Kocsis Mátá átgondolást kért napelem-ügyben az energetikai minisztertől és azt kéri a kormánytól, hogy állítsák vissza a napelemesek éves szaldóelszámolását.

A netadóhoz mérhető hatalmas pofont kaptak a napelemesek akkor, amikor Lantos Csaba energiaügyi miniszter pár napja bejelentette: január 1-jétől változik a napelemes elszámolás. A Fidesz most arra kéri az energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást.

Teljes hátraarcot vesz az Orbán-kormány? A Fidesz odaszólt Lantos Csabának napelemügyben – Mégis maradhat az éves szaldóelszámolás?

Fotó: Pixabay cco

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán kérte meg Lantos Csabát, hogy

a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett

Kocsis szerint nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok,

nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni

„A Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi energiaárak mellett nincs helye annak, hogy „az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

A Portfolio azt írja, Kocsis kérése afelé mutat, hogy az érintett mintegy 215 ezer napelemes háztartás számára nem lesz változás: 2024-től kezdve is éves szaldó szerint fognak elszámolni a szolgáltatójukkal.

A napelemesek éves szaldóelszámolásának tervezett megszüntetését nagy felzúdulás kísérte Lantos bejelentése óta. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábban annyit reagált csak a kiserőmű-tulajdonosok felháborodására, hogy mindenkinek megtérül a beruházása, támogatják majd a családokat a napelemes rendszerek megtérülő telepítésében, és a közlemény azt is tudatta: Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését.

A Napelem Szövetség korábban inkorrektnek és etikátlannak nevezte a kormány tervezetét, és azt kérték Lantostól, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldóelszámolás részleteinek kidolgozásában.

Forrás: Portfolio, 24.hu, Telex

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Philip Marlowe: Jesszusom ember, honnan jön ennyi butaság?
Hülye ne legyél, ha már csóró vagy.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Mi az máté?Ez lenne az első amit a fideSS elbaszott,vagy csak érdekeltségeid vannak a nap-meleg piacon is?
lampa laz
Ne röhögtess már te hülyegyerek, lantos nem magától mondta, hanem Orbánt tolmácsolta. Undorító, amikor úgy tesztek mintha tudnátok gondolkodni.
rücsü41
Úgy látszik hogy sok fideszest érintett Lantos Csaba napelemes intézkedése, és ezért meghallották a lakosság jaj panaszait.A már meghozott rendelet ellenér,amit szintén fideszesek hoztak ,a "fideszesek", gondolom mint a lakosság egy része kérte a miniszter urat, hogy ne vágjál már át azokat akik a magyar villamos energia termelésbe besegítenek, és kérték hogy olyan elszámolás maradjon mint amilyen volt a szerződések megkötésekor, mert ez a tisztességes magatartás. És lássatok csodát!Lantosnak, miután ő egy hangszeres, füle volt a kérelemre, meghallotta Tiborcok panaszát, és úgy lesz majd az elszámolás ahogy a kérelmezők akarják!Minden észrevételt, panaszt ilyen gyorsan kellene orvosolni, "az lenne csudi jó!"
szaboria1
Ezek a friss miniszterek semmit sem értenek ahhoz ami rájuk lett bízva. Lantos szociológus, pont az energiához ért.
Lázár jogász nuku építési és közlekedési képesítés.
Macskaszem
Örömszerzés fidesz módra:
Belengetnek valami irtózatos kib@szást, aztán visszaveszik a felére, amivel még ők járnak jól.
Te meg paraszt örülj, hogy csak fele annyira b@sznak ki veled, mint ahogy először ígérték.
szegény hazám
Vihar a biliben. Csak annyi történt, mint szokott. Bedobunk egy jó nagy csontot, rágódjon a nép. Mérjük le a hatását. Utána fogjunk mindent Brüsszelre, Sorosra, vagy Gyurcsánra. Arra aki éppen aktuális, vagy kéznél van. Most éppen Brüsszel a soros. Végül megmentjük a népet, mert van nekünk utcai harcosunk, aki szerzett ismét egy saját ellenséget.
Aki Én
@Philip Marlowe: Jesszusom ember, honnan jön ennyi butaság?
Hülye ne legyél, ha már csóró vagy.
szegény hazám
@Maccska: "egyébként Brüsszel nem engedélyezi a szaldó elszámolást.
Szerintem csak Magyarországon létezik ilyesmi."
Szerintem, ha tájékozódna, és elolvasná a brüsszeli (talán még 2019-ben) megjelent ajánlást, akkor (amennyiben tud értőn olvasni) rájönne a tévedésére. Abban szó nincs a megkötött szerződések visszamenőleges átírásáról. Ez olyan fidSS-es módszer. Pl. nyugdíj kassza. A Németországi helyzetet pedig nem érdemes megvitatni, mert Ők olyan felkészültek, hogy még az erkélyek korlátjait is kihasználják energia termelésre, és nem akadályozzák a lakosság ilyen irányú tevékenységét. Egyébként Ön is vásárolhat Németországban berendezést, csak Magyarországon a karmelita malac uralkodása miatt, rohadtul megbüntetik. Itt csak a testvír hentesnek van joga az energetikával foglalkozni. Lásd. A Gyöngyösi Erőmű többszöri adás-vételét, a közpénz lenyúlásának iskola példáját.
Macskaszem
@Maccska: Már megint hazudsz.
Az EU-s irányelv csupán annyit ír elő, hogy a 2023 vége után telepített rendszerek már nem lehetnek szaldósak, akik pedig korábban telepítettek napelemet, azoknak legyen lehetőségük áttérni a bruttó elszámolásra – HA ÚGY AKARJÁK.

