A Magyar Természetvédők Szövetségének értesülése szerint a magyar kormány már a héten beadta az Európai Bizottságnak a Helyreállítási terv hitelrészének és a REPowerEU fejezeténének előzetes projektlistáját, bármiféle társadalmi konzultáció nélkül.

Az Orbán-kormány társadalmi konzultáció nélkül adott be egy fontos dokumentumot az Európai Bizottságnak – Itt vannak a részletek!

Széleskörű lakáskorszerűsítés lehet a gyógyír a magyar energiafüggőség csökkentésére

Új, nagy teljesítményű gázerőművek építése és erőltetett más újraiparosító gigaprojektek helyett nagyrészt egy sokéves, széleskörű épületenergetikai programra, és ennek részeként évi 100-150 ezer lakás korszerűsítésére kellene fordítani az energiaátmeneti célú uniós és hazai közpénzes forrásokat a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint.

A szakmai civilszervezet értesülései alapján a kormányzat e héten benyújtotta a magyar Helyreállítási terv mintegy 275 milliárd forintos REPowerEU keretét és az RRF körülbelül 3400 milliárd forintos hitelrészét várhatóan lekötő projektlistát az EU-nak.

Ennek kapcsán az MTVSZ a szükséges monitoring bizottsági és társadalmi konzultáció teljes hiányát rója fel és hangsúlyozza, hogy a kormányzatnak a RRF hitel – REPowerEU tervben prioritásként kellene kezelnie a lakossági épületenergetikai programokat.

Ugyanis ezek egyszerre járulnának hozzá érdemben a magyar energiaátmenet felgyorsításához, a fosszilisfüggőség és a primer energiaigény csökkentéséhez.

A magyar Helyreállítási Terv (RRF) hitelrészében és a Helyreállítási terv REPowerEU fejezetében szereplő uniós forrásokra kiterjedő projektlista elkészítése hosszú távra, 2030 – 2040-re és utánra hatóan meghatározza Magyarország energiapolitikáját, energiatermelési és -fogyasztási szerkezetét, valamint infrastruktúráját. A Helyreállítási terv REPowerEU fejezetében ugyanis az országnak részletesen ki kell fejtenie, hogy milyen energiatakarékossági, megújuló energiaátmenetet gyorsító és energiaforrás-diverzifikációs intézkedéseket tervez az Oroszországtól való energiaimport-függőség, kiemelten gázfüggőség csökkentése érdekében.

Értesülések szerint a kormány már a héten beadta az Európai Bizottságnak a Helyreállítási terv hitelrészének és a REPowerEU fejezeténének előzetes projektlistáját, bármiféle társadalmi konzultáció nélkül.

Aggasztó, hogy a REPowerEU fejezet tervezése egyelőre zárt ajtók mögött zajlott. Nemcsak a – szakmai szervezeteket tömörítő – Helyreállítási Terv monitoring bizottság véleményező szerepe, de az egész szükséges társadalmi konzultáció hiányzik. A tervezetről ugyanis az új monitoring bizottság és az érintett széles nyilvánosság bevonásával konzultációt kellene tartani, hiszen uniós és hazai közpénz költési tervről van szó!

– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

Elhibázott irány a fosszilis alapú erőművek építése és bővítése

A Magyar Természetvédők Szövetségének álláspontja szerint félő, hogy az energiaátmenetre és helyreállításra rendelkezésre álló uniós és állami források jelentős részét nagyteljesítményű, fosszilis tüzelőanyagot égető erőművekre kívánják elvonni, így háttérbe szorulnak mindazon programok és kezdeményezések, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a magyarországi energiaátmenet sikeres és gyors előrehaladásához.

Az elmúlt időszakban több, állami és uniós forrásokat érintő tervről, intézkedésről született bejelentés, így három új gázerőmű építéséről 1600 MW összkapacitással, továbbá a lignitalapú áramtermelés növelésének előkészítéséről. Mindezek közép- és hosszútávon meghatározzák a hazai energiaellátást és nem rövidtávú, az energiaválság kezelését célzó intézkedések. Az erőművek építése, régi lignites blokkok újraindítása és akár 40 éves üzemeltetése a 2030-ig Magyarországra érkező rengeteg uniós forrásnál akár nagyságrendileg nagyobb erőforrást, közpénzt köt le hosszú távra, miközben tovább növeli az ország fosszilis energiafüggőségét. (lásd csatolt infografika)

