Egy vizsgálatokat végző szolgáltató levélben fordult egyes Pest megyei háziorvosokhoz a laborvizsgálatok számának növekedése miatt.

Újabb akadályt gördít a betegek gyógyulása elé a Fidesz

A fideszes kormány feladatot ad, pénzt viszont nem... Forrás: ATV

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a 444-en írt arról, hogy a probléma nem egyedi. Országosan is nehézséget okozhat a jelenlegi egészségügyi rendszer.

A laborvizsgálatok díjazásán évek óta nem változtattak, függetlenül attól, hogy emelkedtek a reagensek, az eszközök, az energiaárak, növekedtek a munkabérek

- mondta el László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa. Azon sem változtattak, hogy egy-egy terület, szakrendelő mennyit teljesíthet. Újbudán 9,1 millió pont értékű vizsgálatot végezhetnek havonta. Erre kötött szerződést a szolgáltatóval a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Májusban 56 millió pontértékű minta érkezett be a szolgáltatóhoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 92 millió forint ki nem fizetett szolgáltatást kényszerítenek rá csak május hónapban a szolgáltatóra

– magyarázta László. A politikus szerint érthető, hogy a szolgáltatók nem vállalják fel a több tízmillió forintos veszteséget. Azonban a háziorvosok is komoly bajba kerülnek a fideszes kormány által létrehozott képtelen rendszer miatt.

A háziorvosi rendszerben bevezetett indikátorrendszer tovább ronthatott a helyzeten. A DK egészségügyi szakpolitikusa szerint a háziorvosok kerülnek bajba, mert gyakorlatilag nem tudják azokat a vizsgálatokat elvégeztetni, ami az indikátor szerint kellene, hogy megkapják azt a finanszírozást, ami eleve nekik egyébként járna.

László szerint nem elég a megelőzés fontosságát hangsúlyozni, forrást is biztosítani kell hozzá, hogy időben elébe menjenek az orvosok egy komoly betegségnek. Kunetz szerint nagyon sok a rendszer hiányossága, amihez nagyban hozzájárult a háziorvosi indikátorrendszer bevezetése.

A laborkérés sokszor hosszabb időbe telik, mondjuk egy hónapra kapná meg, miközben a CT vizsgálatnak az időpontja meg csak két hét. És ebben az esetben a beteg nem tudja megugrani a dolgot, ezért a háziorvos jelen esetben például kénytelen sürgős labor vizsgálatot kérni, ahelyett, hogy a rendszert próbálnák optimálisan és normálisan működtetni

– fogalmazott az ATV-nek Kunetz Zsombor. Nem a laborkérések korlátozását tartja súlyos problémának, hanem a fűnyíró elven meghozott limitek a tarthatatlanok. A forráshiánnyal küzdő kórházak a laborvizsgálatokat is gyakran a háziorvosokra testálják, pedig a kórházi beavatkozásokhoz tartozó vizsgálatok árát a kórház költségvetésébe kellene beépíteni.

Forrás: 444, ATV
Fotó: ATV

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
fideszéknek buta és nem egészséges magyarokra van szüksége!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Ma végre elvégezték a CT vizsgálatomat amire márciusban kaptam az időpontot. A legszebb a nyaki UH-ra majd 27-től kérhetek időpontot. A kardiológiára is csak 08.21-re van időpontom.
Annyira jó, hogy már elfelejtettük régen oda mentok a szakorvoshoz és máris mehetünk az általa kért másik vizsgálatra. Ma már annak is örülünk ha szakorvoshoz 2 - 3 hónap után bejutunk és utána 2-3 hónap múlva az Ő kérése is teljesül.
Aki Én
@Philip Marlowe: Ostoba! Nem akkor omlik össze az eü és az oktatás, ha egy darab tanár, orvos sincs már.
Ha megbocsátasz, mi IQ 30 felett a szakembereknek, meg a szemünknek hiszünk.
A te buta elved alapján Gyurcsány idejében sem volt semmi gond, minden működött.
Akkor, mi a fasz bajod van???
Jesszuson, de mérhetetlenül buta vagy.
Aki Én
@Philip Marlowe: ...egyébként csak a várólistákat nézd meg. Mi ez, ha nem csőd?
Egy év egy olyan vizsgálatra, ami nyugaton 4-5 nap.
Jesszusom...
Macskaszem
@Philip Marlowe: Nem akarlak meggyőzni, mert a vakhitűeket semmi nem tántorítja el szektától.
Persze, azt írod van minden.
Amig lesz 2 orvos, addig lehet mondani, hogy van egészségügy. Ez igaz a tanárokra is. De nézz meg egy osztrák kórházat, csóró magyar szemmel olyan mint egy űrállomás. De még a román is sokkal különb. Pedig lakosságarányosan mi kaptuk a legtöbb uniós pénzt. De mások a kevesebből is sokkal messzebb jutottak, mert kevésbé loptak.
Tudom, mindenki lop, csak a mérték nem mindegy.
jáger laszló
+oldás!
Nem kell betegnek lenni
Irány egyenesen a temető!!??
csak ennyi
barátilag
J,L:
ómió
És nem "nyesik az efftársi lényeget", hogy 70 kórházat be kéne zárni!? Lenne itt "efftársi kánaán"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.