Diplomáciai csúcsüzemet is magával hoz a budapesti atlétikai világbajnokság, számos vezető érkezik a napokban munkalátogatásra, többek között a szerb, a török, az azeri, a kirgiz, az üzbég, a türkmén elnök és a katari emír – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter – Földgázt hoz magával az atlétikai világbajnokság diplomáciai csúcsüzeme

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tárcavezető rendkívüli sajtóértekezletén minden magyar ember nagy közös sikerének nevezte, hogy itt, Budapesten méltó körülmények várják a világ egyik legnagyobb sporteseményét a környezetbarát, fenntartható, nagyléptékű sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően.

Hangsúlyozta, hogy a rendezvény ma különösen fontos, amikor a konfliktusok és háborúk közepette a sport jelenthet utat az együttműködéshez, és a nemzetek közötti összeköttetések ünnepére ezúttal Magyarországon kerülhet sor.

Emlékeztetett, hogy hazánk ezen a téren az elmúlt években bőven bizonyított, hiszen itt tartották kétszer is a vizes világbajnokságot, rendeztek többek között labdarúgó Európa-bajnoksági meccseket, kézilabda Európa-bajnokságot, a Forma-1-ről már nem is beszélve.

"A világ blokkosodása rossz hír, ugyanakkor azt gondolom, a jó hírt, az összeköttetések hírét a világnak a sport tudja a leginkább elvinni" – fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a "sportok királynője" diplomáciai csúcsüzemet hoz Budapestre, miután számos külföldi vezető érkezik munkalátogatásra a napokban: a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) részéről a török, az azeri, a kirgiz, az üzbég és a türkmén elnök, illetve több nyugat-balkáni vezető, így Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, a boszniai államelnökség képviselője, valamint a katari emír és a volt cseh, osztrák és szlovén kormányfő is.

Rámutatott, hogy a miniszterelnöki szintű tárgyalások középpontjában három fő téma lesz, s mindegyik Magyarország, Közép-Európa, sőt az egész kontinens biztonságához kapcsolódik. Így egyeztetni fognak a felek az energiaellátással, a fizikai biztonsággal – így az ukrajnai háborúval és a migrációs helyzettel – és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről – tájékoztatott.

Kiemelte, hogy Katar mára a világ első számú LNG-exportőrévé vált, és ugyan most le van kötve minden kapacitása, 2027-től hazánk számára is lehetőség nyílhat cseppfolyósított földgáz vásárlására innen, és erről már zajlanak is a megbeszélések. Mint közölte, a közel-keleti országgal szoros az együttműködés a nemzetközi szervezetekben, és aláírják majd a diplomáciai képzési együttműködési szerződést is.

A miniszter tudatta, hogy az azeri, a török, a türkmén és a szerb elnökkel is alapvetően az energiaellátás kérdései lesznek fókuszban. Ennek kapcsán leszögezte, hogy Törökország kulcsfontosságú tranzitállam már ma is a földgáztranzit szempontjából, és ez a szerepe csak tovább fog erősödni az azeri és lehetőleg a türkmén források bevonásával. Emellett előrehaladott tárgyalás folyik arról is, hogy török földgáz is érkezhessen Magyarországra.

"Ha minden úgy alakul, ahogy azt jelenleg előre látjuk, akkor az augusztus 20-ai tárgyalást követően itt már konkrét megállapodásról is be tudunk majd számolni" – jelentette be.

Kitért arra is, hogy Azerbajdzsánból idén 100 millió köbméter földgáz érkezik majd, illetve megegyezés született 50 millió köbméternyi magyarországi bértárolásról is, ennek a betáplálása már meg is indult, így már valós fizikai földgázszállítási kapcsolat van a két ország között.

"Tehát azok a diverzifikációs törekvések, amelyekről régóta beszélünk, most már fizikailag is kezdenek valósággá válni" – hangoztatta.

Szijjártó Péter közölte, hogy Türkmenisztánnal átfogó energetikai együttműködési megállapodásról folynak az egyeztetések, amelynek lényeges eleme lenne, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen.

Szerbia kapcsán elmondta, hogy létrejött és szeptemberben el is kezdheti a működését a magyar-szerb regionális földgázkereskedő vállalat, ami ugyancsak hozzájárul a térség energiabiztonságához.

Érintette a boszniai Szerb Köztársaság ügyét is, sérelmezve, hogy "nagyon komoly nyugati erőfeszítések" vannak a közösség megválasztott vezetőinek ellehetetlenítésére, márpedig ezt a kormány rendkívül veszélyes folyamatnak tartja a destabilizáció és a nyugtalanság kockázata miatt.

"Kifejezetten elutasítjuk azt a beavatkozást, azt a nyomásgyakorlást, amelyet a boszniai szerb elnökkel szemben hajtanak végre a nemzetközi liberális mainstream szereplői, amely a boszniai alkotmánybíróság működésével kapcsolatos" – mondta.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
A lavór díjas patkány. Szétb*sztátok az Országot. Már szégyenlem hogy magyar vagyok. Ha kérdezik külföldön, inkább vagyor horvát vagy sváb. '89 előtt büszke voltam rá, meg tiszteltek is minket. Most? Szemét, aljas maffia. Nálatok még a komcsik is jobbak voltak, pedig ti az ő fattyjaik vagytok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Maxipocak
A lavór díjas patkány. Szétb*sztátok az Országot. Már szégyenlem hogy magyar vagyok. Ha kérdezik külföldön, inkább vagyor horvát vagy sváb. '89 előtt büszke voltam rá, meg tiszteltek is minket. Most? Szemét, aljas maffia. Nálatok még a komcsik is jobbak voltak, pedig ti az ő fattyjaik vagytok.
kereső
@Maxipocak: Ezek nem "ugyanazok", ezek rosszabbak.
kereső
És akkor mi lesz a 2021 októberében aláirt 15 évre szóló gázszerződéssel druzsba pjotr? Fizethetjük a kötbért a tömeggyilkosnak- mert "jövedelmezőbb" üzletet találtatok , persze azt is csak magatoknak. Katar??? Mennyivel kentek meg pjotr, téged és hazug miniszterelnöködet? Hiszen a katariak korrumpálták az eu-s parlamenti kailit is. No, most mennyi is az annyi?
Nyírfa
Hűha, ez így nagyon kipcsak. Amíg a világ boldogabbik felében, felismerve a klímaválság fő okát, a földgáz és a kőolaj kiváltásán dolgoznak, addig a magyarok nyeregbe pattantak, és előre a múltba csatakiáltással harcba indultak a környezetszennyezésért. Ha azt gondolják, hogy a magyar apokalipszis idején majd lelépnek a kormánygéppel, előre szólok, nem lesz hová.
Clavigo
bazdki,,hányom kell..Taps- ovésön ! Mi lesz ebből...(?)
Béla333
Ha ez a fénykép mostanában készült, akkor szerintem a tökfej most jött rá, hogy nem ebben az országban fogják eltemetni. Majd valamelyik türk országban... már ha...
Pálinkás Pál
azta... csupa vezető ,fontos ország...és mind keresztény, igaz nemzethy köcsögök...?...vagy ilyenkor nem ti vagytok a kereszténység európai bástyái...?,..itt lenne az ideje hogy kiadják rátok a kilövési engedélyt..!..
justhpeter
Tartsa fel a kezét, aki azt hiszi ennél már nincs lejjebb.
kereső
Miközben "áradoznak" -és emlegetik Szt.István örökségét...senkit nem hivnak meg, aki az ország természetes!!! szövetségese.
ómió
És az efftársi gázcsapelzárás!? Marad rémálom!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.