A két program, amiből kimaradhatnak az alapítványi egyetemek, ha az Orbán-kormány nem lép, nélkülözhetetlen az oktatáshoz és a kutatáshoz is.

Erasmus: Elkeseredettek és dühösek a modellváltó egyetemek egy volt egyetemi vezető szerint

Illusztráció: Pixabay.com

Jelenleg úgy tűnik, a 21 modellváltó magyar egyetem jövőre kimarad az Erasmus Plusz oktatási és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból, mert a kormány nem teljesíti a korrupcióellenes intézkedéseket, amikhez a programokra vonatkozó jogszabály-módosítások is hozzátartoznak. A témában a Hírklikk két meg nem nevezett volt egyetemi vezetővel beszélgett, akik megerősítették ezt:

Az egyetemek elkeseredettek és dühösek, mert a Horizont Európa és az Erasmus Plusz nélkülözhetetlen az oktatáshoz és a kutatáshoz is.

–  mondta egyikük. Szerinte az egyetemeket fenntartó alapítványok ugyan ki tudnák fizetni a hallgatóik külföldi útját, csakhogy ehhez szerződés is kell, nem lehet csak úgy bemenni egy egyetemre fél évre.

Másikuk abban bízik, hogy a végén mégsem pattan el a húr, mert ez egy lépés lenne az EU elhagyása felé. Arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte az Orbán-kormány elleni szankcióknak nem szabadna érintenie a hallgatókat, mert ez olyan, hogy „haragszom a szomszédomra, és megverem a gyerekét”.

Korábban Johannes Hahn EU-s költségvetési biztos a Népszavának azt nyilatkozta: „ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már az idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus Plusz programban”.

Forrás: HírKlikk
Fotó: Pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Azért ez a két meg nem nevezett egyetemi vezető közül az, amelyik most azon sopánkodik, hogy az általa is megszavazott, átláthatatlan, a közpénzek büntetlen lenyúlására átalakított egyetemi vezetés miatt a diákjait nem kellene büntetni azzal, hogy kizárják az egyetemüket az Uniós programokból, így nem hagyják szabadon lopkodni a maffiát - akkor kellett volna a rengeteg eszükkel ezen gondolkodni, amikor hozzájárultak a maffia egyetem átalakítási terveihez.
Ők - az egyetemi vezetők - megszavazták, hogy belépnek a maffiába, most meg azért hogy az Unió nem hagyja a szabad közpénz lopást, ezért az Uniót szidják?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@Philip Marlowe: Legyen szíves megnézni a hogyant. Éppen emiatt nálunk ez nem működik.
Yoda69
@justhpeter: Aki 13+4 ev pavatanc utan meg hisz orbannak, az megerdemli hogy a fasz rossz oldalan alljon.
Peller Anikó
Pofasszorok baccsányi köre? Aktívan politizáló aggastíánok? Teljes mellszélességgel támogattátok a lopós bandát. A pénz kell inkább focira? Egyáltalán minek ez az orgazmus egyetem? Kutat ásni elég egy markoló meg néhány 5 elemis fogdmeg. Vagy elemes.
Sakk Matt
Modellváltó? Mi van, megint egy Borkais cikk?
csipetke
Azt hitte orbán,hogy majd ezt IS elnézi az EU. Hát,ez nem jött össze. Ezeket a fideszes alapítványokat ezer miliárd ft közpénzzel tömték ki a választás előtt, akkor még nem lehettek benne biztosak,hogy nyernek, és ez a pénz amolyan "dugipénz"lett volna. Ezek az alapítványok amolyan kifizetőhelyként működtek a NER-nek.Talán ha nem veszik el ezzel együtt az egyetemek autonómiáját,akkor most más lenne a helyzet. Beültettek a kuratóriumokba minisztereket és egyéb NER-es elvtársakat,élethosszig tartó tagsággal. Ezzel fizette ki / vette meg orbán a fideszhez való hűségüket ezeknek az embereknek milliós fizetésekkel,amiért nemigen kellett tenniük semmit. Hülyének nézték a nettó befizető tagországokat, de most kiderült,hogy nem akarják tovább finanszírozni a fideszes elitet. Nem értem,hogy ezek az egyetemisták miért nincsenek az utcán?
csipetke
@csipetke: Valamelyik MOL-os nagyfejű azt nyilatkozta,hogy ezeknek a diákoknak kifizetik a tanulmányaikat. Valahogy nem akarják felfogni,hogy szerződés is kellene.Ha orbán most belefogna visszaállítani az eredeti állapotokat ezeknél az egyetemeknél,már az is késő lenne, és gondolom az ideömlesztett pénzekkel, és óriási ingatlanvagyonokkal is el kéne számolni. Na ez se menne..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.