A DK sajtóközleménye szerint a Monetáris Tanács mai kamatdöntésével megtört a jegybank antiinflációs elkötelezettsége.

A magyar jegybank nem tudott ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának – Közleményt adott ki a DK
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én. MTI/Kovács Tamás

A párt szerint a magyar jegybank a jelek szerint nem tudott vagy nem akart tovább ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának, és 100 bázisponttal a piaci várakozásokat is meghaladó mértékben 18%-ról 17%-ra csökkentette az irányadó kamatot.

A világgazdaságban kétségtelenül kedvező folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, jelentősen csökkent például az energiahordozók világpiaci ára, bár ebből a magyar emberek semmit sem érzékelhetnek a tavaly méregdrágán vásárolt orosz gáz miatt. Az amerikai és az európai központi bank azonban változatlanul szigorítja a monetáris feltételeket, jóllehet az ott mért infláció tavaly ősz óta folyamatosan csökken.

- írták.

Kitértek arra is, hogy az Európa-bajnok orbáni infláció belső okai azonban változatlanul fennállnak, a kormány fiskális alkoholizmusával, a fékevesztett költekezéssel az idei évre tervezett költségvetési hiány 80%-át már áprilisban elérték, és az Orbán-kormány intézkedései folyamatosan rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát. A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése alig haladja meg a tavalyi bázis növekedésének mértékét.

Az idő előtti kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank ismét jelentős kockázatot vállalt nemcsak az infláció mielőbbi letörését, de a forintárfolyam stabilitását is veszélyeztetve a mai döntéssel.

- fejtették ki, és szerintük az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél, aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy-vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.

Forrás: MTI-OS

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Edebácsi
A magyar gazdaság erős! Még Orbánékat is kibírta!
pacal
Szeretem, amikor felszázadul az elmém ital hatására. Igazából, mindig fel van szabadulva és az alkohol csak egy fals indok arra, hogy hülye lehessek.
?ások alapból hülyék (de jó nekik!), míg nekem NAGYON sokat kell tennem ahhoz, hogy hülye legyek... És még akkor sem sikerül mindig!

www.youtube.com/watch?v=M447B_zxXC0
pacal
Bele kell hülyülni a világba, hogy normálisnak számíts? De tényleg? Öltözzünk össze? Ez normális? Ki szerint?

nem mindig néma letargiával szemlélem és tűröm az eseményeket.

"A nagyobb erő nagyobb felelősség."

www.youtube.com/watch?v=3TAUnYZpMbA

(Ne gondold túl, ez csak irodalom. És nem szép!)

(Azért nem vagyok fotelforradalmár, mert nincs fotelom. Régen volt, de már régóta nincs. Még emlékszem, ahogy üldögéltem a fotelomban és néztem ki a fejemből a dolgaimra. Aztán tele lett a faszom magammal és a dolgaimmal és eladtam a fotelom... valójában az egész lakást eladtam a fotelommal együtt.

www.youtube.com/watch?v=rH9AriEezeI

(Amúgy a faszom sem akarja megmenteni ezt a pusztulásra ítélt világot!)
pacal
Igen, ez azt jelenti, hogy mások forrradalmkodnak a fotelemből.
Én nem vagyok én... Legalábbis nem mindig.

Nem forrdalmkodok! Nem akarom megmenteni ezt a elbaszott kurva világot!
(megtudnám, ha alapítanék egy új vallást és sokakat megszédítenék, de nem akarok!
Csipázod a szabad akarat leglényegét?)
ómió
Az efftársak, bezzeg, "nem fukarkodnának" a kamatokkal! Ez már ismerős!
Clavigo
@Edebácsi: Még nem lehet látni a végét...
Clavigo
@ómió: Megpróbáltam elképzelni,,hogy normális vagy .. Nem sikerült.
kereső
Stagfláció- a gdp csökken, az infláció a magasban szárnyal, - a harmadik jellemzője még nem jelentkezett: munkanélküliség.
Innen szép lesz felállni...
ómió
@Clavigo: Bizony, már én is rég észrevettem, hogy neked már az utolsó használható agysejtjeid is rég "gallyra mentek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.