A DK sajtóközleménye szerint a Monetáris Tanács mai kamatdöntésével megtört a jegybank antiinflációs elkötelezettsége.

A magyar jegybank nem tudott ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának – Közleményt adott ki a DK
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én. MTI/Kovács Tamás

A párt szerint a magyar jegybank a jelek szerint nem tudott vagy nem akart tovább ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának, és 100 bázisponttal a piaci várakozásokat is meghaladó mértékben 18%-ról 17%-ra csökkentette az irányadó kamatot.

A világgazdaságban kétségtelenül kedvező folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, jelentősen csökkent például az energiahordozók világpiaci ára, bár ebből a magyar emberek semmit sem érzékelhetnek a tavaly méregdrágán vásárolt orosz gáz miatt. Az amerikai és az európai központi bank azonban változatlanul szigorítja a monetáris feltételeket, jóllehet az ott mért infláció tavaly ősz óta folyamatosan csökken.

- írták.

Kitértek arra is, hogy az Európa-bajnok orbáni infláció belső okai azonban változatlanul fennállnak, a kormány fiskális alkoholizmusával, a fékevesztett költekezéssel az idei évre tervezett költségvetési hiány 80%-át már áprilisban elérték, és az Orbán-kormány intézkedései folyamatosan rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát. A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése alig haladja meg a tavalyi bázis növekedésének mértékét.

Az idő előtti kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank ismét jelentős kockázatot vállalt nemcsak az infláció mielőbbi letörését, de a forintárfolyam stabilitását is veszélyeztetve a mai döntéssel.

- fejtették ki, és szerintük az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél, aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy-vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.

Forrás: MTI-OS

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacal
Igen, ez azt jelenti, hogy mások forrradalmkodnak a fotelemből.
Én nem vagyok én... Legalábbis nem mindig.

Nem forrdalmkodok! Nem akarom megmenteni ezt a elbaszott kurva világot!
(megtudnám, ha alapítanék egy új vallást és sokakat megszédítenék, de nem akarok!
Csipázod a szabad akarat leglényegét?)
ómió
Az efftársak, bezzeg, "nem fukarkodnának" a kamatokkal! Ez már ismerős!
Clavigo
@Edebácsi: Még nem lehet látni a végét...
Clavigo
@ómió: Megpróbáltam elképzelni,,hogy normális vagy .. Nem sikerült.
kereső
Stagfláció- a gdp csökken, az infláció a magasban szárnyal, - a harmadik jellemzője még nem jelentkezett: munkanélküliség.
Innen szép lesz felállni...
ómió
@Clavigo: Bizony, már én is rég észrevettem, hogy neked már az utolsó használható agysejtjeid is rég "gallyra mentek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.