Szijjártó Pétert az új orosz állami tankönyv ügyével kapcsolatban is kérdezték egy pénteki sajtótájékoztatón. A kérdéses történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója írta 11. évfolyamos diákok számára. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált kötet a nyugati titkosszolgálatok által irányított fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot, és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról. A „történelemhamisító” orosz tankönyv kapcsán pénteken ismét langyos választ kaphattunk a kormány részéről. Egyre biztosabb, hogy az ügyben Szijjártó Péter nem fogja bekéretni Oroszország budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten hivatalában fogadta Martin Helmét, az Észt Konzervatív Néppárt elnökét, majd a közösen tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az Európai Unió nagy bajban van, a kontinens a valaha volt legsúlyosabb gazdasági és biztonsági típusú kihívásokkal néz szembe.

Szijjártó Péter takarékon ég az ügyben

Szijjártó Pétert az új orosz állami tankönyv ügyével kapcsolatban is kérdezték a pénteki sajtótájékoztatón. Korábban egyszer már takarékra véve reagált a külügy arra, hogy Putyin tankönyve szerint 1956-ban fasiszta lázadás volt Magyarországon, ma sem volt hevesebb a reakció. 

Szijjártó Péter nem hajlandó vitázni az '56-osokat fasisztázó, történelemhamisító orosz tankönyv kapcsán – Nagyon úgy tűnik, hogy az orosz nagykövetet sem rendeli be

Fotó: archív

Az ügy előzménye, hogy egy új orosz tankönyvben az 1956-os magyar forradalmat fasiszta ellenforradalomként mutatják be.

Hiba volt kivonulni Magyarországról

– olvasható az ’56-os forradalom kapcsán abban az új történelem tankönyvben, ami a napokban jelent meg Oroszországban. A magyar vonatkozások kapcsán a könyvben a fenti mondat mellett olyat is írnak ’56-ról, hogy a forradalmat lázadó radikálisok és a fasiszta Magyarország volt katonái robbantották ki, és rengeteg gyilkosságot követtek el.

Szijjártó Péter pénteken az új orosz állami tankönyv ügyével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: vannak olyan kérdések, amelyekről a kormány még csak vitázni sem hajlandó.

Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták

- jelentette ki.

Tehát erről a kérdésről még csak vitázni sem vagyunk hajlandók (.) Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk

- közölte.

Az ellenzéki pártok hevesebben foglalkoznak az orosz tankönyv ügyével

A Demokratikus Koalíció nevében Rónai Sándor nyílt levelet intézett Oroszország budapesti nagykövetéhez, amiben történelemhamisítással vádolja meg a tankönyv szerzőjét, a Momentum elnöke pedig írásbeli kérdést tett fel a külgazdasági és külügyminiszternek. Gelencsér Ferenc azt szeretné elérni, hogy Szijjártó Péter kéresse be a minisztériumba az orosz nagykövetet, akinek a párt Terror Háza-belépőt ajánlott fel. 

A Jobbik nevében Brenner Koloman parlamenti frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke üzent a tárcavezetőnek:

Felszólítom Szijjártó Péter külügyminiszter urat, hogy azonnal kéresse be Oroszország nagykövetét a hivatalába, és mivel a mi véleményünk szerint ez egy nagyon komoly megsértése a magyarságnak és az '56-os szabadságharcosok emlékének, ezért a diplomáciában szokásos tiltakozójegyzéket is adjon át a külügyminiszter úr az orosz nagykövetnek, amiben kifejezzük azt a véleményünket, hogy a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi ez a tankönyv, amit – ezek szerint – ezután az orosz fiataloknak kötelességük megtanulni.

„Senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről” – idézte Karácsony Gergely a magyar külügyminiszter hét évvel ezelőtti mondatát, ami egy hasonló ügy kapcsán hangzott el. A főpolgármester mások mellett azt is hozzátette, hogy

a hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség

Forrás: infostart.hu, MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Petya nem kockáztatja az oroszoktól a hazaárulásáért kapott kitüntetését.
Neki az mindennél fontosabb!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@KisTehen: Úgy hisztizel itt mint egy szopós kurva.
ómió
Miről is kéne "vitáznia"!? A bolsi hazudozásról!?
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Inkább a bárcáskurva anyádat ne "hanyagold" már ennyire!
ómió
@m73: A bárcáskurva anyáddal foglalkozz, szarkupac efftárs! Vagy Bite efftársad téged mindig "lefáraszt"!?
Aki Én
@ómió: ,,Miről is kéne "vitáznia"!? A bolsi hazudozásról!?"

Igaz, arról nem vitáznak, az bejön nektek, te buta suttyó!
ómió
@Aki Én: Már annyi se értesz, bolsiék fajkreténje, hogy a tetvesbolsi összevissza hazudozásotokról nincs mit beszélni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.