Nagy port vert fel Lázár János június közepi kijelentése, amely szerint Hódmezővásárhely lakosai nem számíthatnak állami támogatásokra, ha újra Márki-Zay Pétert választják polgármesternek.

Törvényt sérthetett Lázár János? Könnyen lehet, hogy szankcionálható lehetne a törvény értelmében.
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. MTI/Mónus Márton

Egyes ellenzéki politikusok és médiumok felvetették azt is, hogy nem minősül-e ez ez a fenyegetésnek is beillő állítás bűncselekménynek. A Szabad Európa erről kérdezett meg jogászokat.

Bencze Mátyás volt büntetőbíró, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint négy bűncselekmény jöhet szóba:

zsarolás,

hivatali visszaélés,

kényszerítés,

választás rendje elleni bűncselekmény.

A zsaroláshoz a fenyegetés mellé a jogtalan előnyszerzés célja is kéne, ezért így kiesik Bencze Mátyás szerint, ahogy a hivatali visszaélés vádja sem áll meg.

A hivatali visszaéléshez ez a cselekmény túl távoli, mert Lázár csak fenyeget azzal, hogy mi történik, ha szavaznak a vásárhelyiek. „Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy megöllek. Ez nem emberölés, nem is emberölés kísérlete, hanem zaklatásnak minősül, ami egy másik bűncselekmény. De a hivatali visszaélés esetén nincs ilyen másik bűncselekmény. Vagy visszaélés, vagy nem”

– mondja a szakértő.

Ennek ellenére a szakértő nem zárja ki, hogy lehet olyan bíróság, amelyik ezt megállapítja, de kevéssé valószínű, mert a büntetőjog egyik alapelve, hogy minél szűkebben kell értelmezni a jogszabályok szövegét, ráadásul a szólásszabadság védelme még erősebben is érvényesül a választási kampányokban.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét arról kérdezte a Szabad Európa, hogy a diszkrimináció tilalmával nem ütközött-e Lázár János mondata. Szerinte egy korábbi kiskunlacházi ügy mintájára megállapítható lehetne a zaklatás tényállása, de ez is nagyban bírósági értelmezés kérdése.

Minden ilyen esetben a diszkrimináció tilalma ütközik a szólásszabadsággal. Ez a klasszikus problémája a gyűlöletbeszédnek: meddig terjed a szólásszabadság, és hol lépi át azt a határt, amikor már az egyéb jogok, amelyeket adott esetben a szólásszabadság gyakorlása sérthet, erősebb védelmet igényelnek. A közösség elleni izgatás más a Hősök terén és más egy kis falu romatelepén. Nem mindegy, hogy a cigányellenes beszédet ki, milyen pozícióból, hol, hogyan mondja el. Ugyanez a mérlegelés érvényesülhet itt is

Egyfelől létezik a választópolgárok közösségének az a joga, hogy félelemmentesen, olyan módon gyakorolhassák a választójogukat, illetve fejezhessék ki a politikai véleményüket, hogy ne kelljen retorziótól tartaniuk, a másik oldalon pedig a politikus szólásszabadsága áll.

Kádár András Kristóf szerint a lázári kijelentés szankcionálható lenne az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében.

Forrás: mfor

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ezzel az baj,hogy ez a bérgunár olyan helyzetben van,hogy az igérete a betöltőtt tisztességtelensegge miatt kivitelezhető és fogja is,hacsak valaki öt nem függeszti föl!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A feudalizmusban meg kell jutalmaznod a hűbéreseket/vazallusokat, hogy megtarthasd a hatalmad, csak hát ez egy középkori találmány. Végtelenül elszomorító és jól mutatja valódi helyünket a nagyvilágban, hogy ezt lazán meg lehet csinálni ma Magyarországon, sőt 3 millióan még tapsolnak is hozzá !
Lázár Jánosnak a zsaroló és fenyegető, antidemokratikus kijelentése után nincs helye a politikában.
pbs.twimg.com/media/FzEvqlTagAM5god?format=jpg&name=small
Az építési miniszter leépíti az országot, de főleg Budapestet. Az egyik legnagyobb sunyi féreg ebben a tetves országban. Lázár János, szerintem simán vetekszik Orbánnal az aljassága. Fogy a lopható lé, fogy a türelem egymás felé. A lopós, korrupt, trafikmutyis Jankó lopásról beszél, azért van ennek némi bája, hogy nem szakad le a pofája. Azért lássuk be, egy kisváros polgármesterének táskahordozójából országrontóvá válni, nem kis karrier. Pláne, hogy házasemeberként Demcsák Zsuzsát is tudta dugdosni Londoban közköltségen, azért nem kis kvalitásra vall, legalábbis a kontraszelektált fideszberkekben.
Béla333
"...szankcionálható lehetne a törvény értelmében."

Csakhogy mi egy maffiaállamban élünk, így aztán semmi következménye nem lesz...
Eladott Ország
Fut a nyúl az erdőben. Megállítja a róka: - Miért menekülsz nyuszi?- Jönnek Lázárék
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/122708169_850977155646707_6510998101396860503_n.png?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=wI5wwrpt7HIAX8Ry2wy&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfB7IGVmDSUFnVATohd0RRzuFVVSZzIK87EFph66abR8xw&oe=64D6280D
Orbán és Lázár sétál a határban, amikor is látják, hogy egy egyéni gazdálkodó vet:
– Hé paraszt, mit vetsz? – rikkant oda Lázár
Az öreg hátranéz, látja kik azok, köp egyet, majd folytatja munkáját.
– Hagyd már – szól oda Orbán -, bármit vet az öreg, úgyis a miénk lesz!
No, erre már megfordul az öreg:
– Kendert vetek, kötél lesz belőle!
Emlékszem erre a Lázár gyerekre. Annak idején Dr. Rapcsák táskahordozója volt. Pont annyira tehetséges üzletember, mint Mészáros Lőrinc...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27073339_1917454371903571_9097676331114069656_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=B6P9HNW9tpEAX_G5nTU&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfA4t4guRrtGb_0s84OaAvPGxjfvasjmTxhbURorS9n3Eg&oe=64D64FAC
jesz
Lázár az új arisztokrata...senki nem mert még szólni, hogy ahhoz több száz év kell?

...bááár...mint tudjuk, egy szekérderék kincs csodát tesz a nemesi múlt meglelésében
ómió
Hát, ha ezt-azt sikerül belehazudnotok, efftársak, akkor "tuti"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.