Arról viszont szó sincs, hogy a meglévő jogot el kellene venni, ez a magyar kormány magánakciója.

Ha kezd túl nagy lenni a napelemes betáplálás mértéke, akkor – felmenő rendszerben – lehet csökkenteni az átvételi árakat, és a kedvezőtlenebb feltételek mellett kevesebben akarnak csatlakozni a hálózatra. Probléma megoldva.
Ráadásul semmi újat nem kellett volna kitalálni, hiszen a bruttó elszámolás és az átvételi árakon keresztül történő szabályozás Németországban már több mint húsz éve működik, így rengeteg tapasztalat állna a rendelkezésünkre.
Szóval nem Brüsszel miatt b@sznak ki a napelemesekkel, hanem azért, mert Orbán így döntött.
namihami
---Kedves nézőink és hallgatóink, egy újabb kiszolgáló cselédünk sz@rbanyomását láthatták, hallhatták! De a Kmalac újabb hülyeségét valakinek ismét el kell vinnie! Erre vannak tartva!
human
@Maccska: Képzeld van ország ahol 2 éves szaldó elszámolás is van.
Az EU pedig soha nem kérte a meglévő szaldósok megszivatását. Új szaldós szerződés nem lehet. A meglévők szivatását önállóan agyalta ki a kormány.
percsi
@szegény hazám: Brüsszel, ja
Nem is értem, ezt az országot nem a fidkormi irányítja, csak a pénzt számolják-osztják, akkor miért vannak, miért tartjuk el őket?

Net Média Zrt.:
Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a kormánypárt - látva a jelentős felzúdulást a 200 ezer háztartás részéről - mégis megtartaná a rendkívül előnyös éves szaldó elszámolást...

A bejelentés hatalmas hullámokat váltott ki az érintettek körében, és a szakmai szervezetek között. Az éles felháborodás hatására a minisztérium igyekezett gyorsan többször nyugtató kommunikációval reagálni és már akkor belengette: finomhangolásra készülnek és egyeztetnek a témában.

