Hazánkban megbüntetnék azt, aki erkénynapelemet használ, tőlünk nyugatabbra azonban mintegy 220 Euro körül szinte bárhol beszerezhető, és jelentősen csökkenthető a villanyszámla.

Itthon tilos, Németországban pedig már a Lidl és Aldi is árulja az erkénynapelemet

Az erkélynapelem könnyen felszerelhető. Fotó: Lidl.de

A Lidl egy hete kezdte el árulni az erkélynapelemeket Németországban, az Aldi Nord pedig júniustól kezdi ezt el (utóbbi nem az a cég, ami Magyarországon is van), írja a G7 híre alapján a Telex.

Az erkélynapelemet nagyon könnyű használni: felszerelés után csupán be kell dugni a konnektorba, és amikor süt a nap, a saját átalakítóján keresztül áramot ad a lakás hálózatának. Így olcsóbb lesz a villanyszámla. A német Lidl számításai szerint 100 kilowattóra áramot lehet vele megtermelni évente. Az EU országaiban 600-800 wattos teljesítményig nem kell engedélyeztetni az ilyen típusú napelemeket, elegendő csak bejelenteni.

Bécsben már önkormányzati lakásokra is ilyet szereltetnek, közben Magyarországon tilos ilyet használni. A Lidl a G7 megkeresésére azt írta, „jelenleg Magyarországon a termék forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges”. A magyarországi áramszolgáltatók általános szerződési feltételei szerint ugyanis aki ilyen áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról – számol be a Telex.

Forrás: Telex
Fotó: Lidl.de

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Hát azért tilos. Méghogy olcsóbb legyen az áram orbanisztánban?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Hát azért tilos. Méghogy olcsóbb legyen az áram orbanisztánban?
Namely
"erkénynapelemet"
mi az az erkény?

Ja, csak megint hozza a színvonalát a propeller...

a nulla tényt tartalmazó firkálmányhoz: most akkor jönnek majd az energetikai szakértők, akik ehhez IS értenek, és pártállástól függően a hibás a zsidók, Orbán, cigányok, Soros, gyíkemberek, stb... (kívánt rész aláhúzandó)...
Pálinkás Pál
számoljunk...évi 100 Kw...ha nem " rezsicsökkentve" számolom 7000 Ft...mennyibe is kerül...?...a mai árak mellett soha megnem térülő befektetés...
namihami
Módosítani kell a jogszabályt, hogy a Lölő erre is szedhesse a (vastagon) megemelt hálózathasználati díjat és még kötelező is lesz!
Csak elhatározás (utasítás?) kérdése és egy egyéni módosító, aztán már csupán egy ülésnap és meg van oldva!
namihami
@Pálinkás Pál: 15.03: Csakhogy a 220 Eurot ne szorozd be a 380 forinttal és vedd figyelembe az ottani jövedelmeket! Úgy azért más a leányzó fekvése!
Pálinkás Pál
@namihami: kint sem jön vissza az ára...csak ott 220 euró aprópénz, nálunk meg csomó nyugger kevesebbet kap...és a nagy rendszerek, a háztetőkön sem gazdaságosak...mire nullszaldós lenne, cserélni kell a paneleket...
namihami
@Pálinkás Pál: 15.20: Ahogy biztos, hogy a hazai tetőkön látható napelemek se hozzák be az abban(!!!) a házban élők fogyasztását! De nem is azért van. A cél, hogy lássák!!!
Ez is max egy tv-nek vagy hi-fi toronynak elég. De VAN!
verőce21
Státus-szimbólum ez a napelem csak...!
Csizmás Kond
...paraszthülyítés...ha egy ilyen napelemet bedugsz a konnektorba a vezetékes áram honnan fogja tudni, hogy nem ő kell áthaladjon a fogyasztón hanem a napelemes ?
szaboria1
Már bánom hogy amikor vidékre költöztünk akkor nem csináltattunk napelemet. A 90-es évek elején a telken volt napelem
ami szuperül működött.
szaboria1
@namihami: Tévedsz nekünk egy darab nagy méretű volt és arról a telken ment a világítás kishűtő és tv. Akiket most látni azoknak bizony néha még feleslegük is van.
szaboria1
Látom a nagy vezérhívők nagyon értik mi is az a napelem. Erre mondják lila gőzük sincs.
csak úgy....
@Maccska: @Csizmás Kond: @KisTehen: @verőce21: ...stb értelmi aljadék! :) magyarországon ott tart a napenergia hasznosítása ahol a ti értelmetek! - még jó,hogy gyözöbácsi okosabb mint a fia és annak a hüle hívei, mert hatvanpúsztára oda rittyentett egy egész szolár parkot! :)
verőce21
@csak úgy...: Tán' még neked is van erkély-napelemed, te Úrhatnám paraszt...?
Nyírfa
Mi lenne a rezsicsökkentős dumával? Új propagandához témát találni időbe kerül, márpedig az idő pénz, és fogy, nem kicsit!
csak úgy....
@verőce21:- ) ö a te @Maccska: ád? :) itt a családi házakon nem divat az erkély panel, mifelénk a tetöre szerelik, - neked majd hol lesz,ha majd egyszer összespóroltad az árát és nem vedelted !? :)
csak úgy....
@Maccska: te olyan vagy mint az a szöszke csaj, aki a vibrátoráról azt állítja,hogy az csak gyertya és még fütteni is tud vele! :) hallod,hogy még a
@verőce21: is harsányan röhög rajtad, pedíg ö márkatársad! :)
csak úgy....
@verőce21: te mint állítólagos sikeres üzletember, nyalás nélkül nincs üzlet és tehetség? :) - lölöszindróma...
namihami
@szaboria1: 16.19: Ahogy írod: ""...nekünk egy nagy(!!) van...""! Csakhogy ez, amit itt bemutatnak, az egy kb lakótelepi erkély fele! Az pedig dekor vagy szomszédpukkasztó!
Ahogy azt se véletlenül felkiáltójeleztem meg, hogy az akkora méretű házak és telepakolt tetőzetük sincs messze azonos termelés-fogyasztás arányban! Ott nemcsak az általad leírt fogyasztás van!
Szinte biztos vagyok abban, hogy a hazai tetőnapelempark-tulajdonosok 80-90%-a nem önellátó! És a folyamatos teljes önellátás költsége közelíti a hálózatiköltség igényét!
szaboria1
@namihami: A volt Pecsába bolhapiacon láttam először egy mérnök bemutatott egy 45 x 55 cm panelt ami vizet forgatott.
Amit bemutattak az erkélyen az is pl. egy valamelyik készüléket tudná üzemeltetni. Mivel a paramétereit nem adták meg csak találgatni lehet. A miénk ennek a duplája volt.
ómió
Talán, mert ott a "hálózati becsatlakoztatás" lehetősége még az a "rothadó kapitalista", szemben azzal, amit mi még a "magasabbrendű társadalmunktól örököltünk"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.