Lakáskorszerűsítési programokra helyezné a fókuszt az MTVSZ

Ezközben zajlik a Nemzeti Energia- és Klímaterv és a Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata, amelyek szükséges energiaátmeneti ambíciószintjével a tervezett erőműberuházások nem vagy nehezen összeegyeztethetők. A kormány egyik operatív programjában a KEHOP Plusz-ban ugyan régóta várt, előremutató módon megjelenik a lakossági ingatlanok energetikai felújítására vonatkozó célkitűzés, az azonban mindössze kb. 35 ezer lakás felújításának uniós forrásokból történő támogatását irányozza elő 2029-ig.

A MEHI és a Green Policy Center elemzései szerint ennél jóval több, évi 100-150 ezer lakás felújítása szükséges, amit nem lehet csupán uniós forrásokból fedezni, hanem jelentős állami támogatás és az átlagos jövedelműeknek hitellel kombinált támogatás is szükséges hozzá.

A MTVSZ szerint aggodalomra ad okot, hogy 2022 ősz óta nem közöltek friss, érdemi információt arról, hogy az ígért lakóépület-energetikai program milyen keretek között indulhatna.

„A Nemzeti Energia- és Klímatervet, energiastratégiát és a rendelkezésre álló uniós és hazai forrásokat nem szabad alárendelni az újraiparosításnak és benne a fosszilis erőművi bővítéseknek. Eközben az energiaválság megoldásához az egyik legköltséghatékonyabb intézkedés, mint a lakóépületek felújítása vagy a megújulóenergia-közösségek kialakítása és fenntartása nem kap kellő támogatást és kereteket. Félő, hogy a nemrég bejelentett nagymértékű erőműfejlesztések elvonják az energiaátmenetre fordítható uniós és/vagy állami források jelentős részét, és így lecsökkentik vagy kiszorítják a tervekből a régóta várt lakásfelújítási támogatási programot” – hangsúlyozta Botár Alexa.

Az Európai Bizottság már elfogadta a magyar Helyreállítási Terv (RRF) tartalmát, a megvalósítás 2022-ben elkezdődött, többek között a tavalyi lakossági napelemes pályázattal. Az RRF mintegy kb. 2511 milliárd forintos támogatásból, és a kormány döntése révén mégis lehívandó kb. 3400 milliárd forintos hitelből áll össze. A helyreállítási tervet kell minden tagországnak kiegészítenie a REPowerEU fejezettel, itthon a REPowerEU támogatás kb. 275 milliárd forintos keretet biztosítana energiaátmenet gyorsítására, energiatakarékosságra és energiaforrás-diverzifikációra.

Mi a fő célja a Magyar Természetvédők Szövetségének?

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése.

Az 1989-ban alapított Szövetség tagjai Magyarország minden megyéjében jelen vannak és küzdenek természeti értékeink megóvásáért, a környezeti terhelések megelőzéséért. Nemzetközi szervezetekkel, kiemelten a Föld Barátai hálózattal (Friends of the Earth), Klíma Akcióhálózattal (CAN Europe) és a Közép- és kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal (CEE Bankwatch) együttműködve hangsúlyos szerepet játszik Európa és a világ környezetvédelmi civil összefogásaiban.

