Az eredeti Fidesz-KDNP-s előterjesztést a baloldali frakcióvezetők módosító javaslataival átalakító állásfoglalást fogadott el az ukrajnai háború ügyében szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. "A baloldal ismét bebizonyította, hogy a háború pártján áll" – írta a szavazás kapcsán az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt szerint "Gyurcsány emberei ma a Fővárosi Közgyűlésen is nemet mondtak a békére".

"A guruló dollárokért cserébe a baloldal a háború pártján áll, hiszen ezt várják el tőlük a finanszírozóik."

Ezért adta parancsba Gyurcsány Ferenc a Fővárosi Közgyűlésben ülő bábjainak, hogy mondjanak nemet a békepárti határozatra

- fogalmazott közleményében a Fidesz, hozzáfűzve: Karácsony Gergely és társai pedig

szó nélkül teljesítették Gyurcsány utasítását

A baloldalt továbbra sem érdekli a magyar emberek érdeke, "a guruló dollárokért cserébe bármire képesek".

Elvi állásfoglalás az orosz-ukrán háborúról

Az eredeti Fidesz-KDNP-s előterjesztést a baloldali frakcióvezetők módosító javaslataival átalakító állásfoglalást fogadott el az ukrajnai háború ügyében szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az elvi állásfoglalás magáévá teszi az Európai Tanácsnak "az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háborút" elítélő nyilatkozatát. A döntés 17 igennel, tíz nem szavazat ellenében és egy tartózkodás mellett született meg, a javaslatra a baloldali többség voksolt igennel, a Fidesz-KDNP pedig nemmel.

Eredetileg Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője terjesztette be a javaslatot, amelyhez a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd frakcióvezetője módosító indítványokat nyújtott be, és végül az ezekben szereplő változtatásokkal fogadták el az állásfoglalást.

Wintermantel Zsolt a szavazás után újságíróknak azt mondta: a főváros baloldali többsége, Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével elutasította az eredeti békepárti nyilatkozatot, és a módosító javaslatok színtiszta belpolitikai csatározássá minősítették a kérdést.

Visszanyalt a fagyi: Beterjesztetett a fővárosi Fidesz egy javaslatot, az ellenzéki városvezetés módosította azt, és így fogadták el

Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, a DK fővárosi frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2023. május 24-én. MTI/Máthé Zoltán

DK: hazug a fővárosi Fidesz békepárti javaslata

A fővárosi Fidesz békepárti javaslata hazug, ezért a Fővárosi Közgyűlés demokratikus frakciói egy valóban békepárti módosító javaslatot nyújtottak be

- közölte Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón még a fő szavazás előtt.

Bősz Anett rámutatott arra, hogy a fővárosi Fidesz által benyújtott, békepártinak nevezett előterjesztés nem más, mint "Orbán Viktor hazug, manipulatív, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátságáról" tájékoztató kezdeményezés, ami mellett nem mehetnek el szó nélkül a közgyűlés demokratikus frakciói.

Közölte: ezért valódi békepárti módosító javaslatot nyújtottak be a Fidesz előterjesztéséhez. A DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője által aláírt módosító javaslat szerint a közgyűlés elfogadja az Európai Tanács március 23-án Orbán Viktor miniszterelnök által is megszavazott következtetéseit az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háború elítélésével kapcsolatban, egyben a tanácsi következtetéssel összhangban támogatja a Magyarország által is megszavazott ENSZ-határozatot az ukrajnai béke alapját képező elvekről.

Ez volna a valódi békepárti nyilatkozat, ami alapján a béke pártján állók azt követelik, hogy az orosz megszálló hadsereg hagyja el Ukrajnát – mondta Bősz Anett. Felhívta a figyelmet arra, a Fidesz kormánya "társadalmi hidegháborút" kezdett Magyarországon, ami nemcsak a magyarokkal, de az ukránokkal szemben is "inkorrekt". Az ukránok olyan önvédelmi háborúba kényszerültek, ami a teljes országukat hadszíntérré változtatta.

Mint mondta, nem először szemtanúi annak, hogy Orbán Viktor oroszbarátsága, Moszkvával való szoros külpolitikai kapcsolatai, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött barátsága kifejezetten akadályozza a nemzetközi közeget abban, hogy megoldást találjon.

Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője, XVIII. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, az Orbán-kormány elárulta és kiárusította Magyarországot, a "piszkos gázalkunak" köszönhetően a magyar emberek, cégek, önkormányzatok kétszeres áron kapják a gázt.

Hozzátette: az "orbáni infláció" háromszorosa az európai átlagnak, emiatt az önkormányzatok egyre nehezebben tudnak építési beruházásokat megvalósítani és ellátni a közfeladataikat. Emellett a kormány "brutális pénzelvonásokkal" bünteti az önkormányzati városokat, elsősorban az ellenzéki vezetésű kerületeket, városokat, ezért sok település működése került veszélybe – mutatott rá.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@szópó-ómió: nedveske!kendnek meg a geci volt az óvodában a jele!Azóta még hozzávette a muszka faszt a seggébe!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
"szó nélkül teljesítették Gyurcsány utasítását" - a Fidesz azt hiszi, másutt is úgy van, mint náluk??!!%
kereső
Az ellenzéknek- a fővárosi közgyúlés ellenzéki frakcióinak- ez az "apropó" kellett ahhoz, hogy egyértelmúen elmondják a köz!!-nek, mi is az álláspontjuk az "orbáni béke szólamok" kapcsán . A fővárosi közgyűlés frakciói már elmondták, de az ellenzéki pártok!!! NEM!! Érdeklődnék, mi a fitty -fene tartotta vissza, tartja vissza ezeket a pártokat attól, hogy mi a lényege orbán és a fideSS álságos, hazug béke szólamainak? Nem világos számomra, hogy miért némák Ukrajna kérdésében. Mert némák- kivéve a tihazátokat, akik putyon feltétlen hivei- hiszen a némaság azt jelenti, hogy az ukránok, és az eu 26 tagállama felé csak azut erősiti, hogy az orbáni vélemény=Magyarország véleményével. Mert mit szól majd a fideSS?? A fideSS-t nem érdekli a mások véleménye, amint azt druzsba pjotr kifejtette Brüsszelben- akkor a magyar ellenzéki pártokat miért érdekli a fideSS véleménye?? Le kéne már erről szakadni!!
kereső
@kereső: A fideSS " riszálom igyis -úgyis" , mindenkor, minden helyzetben- akkor meg miért nem kiabáljátok tele az országot a sok gazsággal, amely Magyarország becsületének edorálását jelenti. Félre már a pártérdekekkel!
Toller Béla
Mit van úgy oda az a fidesz ? Kicsit feljavították a békefelhívását ! Így most már ellen is szavazott, nem ? Mit tesz Isten, erre a többséget kezdi el vádolni azzal, hogy háborúpárti ! Egy milliméternyi bőr sincs már az orcájukon ?
telegdilaci
@sgl:Valójában ez egy ócska hazugság amivel a baloldalt vádolják hogy háború párti,holott Orbán az Oroszoknak drukkol hogy nem lehet az Oroszoknak elveszíteni a háborút,miért is nem? kapunk Kárpátaljából egy részt ha az Oroszok nyernek!
Csak Norisz és senki más
Rákosi elvtárs hatvan éves –
nem kell keresnem szavakat
ha így egyszerűen leírom,
tudom már, mit jelent e nap.
Rákosi elvtárs hatvan éves.
Így szól a hír. S a felelet:
kilép medréből: a szívekből
árad feléje a szeretet.

A szeretet.
Ha róla szólnak,
ahogy kimondják a nevét,
színültig telik szeretettel,
fénylő mosollyal a beszéd.
Róla szól a munkás a gyárban
és este, otthon a család
elmúlt napot, jövőnket mérni
előveszik egy-egy szavát.
Falvak mélyén, kemencefénynél,
ha ül a szomszéd s szóba kezd:
„Rákosi elvtárs megígérte…”
„Rákosi elvtárs mondta ezt…”
Neve a bizonyság pecsétje
megfontolt okos szavakon,
fölépült már, fölépült várad,
falai ronthatatlan állnak
szívünkben, Bizalom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.