A magyarság a 20. század végére, a 21. század elejére világnemzetté vált, hiszen 15 millió magyar él szétszóródva a világban, az anyaországban, a Kárpát-medencében és számos más térségben – mondta szombaton Londonban Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: a cél az, "hogy aki magyar, azt megtartsuk magyarnak".

Államtitkár: világnemzetté vált a magyarságSzilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) XXXI. nyári egyeteme, a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem megnyitóján a református egyház rimaszombati rendezvényközpontjában, a Csillagházban 2023. július 3-án. MTI/Kovács Tamás

Szilágyi Péter, aki a magyar közösségvezetők országos találkozóján tartott előadást az Egyesült Királyságban működő magyar közösségek vezetőinek, kijelentette: 2010 óta a nemzetpolitika olyan mértékben előtérbe került a szakpolitikák között, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is jelentős fordulatot lehetett tapasztalni ezen a téren.

Hangsúlyozta: 2010 előtt nem volt meg a mára kiépült intézményes kapcsolattartás sem a kárpát-medencei, sem a diaszpórában élő magyarsággal.

Felidézte: 2004 után megszűnt a Magyar Állandó Értekezlet, az a fórum, amelynek révén a kormány kapcsolatot tartott a határon túli magyarsággal, de ez az intézmény 2010-ben újraindult.

A helyettes államtitkár elmondta: a járványhelyzet ezen a szakpolitikai területen is számos nehézséget okozott, komoly feladatokat kellett végrehajtani annak érdekében, hogy működőképes maradjon e kapcsolattartás, a támogatás és a kapcsolódó programok.

Ezt sikerült megoldani, 2020-2021-ben és 2022-ben is működött ez a szakpolitikai tevékenység, azokban az években is meghirdették a fórumokat és a programokat – mondta Szilágyi Péter a londoni Magyar Házban tartott, a magyar nagykövetség és a Magyarok Angliai Országos Szövetsége együttműködésével rendezett találkozón.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy szombattól lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor-program 2023. október 1-én induló új programszakaszára. Elmondta: a pályázók a www.kulhonimagyarok.hu, illetve a www.korosiprogram.hu honlapon jelentkezhetnek, és az ösztöndíjasokat fogadó szervezeteknek is ezeken az oldalakon kell jelezniük fogadási készségüket.

Az ösztöndíjas-jelöltek és az őket fogadni kívánó magyar szervezetek július 31-ig jelentkezhetnek.

Fontos, hogy a fogadó szervezetek pontosan írják le, milyen tudásszintű ösztöndíjasokat várnak – mondta a nagy-britanniai magyar közösségek vezetőinek tartott szombati londoni tájékoztatóján a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter kiemelte az újdonságok között, hogy a korábbi 20 év alsó korhatár helyett már 18 éves kortól is lehet jelentkezni. Azok is jelentkezhetnek, akik még nem töltötték be 18. életévüket, de a kiutazás idejére már elérik ezt az életkort – tette hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy négy területen – cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktató-nevelő munka, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátása – várják az ösztöndíjra pályázók jelentkezését.

Szilágyi Péter szerint örömre ad okot, hogy Nagy-Britanniában is jelen van a cserkészet. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Nemzetpolitikai Államtitkárság kitűnő kapcsolatot alakított ki az elmúlt években, az államtitkárság támogatja a szövetséget és a külön jogi személyként működő cserkészcsapatokat is – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár elmondta: a diaszpórából hazaköltözni kívánók támogatására jön létre a Hazaváró Iroda (Welcome Office). Ennek célja nem a kárpát-medencei, hanem a diaszpórában élő magyarság megszólítása, valamint az adminisztratív akadályok közös leküzdése és a magyarországi érvényesüléshez szükséges információk átadása.