Az MTVSZ kampányaiban kiemelkedő figyelmet fordít az éghajlatvédelmi és energiaátmenetet elősegítő lépésekre, a fenntarthatósági szempontok integrálására a szakpolitikákba, a génmódosítás-mentes és természetbarát mezőgazdaság támogatására, a káros infrastruktúra és ipari beruházások elleni fellépésekre, a „zöldrefestés” jelenség visszásságainak feltárására, a polgárok és kiemelten az ifjúság környezeti oktatására és nevelésére.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Azt gondolja Orbán Viktor és kormánya , hogy én vagyok a miniszterelnök , a kormány pedig azt hogy ők a legokosabb emberek gyülekezete akiknek nem kell jó tanács , észrevétel, mert még jobbat lennének képesek kitalálni annál mint amit ők elterveztek és így lebőgnének az EU előtt .Nem ismerik a szólás mondást, hogy az okosabbtól nem szégyen tanulni, vagy hogy több szem többet lát.Gondolom a félszeműekhez vagy a vakon követőkhöz szokott ez a kormány!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Azt gondolja Orbán Viktor és kormánya , hogy én vagyok a miniszterelnök , a kormány pedig azt hogy ők a legokosabb emberek gyülekezete akiknek nem kell jó tanács , észrevétel, mert még jobbat lennének képesek kitalálni annál mint amit ők elterveztek és így lebőgnének az EU előtt .Nem ismerik a szólás mondást, hogy az okosabbtól nem szégyen tanulni, vagy hogy több szem többet lát.Gondolom a félszeműekhez vagy a vakon követőkhöz szokott ez a kormány!
balos
@drrotf: Mit mondott a nagy gecci?Nix ugri bugri,mikor ö szarik!RÁNK!Összetéveszt minket a "verebeivel"!
Pálinkás Pál
ezek a hülyék azt hiszik, nem derül ki-...?
Nessy
Egyszer már sikerült a lakossági épület szigetelés pénzét állami épületekre költeni! Nem kórházakra, szociális létesítményekre, még véletlenül sem.
NKF
Balfaszoknak mindegy mi van csak ellentmondjanak!
szegény hazám
Nehogy már a lakások szigetelésére fordítsák a lóvét. A végén még Gyurcsánynak lesz igaza. Kellenek a gázerőművek az orosz gázhoz, mert a malac ezzel tudja támogatni putyuli eszement háborúját. A disznó már csak ennyire béke párti.
Németh István
Na és? A nemzet javát szolgálja >> a kormány minden valójában elbaszott tevékenysége is! Sajnos ilyen pl. hogy nem számolta fel a belső ellenség aljas hazaáruló voltát >> ezzel is a demokratikus megnyilvánulását bizonyítva! Az Eu. moslék vezérkara nem tud e téren "fogást" találni > hogy ott dögöljenek meg ahol éppen vannak korrupciós banda!
Emlékszem a demokrácia kibontakozni akaró hajnalán a rongy moslék antal-jóska a szemét nagyon nem magyar érdeket képviselő jeszenszkivel lemondott Kárpátaljáról - ugye csak gondolj bele a szovjetek elmúlván - mint nagyhatalom >> az oroszok akár jóvátételkén is felajánlhatták az elcsatolt területek visszaócsatolását! Aztán hoppá erre való társadalmi felhatalmazás nélkül a két tróger döntött! >>LEMONDTAK KÁRPÁTALJÁRÓL AZ OTT ÉLŐ MAGYARJAINKRÓL, HEGYEINKRŐL, ERDŐINKRŐL A TERMÉSZET CSODÁIRÓL, stb. ezzel beláthatalan károkat okozva a magyar nemzetnek a kárpátaljai lakósságnak!
Itt az ideje, hogy az usa-nató eltakarodjon Európából, az Eu vezetése a bitófára pattanjon, és az usa nagykövet a büdös kurva anyjába távozzon!
Clavigo
@Németh István: Megint habzik a pofád,,Pista.. Öblítsél...
Németh István
Helyes > a multat végképp elrölni nem lehet - mert ugye a bigott komnisták mindent tönkretesznek lerombolnak- így ti is! TEHÁT A LÉNYEG > a tetvesek aljas cselkeményei eszünkbe ötlenek!
De most ki is öblítettelek, de csak ahonnan lehetett, mert a tudatba a szemétséged betelepedett!
Az usa-nató armada takarodjon Európából, az Eu.vezetése a bitófára, az usa nagykövet a soros-bíden -rocsild pöcsére!
ómió
Pedig néhány évet még "úgy el társadalmi konzultáltak volna" az efftársak, hogy ihaj!
Eladott Ország
