A két program, amiből kimaradhatnak az alapítványi egyetemek, ha az Orbán-kormány nem lép, nélkülözhetetlen az oktatáshoz és a kutatáshoz is.

Erasmus: Elkeseredettek és dühösek a modellváltó egyetemek egy volt egyetemi vezető szerint

Illusztráció: Pixabay.com

Jelenleg úgy tűnik, a 21 modellváltó magyar egyetem jövőre kimarad az Erasmus Plusz oktatási és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból, mert a kormány nem teljesíti a korrupcióellenes intézkedéseket, amikhez a programokra vonatkozó jogszabály-módosítások is hozzátartoznak. A témában a Hírklikk két meg nem nevezett volt egyetemi vezetővel beszélgett, akik megerősítették ezt:

Az egyetemek elkeseredettek és dühösek, mert a Horizont Európa és az Erasmus Plusz nélkülözhetetlen az oktatáshoz és a kutatáshoz is.

–  mondta egyikük. Szerinte az egyetemeket fenntartó alapítványok ugyan ki tudnák fizetni a hallgatóik külföldi útját, csakhogy ehhez szerződés is kell, nem lehet csak úgy bemenni egy egyetemre fél évre.

Másikuk abban bízik, hogy a végén mégsem pattan el a húr, mert ez egy lépés lenne az EU elhagyása felé. Arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte az Orbán-kormány elleni szankcióknak nem szabadna érintenie a hallgatókat, mert ez olyan, hogy „haragszom a szomszédomra, és megverem a gyerekét”.

Korábban Johannes Hahn EU-s költségvetési biztos a Népszavának azt nyilatkozta: „ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már az idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus Plusz programban”.

Forrás: HírKlikk
Fotó: Pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Azért ez a két meg nem nevezett egyetemi vezető közül az, amelyik most azon sopánkodik, hogy az általa is megszavazott, átláthatatlan, a közpénzek büntetlen lenyúlására átalakított egyetemi vezetés miatt a diákjait nem kellene büntetni azzal, hogy kizárják az egyetemüket az Uniós programokból, így nem hagyják szabadon lopkodni a maffiát - akkor kellett volna a rengeteg eszükkel ezen gondolkodni, amikor hozzájárultak a maffia egyetem átalakítási terveihez.
Ők - az egyetemi vezetők - megszavazták, hogy belépnek a maffiába, most meg azért hogy az Unió nem hagyja a szabad közpénz lopást, ezért az Uniót szidják?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Minek ide oktatás és kutatás, mikor a kínai akkugyárakba csak humanoid robotok kellenek...
Béla333
Azért ez a két meg nem nevezett egyetemi vezető közül az, amelyik most azon sopánkodik, hogy az általa is megszavazott, átláthatatlan, a közpénzek büntetlen lenyúlására átalakított egyetemi vezetés miatt a diákjait nem kellene büntetni azzal, hogy kizárják az egyetemüket az Uniós programokból, így nem hagyják szabadon lopkodni a maffiát - akkor kellett volna a rengeteg eszükkel ezen gondolkodni, amikor hozzájárultak a maffia egyetem átalakítási terveihez.
Ők - az egyetemi vezetők - megszavazták, hogy belépnek a maffiába, most meg azért hogy az Unió nem hagyja a szabad közpénz lopást, ezért az Uniót szidják?
izéke
@Béla333: ha ad az EU pénzt az a baj,ha nem ad akkor meg az...szóval mindegy csak lehessen szidni...
jáger laszló
Fogjuk Gyurcsányra hiszen ő az ügyeletes bűnbak mindenért!!??
Ez így 1XŰBB mert nem kell valódi felelőst keresni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
Első lépésként azoknak az egyetemi vezetőknek, akik megszavazták az egyetemük átláthatatlan, a maffia befolyását biztosító alapítvánnyá átszervezését ezzel biztosítva a közpénzek büntetlen ellopását - le kellene mondani.
Vezetői alkalmatlanság vagy egyszerűen erkölcstelen, gerinctelen, ostoba viselkedésük miatt!
E helyett azokat basztatják, akik így nem hajlandóak közpénzt adni ezeknek az alapítványi bűnszövetségeknek!
Béla333
Az egyetemi alapítványok (bűnszervezetek) működésének a legjobb példája az a napokban megjelent hír, hogy a Szíjjártó féle győri egyetemi alapítvány 370 millióért megvette a barátja (Dzsudzsi) valamilyen tök haszontalan cégét!

