Kocsis Mátá átgondolást kért napelem-ügyben az energetikai minisztertől és azt kéri a kormánytól, hogy állítsák vissza a napelemesek éves szaldóelszámolását.

A netadóhoz mérhető hatalmas pofont kaptak a napelemesek akkor, amikor Lantos Csaba energiaügyi miniszter pár napja bejelentette: január 1-jétől változik a napelemes elszámolás. A Fidesz most arra kéri az energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást.

Teljes hátraarcot vesz az Orbán-kormány? A Fidesz odaszólt Lantos Csabának napelemügyben – Mégis maradhat az éves szaldóelszámolás?

Fotó: Pixabay cco

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán kérte meg Lantos Csabát, hogy

a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett

Kocsis szerint nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok,

nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni

„A Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi energiaárak mellett nincs helye annak, hogy „az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

A Portfolio azt írja, Kocsis kérése afelé mutat, hogy az érintett mintegy 215 ezer napelemes háztartás számára nem lesz változás: 2024-től kezdve is éves szaldó szerint fognak elszámolni a szolgáltatójukkal.

A napelemesek éves szaldóelszámolásának tervezett megszüntetését nagy felzúdulás kísérte Lantos bejelentése óta. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábban annyit reagált csak a kiserőmű-tulajdonosok felháborodására, hogy mindenkinek megtérül a beruházása, támogatják majd a családokat a napelemes rendszerek megtérülő telepítésében, és a közlemény azt is tudatta: Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését.

A Napelem Szövetség korábban inkorrektnek és etikátlannak nevezte a kormány tervezetét, és azt kérték Lantostól, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldóelszámolás részleteinek kidolgozásában.

Forrás: Portfolio, 24.hu, Telex

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Philip Marlowe: Jesszusom ember, honnan jön ennyi butaság?
Hülye ne legyél, ha már csóró vagy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: az öseid és te+az utódaid! :) te átbaxható fidesz korlátolt! :)
rücsü41
@csak úgy...: Lehet hogy volt a rendeletben egy olyan szabály is hogy a rendelet minden napelemesre vonatkozik, kivéve a hatvanpusztait!Meg lehet azt okosban oldani, hogy a rossz szabály az elsőknél is elsőbbekre ne vonatkozzon!
csak úgy....
@verőce21: az öseid , te+az utódaid! :) te átbaxható buzeráns fidesztöl korlátolt! :)
puszt
@verőce21: Hát ezt egy kicsit „egyszerűen" vezetted le...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.