Orbán bebetonoztam a hatalmamat, elfoglaltam a sajtót, alkotmánybíróságot, az ügyészséget, rendörséget, mindenhol az én embrereim ülnek. Magyarország én vagyok. Ezt kaptuk a fidesz kormány uralkodásának 12 éve alatt. Rajtunk is múlt, hogy eddig fajultak a dolgok.
twitter.com/Kateto57/status/1331718968697114625/photo/1
Orbán, a rendszerszintű politikai korrupció nagymestere, a kormányzati dáridó karmestere, az ország egyik legkártékonyabb miniszterelnökeként fogják jellemezni a jövő történelmében, úgy fognak ráemlékezni, mint egy aljas korrupt féregre.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273364322_4579912142136788_8736489381785092980_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=I4zcgHWGQBYAX8nWNKb&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfByv_t1qzvnYirho2YKLI1DGblGNoxoUfpikbNOHGk7jA&oe=644FD2D6
Diktátor. Orbán te is húz a f@szba!
uploads.disquscdn.com/images/f3f29a43f38869dcea7cb03b866a12c41bc2eab89d2c5e6e587c2e549270c4d6.jpg?w=800&h=1257
Eladott Ország
@szegény hazám: tegnap, 19:45 ♦ A lakások utólagos hőszigeteléséből , fűtéskorszerűsítéséből nem lehet lopni! A bűnöző román cigány geci még mindíg ragaszkodik az orosz energiafüggőséghez, Paks 2-höz.
szegény hazám
@Németh István: Hülye gyerek. Már megint itt vagy. Kialudtad az utolsó kannásborod mámorát, és fröcsögöd a standard butaságaidat. NATO, meg UNIO vezetése, meg takarodj, meg bitófa, meg egy csomó ismeretek hiányát tükröző baromság. Tőled hülyébbel hosszú pedagógusi pályán során még nem találkoztam. Te egy tudatlan, műveletlen barom vagy. Vissza az iskola 2. osztályába, aztán remélhetőleg a koszon kívül a következő 6 év alatt ragad rád egy kevés műveltség is. Bár ez utóbbi igen valószínűtlen, mert egy bites agyad a normális dolgok befogadására egyszerűen nem alkalmas. Te hülye gyerek az emberi nem legocsmányabb selejtje vagy. Veled normális párbeszéd nem folytatható, hiszen a férgek párbeszédre még nem alkalmasak.
Németh István
A buta és butítani akaró hülyegyerekek a maguk pecsenyéjét sütögetve akarják aljas módon irányítani az országot >> többek közt a tönkretétele irányában! Mert abból ők tudnak, akarnának nyerészkedni - természetesen a fővezéreikkel együtt! (amit nyugati érdekeltségek is támogatnak! > Na-ná, olcsón hozzájutni egy ország vagyonához avagy a vagyont termelő tevékenységekhez, MAGYON ELŐNYÖS DOLOG - a számukra, de nem anemzetnek) Egy ország gazdálkodási rendszeréről és lássuk be a terveknek megfelelő fejlődés biztosításáról annak lehetőségéről halvány lila fingjuk nincs!!! > pl. vegyük csak a lakásfejlesztéseket, korszerűsítéseket akarnák meglovagolni! Tökéletesen igazuk van! Azonban előjön a tyúk-meg a tojás szindróma! A lakás a lakhatóság ezeknek a mamár elvárt szintre hozása > IS < amely IPARI HÁTTERET KÍVÁN! Az un. mindenféle és tegyük hozzá egyre hüyébb szakágazatnak nevezet egyesületek, szakszerve-zetek, az önértékeléseik túlbecsűlt szintjén akarnak nagyokat aratni a KÖZ terhére! Még szeren-cse, hogy van egy felelősen gondolkozó kormányunk és nem a nemzeti javak eladásával akar pénzt teremteni a nemzet fejlesztésére, a polgárok élethelyzetének jobbítására hanem a valójá-ban termelő munka alapján! Összességében a kormány által koordinált rendszerben a meglévő adottságoknak megfelelően a "gatyaszíjon bellül" kívánatos a kitűzött célok elérése tevékeny-kedni! Ilyen esetben nem kell ÁMF hiteleket felvenni és a libások pénzét lenyúlni és korrumpá-lódni a KÜLHONI bankokkal és NEM bért fizetni a tűzolróknak, rendőröknek és elvenni a nyugdí-jakat, REZSIT, ADÓT EMELNI, stb. >> HANEM TERMELŐ MUNKÁVAL BIZTOSÍTANI A FEJLŐ-DÉS ÉS AZ ÉLETVITEL LEHETŐSÉGEIT!
Ha ezt képtelenek felfogni - mert nagyon buták és hülyék a vezetőik és a plebs > VALÓJÁBAN NEM HÜLYÉK HANEM A NÉPET NÉZIK HÜLYÉNEK - ekkor van a hőbörgés és a mocskodás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.