:
"Brüsszel ugyanis azt ígérte, hogy az ukrán gabonát az afrikai és közel-keleti országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg. "-és miért nem igy lett b@xod alássan?
jáger laszló
Ezek szerint a magyar gazdák,a magyar kormány nem az olcsó ukrán élelmiszereket ,hanem a drágább EU-s élelmiszereket és annak behozatalát támogatja az inflációval szemben!!
Ezt nem tartom megfelelő gazdaságpolitikának ,mivel a lakosság többségének érdekeit nem veszi figyelembe
Mondhatni károsnak tartom!!
A magyar érdekeket nem így kell védeni mesterséges eszközökkel!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Qqberci
Szemét hazug korrupt Putylersegg-nyalók!...
Nessy
Tessen mondani mit védenek? A tavalyi kevés termést, ami semmire nem lett volna elég? A "gazdákat"? Hiszen több pénzt kap a földalapú, meg egyéb agrár támogatásból, mintha termelne a sok új földesúr! Esetleg a stadionok helyett zápor tározókat, és egyéb vízgazdálkodást segítő beruházás kellene, hogy lehessen aszály idején is öntözni. Esetleg reális áron adni a termeléshez szükséges dolgokat. Biztos lennének költségcsökkentő tételek, csak esetleg érteni kellene hozzá.
Nessy
@KisTehen: Most voltak, vannak! A klíma változás miatt forró nyarak lesznek! Nem a múltról írtam! A múlta merengés semmit nem ér! Nagyon megerőltető lenne előre gondolkozni?
Toller Béla
Csak kimutatjk valahogyan a gyűlöletet ! Ahogy egy kis lehetőség van rá, azonnal ! És nem csak az ukránokkal szemben, hanem a saját, elszegényedő npükkel szemben is ! A franxba az agyontámogatott gazdikkal, ideje lenne valami agrárkamarát gründolni nekik, mindenféle inegrátorok nélkül, csak úgy ! Oszt locsoljanak, szántsanak, vessenek, trágyázzanak, mint mindenki más teszi !
jesz
...

"Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását."...

Aztán nyugatról behozzák mint silány készterméket, mi meg zabáljuk a nyugat szarját...
Arról senki nem beszél, hogy mi van a silány nyugati termékek kitiltásával?
kereső
@Nessy: Folytatva a gondolatsor- azt a vizmennyiséget, amely szükségeltetik az akkumlátorgyárak múködéséhez, lehetne a mg.-ban hasznositani. Persze ez igy most már beruházás igényes - hiszen azokat az öntözési rendszereket, amelyeket a sztálni tsz-csék kiépitettek, azokat az új földesurak beszántották,és kidobták a kukába, még az árkokat is, amelyek azért voltak a földek végében-ill. a nagyobb összefüggő területek közepén, hogy az esetleges csapadékosabb időjárás következtében kialakuló belvizeket el lehessen vezetni. Na, de mit ért a műkörmös, és belpesti ügyvéd új földesúr a "paraszt" munkájához, a mezőgazdasághoz.
Nessy
@kereső: Mint a kormányunk a mezőgazdasághoz is, többek közt!
Emmersson71
...

Már az áldozóostyát is? Aztaqrva!
Most akkor a nyomorult hívők pofájába mit tolnak a papok? A pöcörőjüket...vagy a nyelvüket, mint a dalos láma a kisgyereknek?!
ómió
Pedig a honi efftársak csak ezzel hajlandóak bérmálkozni! Akár többször is!
Terminátor
Az EU és az Ukrán gabona előállítási ára között nagy különbség van.
Ha az ukránoknak is azonos technológiával köllene termelniük, akkor is ócsóbban jönnének ki.
Tehát most O1G jobbat lépett, de eső után köpönyeg!
kereső
Érdeklődöm, méhész ismerősömmel együtt, hogy az évek óta megtermelt méze miért is nem kell Magyarországon? Helyette itt a kinai műméz, amit ki tudja miből állitanak elő, és milyen vegyszereket tartalmaz. A kinai ruha-és cipő , a játékok olyan vegyszerekkel kezeltek, amelyek hosszabb idő után bőrbetegségeket, és mérgezést okoznak. Nem mellesleg a magyar gazdák ugyanazokat a vegyszereket használják gyom-és gombairtásra a gabonában, mint az ukránok.
Nessy
@KisTehen: Valóban igazad van! Akkor viszont, miért olyan gyárakat építünk, melyeknek magas az energia és vízigénye, amelyekből amúgy is rosszul állunk? Nincs itt valami ellentmondás? Arra lesz víz, öntözésre nem lesz víz?? Hogy a tavainkat a több tonna betonnal hogy teszik tönkre az egy másik téma.
ómió
@Sakk Matt: Már annyit nem tudsz ott az elmeosztályon, hogy a többször bérmálkozó, az maga Böszme efftársatok!? Így "romlik az állagod"!?
ómió
@Sakk Matt: Agy nélkül már Böszme efftársadat is összetéveszted Semjénnel!? Sürgesd magadnak a donor kutyaagyat!
ómió
@Sakk Matt: Nem! Arról az idiótáról, aki te vagy!
ómió
@Sakk Matt: Sürgesd magadnak a donor agyat! Hátha utána megérted!
ómió
@Sakk Matt: Ne erőlködj! Az agyzsugorod ezt neked úgysem engedi megértened!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.