"Dzsudzsák óriási üzletet csinált – 370 milliót zsebelt be, amit jó barátja, Szijjártó Péter hagyott jóvá"
propeller.hu/itthon/3943582-dzsudzsak-szijjarto-gyor-370-millio

Hülye lenne az Unió, ha ilyen aljasságokra küldene Uniós adóforintokat!!!
drrotf
Ezek a felháborodott emberek azt hitték hogy amit Orbán csicskásai mondanak az egyetemi átalakulásról az igaz lesz , úgy lesz ahogy azt az Orbán fiúk elmesélték,annak ellenére hogy már akkor köztudott volt , hogy mi lesz a következménye az átalakulásnak?Értelmiségi emberek hittek annak amit Orbán mondott, amikor már évek óta a hatalom csúcsán levő ember csak becsap mindenkit akitől akar vagy nem akar valamit?Hogy lehettek ennyire naivak , vagy a belengetett rengeteg pénz elvakította, de inkább butította őket, és képesek voltak egyetemi polgárok létükre feladni az egyetemi autonómiát csak azért mert Orbán Viktor, vagy valamelyik csicskása azt regélte ,hogy jobb lesz, szebb lesz?Szégyellhetik magukat amibe kormányozták az egyetemüket és annak polgárait!Most ki kellene állni az egyetem polgárai elé és nyilvánosan bünbocsánatot kellen kérni z egyetem polgáraitól, hogy megkurtították tudományos lehetőségeket!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 12:51 ☺ A tudomány emberei szinte csont nélkül tűrték a kutatóhálózat szétbarmolását, az egyetemi autonómia kicsinálását, az egyetemek "kiprivatizálását" és orbánccsicskák uralma alá helyezését. Most "csak" Európa tudományos életének a páriájává válnak. Most sem hallom nagyon tiltakozni őket. Szerintem egy része még örült is neki, azt hitték ezzel bekerülnek a NER körökbe, majd ők is tudnak zavarosban halászni, vége a kutató munkának, elég lesz csak dörgölőzni. Hát nem jött be. Pedig egy józan ürgeworsatz’ hogy elkélne most. Se pénz, se élet nem számít neki. Bármit és bárkit beáldoz, ha kell egy szemétdomb királya lesz, de akkor is király lesz. "Leminősíti a magyar tudományt az Erasmus-pofon." A geci puszta létezése leminősítette az egész országot a béka segge alá. Már látszik, hogy orral fogjuk védeni a térdrúgást. Ahogy a Sodexos per is 25 milliárdunkba került. Azt nem értem, hogy mit akar Orbán kifizetni. Ez egy rendszer a hallgatói ösztöndíj is, meg a kutatói is. Az nem úgy van, hogy Pistike bejelentkezik a Sorbonne-ra, hogy "jöttem fél évre, pénzt hoztam magammal".„Az EB, már 2020 december óta folyamatosan jelezte problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd, a rájuk bízott vagyonnal...” Igen, már több mint 1 éves történet. De az Orbán banda megpróbálja bemesélni, hogy meglepetésként érte őket. Nem látom az egyetemistákat az utcákon, és nem lángol a Karmelita sem. Szóval, ezt is eltűrjük, mint a többit! Szép látlelet a társadalmunkról. Hogy fogunk kilábalni mindezekből? Nem csak ebből hanem a 13 év leminősítéséből. Utálnak minket mindenhol mint a szart, nem is látnak szívesen. Sose lehet rendbetenni ezeket a károkat a qrva anyátok! Általában csak a pénzről beszélnek, de ha kizárnak minket külföldi kutatásokból, akkor azt nem tudja Orbán helyettesíteni.
uploads.disquscdn.com/images/aeba63a47c51b49efb9c7e96c2b8a5bef0e2f8c34f456419d0283ec7397763a1.png?w=800&h=319
Nessy
@Eladott Ország: Azt hiszem, unokáink nem fognak a sírunk előtt leborulni, és hő imát mondani!
lusta
@Philip Marlowe: Pont ezért volt baromság az egész alapítványoskodás. A gondok ott kezdődnek, amikor már az elgondolás felvetésénél az ellenzők érveit, pl. az ilyeneket, egyszerűen lesöpörték és még le is hazaárulózták őket. Most meg megy a nagy csodálkozás és a gyerekekkel való takaródzás.
Béla333
És még a mocskos tolvajok akarják erkölcsiségre, lemondásra, becsületességre, igazmondásra nevelni azokat, akik azt mondják, hogy az ilyen mocskos, tolvaj, hazug maffiózóknak nem szabad egy fillért sem adni, mert képtelenek megállni, hogy azt ne lopják el.
Azt nem vállalják, hogy ezentúl az érkező pénzeket ellenőrizhetően csak arra költik el, amire küldik: az egyetem és az egyetemi diákság tanulmányi fejlődésére, mert azt úgysem tartanák be, ezért inkább azokat mocskolják, akik azt mondják, hogy amíg ezek a bűnözők vannak hatalmon, addig ne küldjék az ellopható pénzeket, mert az úgysem arra megy, amire azt szánták!
Mocskos szemét hazaáruló maffia!
Béla333
Vagy itt egy másik példa, hogy miért nem szabad ezekre a mocskos tolvaj maffiózókra bízni az Uniótól érkező, a diákok és az egyetem gyarapodására szánt pénzeket:

"Mészáros Lőrinc cége 4,7 milliárdért renoválhatja a Dunaújvárosi Egyetemet"
"

Hét cég indult a Dunaújvárosi Egyetem F épületének korszerűsítésére kiírt pályázaton, ötöt kizártak, a két talpon maradt tenderező közül pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt. lett a befutó, írja az Átlátszó. A július tizedikén aláírt szerződés szerint a munkát 4,7 milliárd forintért vállalta Mészáros családi cége. Érdekesség, hogy
a fenntartó Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának Mészáros két embere is a tagja: Barna Zsolt, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója, illetve Keszthelyi Erik, a Hungarikum Alkusz alapító-társtulajdonosa,"
444.hu/2023/07/28/meszaros-lorinc-cege-47-milliardert-renovalhatja-a-dunaujvarosi-egyetemet

Hát így van ez! Csak a hülyemagyar maffiahívők nem látják, hogy ez az egész alapítványosdi a pénzek ellopásáról szól!
CsipkeRózsa
Amikor átalakították az egyetemeket, az oda helyezőknek tudniuk kellett, hogy ez óriási vagyoni átalakítás volt, és ők jól akarta járni. Nem ártatlan, becsapott emberek!
Nessy
Állandóan a gyerekekkel, meg a családokkal takarózik a kormány, a saját dilettánsdöntéseinek elismerése helyett!
human
Dühösek? De annyira nem , hogy tegyenek is valamit.
justhpeter
Az érintett egyetemi vezetők hittek Orbánnak és kormányának. Kié hát a felelősség ?
jáger laszló
Nem dühösnek kell lenni,mert az nem vezet sehová!!
A feltételeket kell teljesíeni és akkor beszélhetünk!!
Csak ennyi
barátilag
J-L.
Lepényleső
...ahogy a vágóhídra kényszerített állatok sem repesnek az örömtől,- nagy eltérés talán nincs is a két esettől?
ómió
De, hisz', a brüsszeli korruptbolsi efftársak mindent "haladó módon" vesznek el tőlünk!
lusta
@Philip Marlowe: Legyen szíves megnézni a hogyant. Éppen emiatt nálunk ez nem működik.
Yoda69
@justhpeter: Aki 13+4 ev pavatanc utan meg hisz orbannak, az megerdemli hogy a fasz rossz oldalan alljon.
Peller Anikó
Pofasszorok baccsányi köre? Aktívan politizáló aggastíánok? Teljes mellszélességgel támogattátok a lopós bandát. A pénz kell inkább focira? Egyáltalán minek ez az orgazmus egyetem? Kutat ásni elég egy markoló meg néhány 5 elemis fogdmeg. Vagy elemes.
Sakk Matt
Modellváltó? Mi van, megint egy Borkais cikk?
csipetke
Azt hitte orbán,hogy majd ezt IS elnézi az EU. Hát,ez nem jött össze. Ezeket a fideszes alapítványokat ezer miliárd ft közpénzzel tömték ki a választás előtt, akkor még nem lehettek benne biztosak,hogy nyernek, és ez a pénz amolyan "dugipénz"lett volna. Ezek az alapítványok amolyan kifizetőhelyként működtek a NER-nek.Talán ha nem veszik el ezzel együtt az egyetemek autonómiáját,akkor most más lenne a helyzet. Beültettek a kuratóriumokba minisztereket és egyéb NER-es elvtársakat,élethosszig tartó tagsággal. Ezzel fizette ki / vette meg orbán a fideszhez való hűségüket ezeknek az embereknek milliós fizetésekkel,amiért nemigen kellett tenniük semmit. Hülyének nézték a nettó befizető tagországokat, de most kiderült,hogy nem akarják tovább finanszírozni a fideszes elitet. Nem értem,hogy ezek az egyetemisták miért nincsenek az utcán?
csipetke
@csipetke: Valamelyik MOL-os nagyfejű azt nyilatkozta,hogy ezeknek a diákoknak kifizetik a tanulmányaikat. Valahogy nem akarják felfogni,hogy szerződés is kellene.Ha orbán most belefogna visszaállítani az eredeti állapotokat ezeknél az egyetemeknél,már az is késő lenne, és gondolom az ideömlesztett pénzekkel, és óriási ingatlanvagyonokkal is el kéne számolni. Na ez se menne..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.