"Nem állunk jól lélekszám szempontjából, a jövő nagy feladata az, hogy aki magyar, azt megtartsuk magyarnak" – fogalmazott londoni előadása végén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Szomorú de inkább egy buta néppé lett a magyar, ismerté vált egy elmebeteg harcos és vétozó agyhalott miatt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Mondhatjuk
Vak vezeti a világtalant!!!
Persze nem kell mindent L hinni amit kinyilatkoztatnak a 2sek!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
gina
Szomorú de inkább egy buta néppé lett a magyar, ismerté vált egy elmebeteg harcos és vétozó agyhalott miatt...
izéke
Minden nemzet amelyik a világban jelenleg él,világnemzet. Kis létszámunk ellenére sokat adtunk a világnak,gondoljunk csak a sok feltalálónkra,,,igaz közülük a legtöbben nem az eredeti hazájukban lettek híresek mert ez az ország mindig mostohán bánt a fiaival. Itt csak az a jó,igaz magyar aki buta,tanulatlan,fideszre szavazó. Az is hülye lesz aki hazatelepülne pláne a " haldokló" Nyugatról,a jólétből a nyomorba. Majd toborozzák megint a sok Vargast Dél- Amerikából...
izéke
@infinity: ez így igaz,valóban zsidó származású volt a legtöbb,ahogy a Nobel díjasaink legtöbbje is.
vitriol
Erre valók az államtitkárok: időnként egyik-másik kinyilatkoztat valami hülyeséget, hogy ezzel megszolgálja a milliós fizetését!
tothjani
Nem úgy mint az Angolok, akik csak a kis szigetükön éldegélnek.
jáger laszló
Merjünk kicsik lenni
A Kárpát medencében él 11 millió magyar Szerte a világban még max 1 millió!!
Ergo ez 12 millió!!
Fölösleges ezért 15 millió magyarról fantáziálni,szónokolni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Emmersson71
@ómió: @szopómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
justhpeter
Ez a félkegyelmű koma is rosszul lett összerakva. Igaz, Orbán és Semjén rosszabbik feléből összerakva nem is jöhet ki jobb.
kulabombaafityiszre
@infinity: tegnap, 21:55
Zsidó nemzetiségü magyar állampolgárok.
Magyar nemzetiségü román állampolgárok.
Magyar nemzetiségü ukrán állampolgárok.
És így tovább,érted?
Yoda69
Ehhez nagyban hozzajarult a fideSS-kdnp nemzetronto hazaarulo brigad is. "Aldasos" tevekenyseguknek koszonhetoen tobb mint 1 millio magyar hagyta el az orszagot, es tobbseguk nem is fog visszajonni. Helyettuk lesznek majd kinaiak, indiaiak es filippinok.
Eladott Ország
Egy magyar láncra már nagyon sokan várnak, az pedig a rablánc, amin elvezetnek benneteket végre. Nem tudom meddig fog még működni ez a "nemzeti" jelző, de már qrvára elegem van ebből. A fideszes szótárban: nemzeti, nemzethy' = haveri, fideszes, orbánviktoros, nemzetellenes, ellopott. Hamarosan utolérjük Nigériát az infláció nagyságában, ilyenkor azért nagyot dobban a magyar szív. Őszintén kíváncsi lennék egy fideszes magyarázatára az alábbi táblázat kapcsán. Segítség gyanánt be is karikáztam a kedvenc színűkkel a problémát. (2023. július 07.)
twitter.com/Epizodista/status/1677215455025549313/photo/1
ómió
@Emmersson71:Aberró! Neked kínzó szopáshiányod van!
Eladott Ország
Pesta bá’ aranyköpés. Óvakodj azoktól az emberektől, akiknek egyetemi diplomájuk van, de nem éretségiztek. Van ilyen több is, azok általában ismernek valakit. Lásd, Szilágyi Pétert, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/356830295_559133143042553_2816009563276348767_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=6YAz4PN1VnEAX8UEdjM&_nc_oc=AQmyd3IsqQ60-0UdnHgP_FTF2MmIiU3Y_oBvRjtsibWojWyoJGkhHbJR0o7ZYcqES80&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfA5AQV13Wg4b9JhwIOrXXRF74udYCmWI8ffjrPtJW-Tug&oe=64AFBB43
fideszes csoportkép. Ugye milyen aranyosak?!
twitter.com/Jzsi18313051/status/1677249551244185601/photo/1
ómió
Hát, a "szövetségeseink", bizony, jól "széttrianonizáltak" bennünket!
Béla333
A hazaáruló, tolvaj, aljas maffia kormányunk mindent megtesz azért, hogy a magyarság bárhol jobban érezze magát, mint a hazájában.
Sőt! Már be is jelentették, hogy bizony még cca 25 év, és már csak 7 millió magyar él a Kárpát medencében...
Mert mernek nagyot álmodni... Igaz? Hülyemagyar maffiahívők?
Emmersson71
@ómió: @szopómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
Revans
@durbincs:maga 1 genetikai hulladék+1 ratyirambó söpredék GECI:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.