Magyarország a 2024 második félévében esedékes uniós elnöksége alatt keményen dolgozik majd azért, hogy fenntartsák és megerősítsék az Európai Unió (EU) alapvető értékeit, így a jogállamiságot – írta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szerdán.

Varga Judit elmondta, min fog dolgozni a magyar uniós elnökség
Fotó: Facebook / Varga Judit

Varga Judit beszámolója szerint svéd, belga és spanyol kollégáival, valamint Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal folytatott eszmecserét a stockholmi miniszteri szimpóziumon, ahol a jogállamiság és a demokrácia kérdése volt terítéken.

A miniszter tájékoztatása szerint négy célkitűzést fogalmaztak meg "a jogállamisági viták ma már reménytelenül összekuszálódott szövevényének kibogozása érdekében".

A tárcavezető azt írta, ahhoz, hogy az EU értékközösséggé váljon, egyértelmű standardokra van szükség, amelyek megalkotása a tagállamok feladata. Az uniós intézmények számára is meg kell határozni ilyen standardokat, az intézményeknek pedig olyan eszközöket kell létrehozniuk, amelyek biztosítják, hogy ők maguk is megfeleljenek ezeknek a követelményeknek – tette hozzá.

Varga Judit állásfoglalása szerint szigorú módszertanra van szükség a jogállamisági jogsértések azonosításához és az intézkedések szükségességének és arányosságának biztosításához.

A "média által keltett hisztéria és boszorkányüldözések" helyett objektív eljárásokra van szükség -

hangoztatta.

Aláhúzta, hogy a jogállamisági mechanizmusok csak akkor működnek, ha az érintett intézmények és tagállamok úgy tekintenek azokra, hogy értük vannak, és velük együttműködésben alkalmazzák azokat. Ellenkező esetben megosztottságot és kölcsönös bizalmatlanságot szülnek – írta a miniszter, aki szerint újra fel kell fedezni a konszenzus kultúráját.

Negyedikként, az EU Tanácsa soros elnökeként Magyarország arra fog törekedni, hogy ismét a Tanács váljon a jogállamisággal kapcsolatos eljárások központjává

- ismertette.

Az EU értékközösség. A korábbi magyar elnökség tapasztalatára és "partnereink munkájára is építve, a kölcsönös bizalom és tisztelet erősítéséért dolgozunk" – írta Facebook-bejegyzésében Varga Judit.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Mi van Jucus, előkerült a jogállamiság definíciója? Eddig hol volt, a takarítószeres szekrényben?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Eladott Ország: Jó, jó, de ne feledd: ha kiesünk az EU-ból, abban a pillanatban értéktelenek leszünk a ruszkik és a ferdeszeműek számára, a német és hasonszőrű ipar pedig nem akar vámakadályt, ezért elmenekül...
Eladott Ország
@Dr. Proktor: ma, 09:46 ♦ Így igaz, de a geci mindenáron hatalmon akar maradni, bármibe kerül , nem érdekli a magyarok sorsa, nyomora, mert ha bukik eljön az elszámoltatásának ideje, a börtönt meg a dagadt rohadék el akarja kerülni.
kereső
@Dr. Proktor: 09:46 "A hatalom megszálottja"- gondolod, hogy érdekli? Hiszen akkorra Magyarország a kinai elvtársak pénzügyi, az orosz elvtársak ideológiai gyarmata lesz. Orbán meg elevickél az európai szélső jobbos körökben- terjesztve a dns-t. Legkevésbé érdekli az ország sorsa, érdeke- csakis a saját hatalma.
verőce21
"Az esedékes második félévében, uniós elnöksége alatt keményen dolgozik majd azért, hogy fenntartsák és megerősítsék az Európai Unió (EU) alapvető értékeit, így a jogállamiságot...!"
Majd megvizsgáljuk Hollandiában és Németországban is...! :)
Fenyöfa58
@verőce21: TE inkább KIPCSAKISZTÁN ÉRTÉKEID VIZSGÁLD A GAZDÁDDAL EGGYÜTT ÉS HUZZATOK A PICSÁBA EUROPÁBÓL!!! IDEGEN TEST VAGYTOK ITT !!!
Fenyöfa58
@Giovanni Alba: KOMMONISTA CSŐKEVÉNY PAPOL ITT JOGÁLLAMROL !!??? HÁT KÉZEN ÁLLVA LESZARHATNÁ MAGÁT A GAZDÁJÁVAL /O1G/meg a besugo lll/lll -ÖSEIVEL EGGYÜTT!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.