Kiálltak Ukrajna további töretlen támogatása mellett a Bukaresti Kilencek (B9 – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária) államfői kedden Pozsonyban tartott találkozójukon.

Novák Katalin kiállt Ukrajna további támogatása és esetleges NATO tagsága mellett, majd elítélte Oroszországot
Pozsony, 2023. június 6. Novák Katalin köztársasági elnök a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozójának sajtótájékoztatóján Pozsonyban 2023. június 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A pozsonyi fórum központi témái az Ukrajnában zajló konfliktus és annak következményei, illetve ennek összefüggésében a közép-európai régiót érintő biztonsági kérdések voltak.

A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón a fórum résztvevői kinyilvánították szándékukat Ukrajna további támogatása mellett, hangsúlyozták az ezzel kapcsolatos közös álláspont fenntartásának fontosságát, valamint a NATO keleti szárnya megerősítésének szükségességét, utóbbival összefüggésben pedig felvetették a tagországok védelmi kiadásai emelésének lehetőségét is.

Andrzej Duda lengyel államfő, aki produktívnak nevezte a találkozót, úgy vélekedett:

ki kell tartani azon álláspont mellett, hogy Oroszországnak anyagi jóvátételt kell majd fizetnie a háború következményeiért és felelősségre kell vonni a konfliktusért felelős orosz vezetőket is.

Duda szerint emelni kell a NATO tagországokban a védelemre költött anyagi források mértékét.

A NATO-n belül a védelmi kiadásokra megszabott 2 százaléknyi GDP-nek nem a felső határnak, hanem a küszöbnek kell lennie

- fogalmazott Duda.

A pozsonyi találkozó résztvevői az általuk elfogadott zárónyilatkozatban leszögezték: megerősítik töretlen támogatásukat Ukrajna függetlensége és a nemzetközileg elismert határok szerinti területi egysége irányában, mivel, mint írták:

ez az egyedüli út vezet ahhoz, hogy Európában sikerüljön újrateremteni a békét, és a szabályokon alapuló rendet.

A zárónyilatkozatban kijelentették: támogatják Ukrajnát a béke megteremtésében, az önmaga által meghatározott feltételek mellett, s ez a támogatás addig tart majd, amíg szükséges.

A dokumentumban rámutattak:

továbbra is fenn kívánják tartani az Oroszországra irányuló nemzetközi nyomásgyakorlást, szankciók formájában is. 

Novák Katalin a megbeszélés témái közül kiemelte az ukrajnai civileket sújtó, megmagyarázhatatlan, brutális és tragikus támadásokat. Mint emlékeztetett, elnök társai többségéhez hasonlóan együttérzését személyesen is kifejezte korábbi ukrajnai látogatása során.

A magyar államfő hozzátette, hogy a kedden elfogadott nyilatkozat elítéli Oroszország igazolhatatlan támadását és elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát.

A magyar államfő kifejtette:

a B9-ek hívei annak, hogy perspektívát nyújtsanak Ukrajna NATO-tagságára, ahogy hívei a szövetség "nyitott ajtók" politikájának is.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Megint igyekeznek teljesen hülyére venni az embereket.
Tegnapi hír szerint:
"Novák: Rendszeresen egyeztetek Orbánnal"
444.hu/2023/06/05/novak-rendszeresen-egyeztetek-orbannal

Nyilván ezt az oroszokat elítélő hazugságot is leegyeztette a maffia főnökkel. Minden hülyemagyar maffiahívő kapja meg, ami számára megfelelő: legyen putyinpárti, az ukránokat ostorozó hír is és legye ennek az ellenkezője is.
Béla333
Megint igyekeznek teljesen hülyére venni az embereket.
Tegnapi hír szerint:
"Novák: Rendszeresen egyeztetek Orbánnal"
444.hu/2023/06/05/novak-rendszeresen-egyeztetek-orbannal

Nyilván ezt az oroszokat elítélő hazugságot is leegyeztette a maffia főnökkel. Minden hülyemagyar maffiahívő kapja meg, ami számára megfelelő: legyen putyinpárti, az ukránokat ostorozó hír is és legye ennek az ellenkezője is.
justhpeter
@Béla333: Semmi sandaság nincs benne. A "jó rendőr" - "rossz rendőr" játék paródiáját láthatjuk. A Nemzet Háziszárnyasának csak egy dologban van önálló döntése, miszerint ha kell kimegy az udvarvégi latrinára.
Menőmanó
@Liberálkiller: Hanem mit, Prosti Srácokat, Faszpajtikat? Olvassa akinek két anyja van.
pacal
@Liberálkiller: "Zsámo, zsázsé, haljál meg Felcsúton", te büdös paraszt!
Péter2
Csak nem háborúpárti lett , és libsi a katus ?
pacal
Novák "vigyori" Katalin (ebben a szukában egy vibrátor van, hogy állandóan vigyorog?), ugyanolyan bolond, mind a gazdája, a zsebhokis főbolond - hárommillió bolond "jóvoltából".

Magyarország a hárommillió bolond országa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.