Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta a magyar sajtónak, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély. Kedden az ATV-nek is hasonlóan nyilatkozott Navracsics.

Már idén ősztől megszűnhet a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban sok magyar diák számára

– nyilatkozta a Népszavának Johannes Hahn költségvetési biztos. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, záros határidőn belül meg kell állapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között – tette hozzá.

A kormány mindent teljesített, a Bizottságtól függ, hogy az Erasmus-pénzek mikor érkeznek

– mondta Navracsics Tibor kedden az Atv.hu-nak. A területfejlesztési miniszter nem tud semmilyen „apokaliptikus” határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna. Ezért úgy látja,

az Erasmus-források megérkezése teljes egészében a Bizottság felelőssége.

Cáfolta Navracsics Tibort az EU-s költségvetési biztos: Már szeptembertől kimaradhatnak a magyar diákok az Erasmus pluszból

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Johannes Hahn-t, az Európai Bizottság tagját a Karmelita kolostorban 2023. május 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hahn szerint ugyanakkor az EU továbbra is várja a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását, mellyel az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program forrásait is feloldhatnák. Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt.

Őszintén szólva, nem tudom, hogyan reagáljak, hogyan folytassuk az egyeztetéseket. Már februárban, márciusban megkongattuk a vészharangot, és most ott tartunk, hogy az Erasmus plusz és a Horizont Európa programok komoly veszélybe kerültek

– mondta a Népszavának Johannes Hahn, aki szerint a magyar fél nem hajlandó változtatni a csomagján, ezért nem nehéz arra bármit is válaszolni. Navracsics ezzel szemben azt mondta: „már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e a források.”

Forrás: Népszava, 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
840 milliárd Ft!!- amelyet nem kap meg a magyar felsőoktatás és kutatás, orbán &Co - a maffia mohósága , telhetetlensége miatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Nyugi, kimagyarázza! Kimagyarázzák... mint mindig! És a csorda most az új változatra fog esküdni!
Menőmanó
@sgl: Úgy, hogy azért kapja a fizetését, hogy faszhegy legyen.
kereső
Ezért történt minden. A közvagyon ezért vesszitette el köz jellegét- ezért verték szét az MTA kutatói hálózatát, ezért vannak az egyetemek- megfosztva autónómiájuktól, éd ezért vannak a kuratóriumokban orbán . tiborcz és mészáros emberei- hülye magyar csukd be szád!

A pályázati lehetőségek a most futó hétéves költségvetési ciklusra jelentősen bővültek, ami már csak abból is megállapítható, hogy az erre a célra felhasználható összeget 95,5 milliárd euróra emelték fel. Csupán összehasonlításként tesszük hozzá, hogy ez nagyjából a kétharmada Magyarország teljes, 153–154 milliárd eurós 2021-es GDP-jének.



"A Horizon Europe számára 2021 és 2027 között rendelkezésre álló 95,5 milliárd euró 30 százalékos emelkedést jelent az előző költségvetési ciklushoz képest. Ráadásul az ezzel kapcsolatos magyar elképzelések még becsvágyóbbak voltak, legalábbis erre lehetett következtetni az akkor még hivatalban lévő Palkovics László, a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjének szavaiból.



Palkovics fogalmazott úgy közel egy éve, hogy a Horizon Europe-ból Magyarországnak a most futó költségvetési ciklusban 2,1 milliárd eurót, vagyis a korábban elnyert összeg 5,7-szeresét kellene elnyernie, ami testvérek között számolva is 840 milliárd forint. Az emelkedés mértékét az is magyarázza, hogy 2014 és 2020 között Magyarország nem tudta lehívni a részére rendelkezésre álló összeget. Igaz, ennek ellenére sem álltunk rosszul a forráslehívásban az uniós tagállamok versenyében. "



Palkovics László idézett számítása éppen arra épült, hogy még több magyarországi pályázó lesz, még jobb pályázatok születnek, így nagyobb esély nyílhat arra, hogy az ország számára elkülönített összeget a lehető legteljesebb mértékben lehívhassa.



Ez a lehetőség és vele a pénz most elúszni látszik, mert az Európai Bizottság az Erasmus+ mellett a Horizont Europe pályázat esetében is a magyar részvétel felfüggesztéséről döntött.
kereső
840 milliárd Ft!!- amelyet nem kap meg a magyar felsőoktatás és kutatás, orbán &Co - a maffia mohósága , telhetetlensége miatt.
kereső
Érdeklődöm orbán f@xán lógók, ha mindezt gyurcsány csinálja , akkor mit tennétek???
kereső
@kereső: 09:54 Egy kis kiegészités a pályázatokhoz: A magyar kutatók legtöbbször nem önállóan pályáztak a kutatás finanszirozására, hanem összefogva európai kutatóhelyekre. Nos ez megszűnik, hiszen az Eirópai Tanács határozata értelmében az eu-s kutatóhelyeket is kizárják a pályázati lehetőségekből, amennyiben azokban magyarok is részt vesznek.
csak úgy....
@Philip Marlowe: téged kéne végre bevezetnie valakinek egy diliházba... :)
azok az angol politikusok már mind kiszálltak a politikából,akik az angolokat megvezették és kivezették az unioból,persze te gügye és erre már nem elékszel!
lampa laz
Az egyetemistákat nem nagyon zavarja az ügy, inkább készülnek a sziget fesztiválra.
human
@kereső: Nincs szó tehetetlenségről. Ahogy írtad mohóság van csak.
Orbánék azt tervezték, hogy az EU-tól az egyetemeknek szánt kutatási támogatásokat is lenyúlják. Ezért erőszakolják ki az alapítványi formát minden intézményben.
drrotf
Micsoda csalódás!Már Navracsics is hazudik?
Nessy
Kedves Navracsics! Van egy megszívlelendő javaslat a költő után szabadon: Politikus hazudj, de rajt ne kapjanak!
Clavigo
@Maccska: Csillapodjál muszkaszopó...
Néro2
@kereső: Majd kifizettetik veled, oszt' jónapot.
simmering73
@Maccska: Mit miákolsz itt, hülyegyerek?
kereső
@human: Nem tehetetlenség- hanem mint irtam, telhetetlenség- azaz semmi sem elég!!!, nem tudnak jól lakni...
kereső
@human: Egy bötú a különbség, és rögtön másik szót kapunk- imádom a magyar nyelvet!!
kereső
@Néro2: Ha, oktatásra, kutatásra kellene fizetnem- szivesen, de tartok tőle, hogy a 840 milliárd elköltését sem arra szánta a maffia. Na, ezért sem kap egy huncut eurocentet sem. Ne is kapjon- bár nagyon sajnálom a diákokat, kutatókat- de amikor kellett volna, és tehették volna, mind hallgatott-és nem állt ki magáért sem.
Revans
@durbincs:maga 1 genetikai hulladék+1 ratyirambó söpredék GECI:))
ómió
Márpedig a korruptbolsi brüsszeli efftársak még időben ellopják, amit lehet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.