A nógrádi Rimócon interjúzták az államfőt. Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Nógrád Megyei Hírlapnak adott szombati interjúban.

Az államfő múlt heti nógrádi vármegye-látogatását követően adott interjúja a lap nyomtatott és online változatában is olvasható.

A köztársasági elnök a nool.hu lapnap elmondta:

Nógrád vármegyei látogatásának három napja alatt több olyan kistelepülésen járt, ahol korábban köztársasági elnök még nem, s ez láthatóan sokat jelentett az ott élőknek.

Novák Katalin kiemelte: szeretné, ha egyre többen tudnának Nógrádra rejtett erőforrásként tekinteni. Ha van támogatás és megfelelő figyelem, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ebben a vidékben – mutatott rá, hozzátéve: Nógrád vármegye egyre erősödik, sok a rejtett tartaléka.

Nógrád az ország egyik csodálatos vidéke. Könnyen megközelíthető, közel van Budapesthez, ráadásul a Kéktúra útvonala is átvezet a vármegye egy részén. A férjemmel mi magunk is járjuk a Kéktúrát, és legutóbb pont Nógrád határáig jutottunk, úgyhogy hamarosan jövünk majd erre is túrázni. Volt alkalmam a vármegye vezetőinek terveit meghallgatni arról, hogyan tehetik Nógrádot még vonzóbbá turisztikai szempontból. Szükség van jó szálláshelyekre, olyan minőségű infrastruktúrára, olyan gasztronómiai szolgáltatásokra, amelyek sok hazai és külföldi turistát képesek a térségbe vonzani. Sok feltétel már most is adott. Abban bízom, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

A vármegye lakosságának átlag feletti fogyását, öregedését felvető kérdésre azt mondta: meg kell teremteni azokat a körülményeket, infrastrukturális feltételeket, amelyek lehetővé teszik egy kistelepülésen élő számára is, hogy részese maradjon az ország vérkeringésének, kultúrához jusson, hogy legyenek számára elérhetőek különböző szolgáltatások, a gyerekei megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, hogy legyen előtte perspektíva – hangsúlyozta.

Mint mondta, erre egyre több jó példa van országszerte és Nógrádban is, a kormány részéről pedig megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére.

A társadalmi problémákról, többek között a vármegyét érintő alacsony iskolázottságról szólva kifejtette:

ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők és kell a segítségre szorulók elszántsága is.

Novák Katalin váratlant lépett: "A három nap alatt több olyan kistelepülésen is jártam, ahol korábban köztársasági elnök még nem"

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában. Fotó: MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy mindannyiunknak van dolga azokkal, akik Magyarországon nehéz körülmények között élnek.

Novák Katalin a közfoglalkoztatást olyan eszköznek nevezte, amely segít vissza- vagy rátérni a munka világába vezető útra, megtapasztalni azt, hogy mit jelent fizetésért dolgozni, utána adózni, aztán adókedvezményekkel élni akár a gyermekek után. Ez is egyfajta tudatossághoz vezet – fűzte hozzá.

A honvédségre vonatkozó kérdésre elmondta többek között, hogy remélhetőleg sok emberhez eljut az Irány a Sereg! toborzókampány, az önkéntes tartalékos rendszer pedig szinte bárki számára nyitott.

Büszke vagyok arra, hogy a férjem is – közel ötvenéves fejjel – elvégezte az önkéntes tartalékos kiképzést, teljesíti a kapcsolódó kötelezettségeket, és a munkája mellett folyamatosan továbbképzi magát. Az önkéntes tartalékos rendszer szinte bárki számára nyitott. Az a lényege, hogy a tartalékos a polgári foglalkozása megtartása mellett rendelkezzen azzal a képességgel, tudással és képesítéssel, amely alkalmassá teszi arra, hogy tényleges szükséghelyzetben segíteni tudjon. A hadsereg főparancsnokaként is bízom benne, hogy a honvédség által most indított „Irány a Sereg!” toborzókampány sokakhoz eljut, és bátorítja majd őket, hogy honvédek legyenek. Az önkéntes tartalékos kiképzés pedig arra ad lehetőséget lényegében bárkinek, hogy megértse és megtanulja, hogyan tudja a saját családját is megvédeni, ha szükség van rá.

A köztársasági elnök kitért arra is: meghallgatta a vármegye vezetőinek terveit arról, hogyan tehetik Nógrádot vonzóbbá turisztikai szempontból. Mint mondta, bízik benne, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

Forrás: MTI, nool.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Először is, nem vagy köztársasági elnök, csak a Sándor Palotáé.
Másodszor, a semmitmondó beszédeidet feltehetően sokszorosítod, csak a helység neve változik.
Harmadszor: aki a közfoglalkoztatásban - közmunkában - látja a boldogulás első lépcsőfokát, az valójában a jobbágyrendszert propagálja , és erőlteti rá a társadalomra.
A gerinced megroppant, Katalin, ugyanolyan értéktelen, kártékony a "munkálkodásod" mint az összes fideszes klónnak. Hogy mindezért egy luxus kurva árát zsebeled be, az mindent elmond rólad és a futtatóidról.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SÍva
@AMORÁLISOK: De bezzeg vannak stadionjaink! Azok üzemelnek, vagy lakat van a kapukon?
telegdilaci
@Nyírfa:Vihette volna magával a vágásra érett Csüngőshasú Disznót is nézze meg mivé tette ezt az Országot,nem értem hogy az Országon belül miért nem mennek ilyen mélyszegénységben tengődő településekre Tusvány Fűrdó helyett,semmi keresnivalójuk Romániában,amikor oda mennek azt a Magyarok pénze bánja oda ígérnek nekik jó pár milliárdot!
telegdilaci
@namihami: A közmunka helyett nem az ott élő Embereknek kellene munkát megélhetést biztosítani a Távolkeleti vendégmunkások helyett? az lenne az igazi segítség,nem a közmunka,abból nem tudnak kitörni,még a Szocializmusban igen sokan ingáztak Budapestre és a Lakóhelyük között,akik idejönnek vendég munkások azoknak is kell lakhatást Biztosítani nem lehetne ezt a Magyar Embereknek is ha nincs normális munkahely a településükön?
Nyírfa
@telegdilaci: 10.27

Laci, ajánlom figyelmedbe az alábbi kommentemet a hozzá tartozó poszttal:

propeller.hu/itthon/3939105-domotor-csaba-attol-fel-hogy-azert-nem-kapjuk

" @telegdilaci: 12.28

Te már megint mit olvastál? Kurvára unom, hogy alaptalanul, oktalanul, a saját hülyeséged miatt megtámadod a fórumtársaidat!
Valami nagyon nincsen rendben veled! "
Nyírfa
@telegdilaci: Bocs, a 10.18-ra válaszoltam.
AMORÁLISOK
látom az értelmiséget egy propelletfasz előléptette sebaj veled is felmossák majd a Körutat " vak volt a hajnal szennyes szürke " tán nem is ismered kitől az idézet ide jőttél mocskolódni ? bujj orbánod seggibe

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.