A kezdeti sokk után az egyéni reakciók között racionálisak és igazán elkeseredettek is akadtak az érintettek részéről:

- volt, aki dacból lekapcsolta az inverterét a múlt héten,
- volt, aki kilátásba helyezte, hogy leszereli a rendszerét és ilyen feltételek mellett nem termel a rendszerbe továbbá zöld energiát,
- pertársaság alakult a sérelmet elszenvedők érdekében,
- nyílt levelek születtek, valamint elindult egy aláírásgyűjtő kezdeményezés (21 ezer feletti aláírás jött össze máig), amivel tiltakoztak az elszámolás-módosítás ellen,
- a napelemes közösségekben felmerült, hogy tömegesen egyszerre kapcsolják le az inverterüket, ezzel napon belül nagy gondot okozva a rendszernek és a rendszer irányítójának, hiszen nem táplálnának be a rendszerbe energiát, egyik pillanatról a másikra.

Összegzés
Összességében tehát elmondható, hogy az érintett közel 200 ezer háztartás felháborodása jogos volt, mostanra tisztázódott, hogy ez valóban egy új, nagy hatású intézkedése lett volna a kormánynak, de az is eldőlt, hogy - még ha ritkán is, de - van példa a gazdaságpolitika, illetve a szakpolitika önkorrekciójára.
Ezúttal számított 200 ezer háztartás súlya és hangja.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Besza.tak!
lusta
@Maccska: Finoman fogalmazva hiányosak az ismeretei. Lengyelországban szintén létezik a szaldó elszámolás.
kereső
A fideSS felszólitja a fideSS-t. De, hogy ehhez mi köze volt/van prüsszelnek- egy szerződés egyoldalú évközi módositásának, nem értem. Nem a fideSS kormány változtatta meg az elszámolási módot? Nincs ilyen "prüsszeli "rendelkezés, elvárás- sőt!!! ez sérti a "prüsszeli jogállami normákat", akkor miről hablatyol a fideSs a fideSS-nek?
"A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a brüsszeli döntést felülírva (???) a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azoknak a családoknál, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.

Kocsis Máté keddi Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: a Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe beletartozik a rezsivédelem is.

A politikus úgy fogalmazott: a háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, amelyek az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat – írta. Ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken – jegyezte meg.

„Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni” – szögezte le bejegyzésében Kocsis Máté. (via MTI)"
Eladott Ország
"Az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozására." Pont időszerűen lett lekaszálva a napelem itthon, zsenik. A zöld átállást, energiahatékonyságot is zseniálisan kimeríti a fasiszta fideszes szakértelem, még jobban odaláncolja magát az orosz szarhoz', mert mi így állunk át. Orbán a lelátón vigyorgó kipcsáktürk akasztófavirág haverjaitól miért nem kér? - Oda adni kell. És tényleg haldoklik, ezt megmondta Schmidt Mária is, hogy pl. Németország már nem is létezik.
uploads.disquscdn.com/images/a86e6bdf8df042ef8967dcf34453e0d4690e1818ccee7430842190d8d17d1289.jpg?w=800&h=1280
Konok Péter a napelemek telepítéséről...
twitter.com/egon_simon/status/1581999264263458816/photo/1
Napelem. Ja egy kicsit változtattunk a játékszabályon. Marabu húzott?!
twitter.com/dggfthr/status/1696750261350354957/photo/1
Lepényleső
Ergo;Brüsszel volt a ludas? A kormány pedig rögvest teljesítette Brüsszel akaratát,- akivel hadban áll?
Hadban ha áll valaki valakivel,és a hadban állók egyike a másik akaratát teljesíti,- az nem árulás?
Jelen esetben haza,- ahogy történt a letelepedési kötvényekkel is,a közpénzek magánosításával is,és stb. is,
Néro2
De jó is , hogy a Hol lik megvéd a Hollikok kormánytól.:)
Bééégetők még be is veszik. Mondjuk nekik szól a bábszínház.
Közöm hozzájuk ?
Béla333
"...nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni"

"1) Azt hazudták, hogy az EU miatt kell megszüntetni az éves szaldóelszámolást. Kocsis Máté is erre utalt. A valóság az, hogy az EU által kiadott irányelvek azt rögzítik, hogy 2024. január 1-től már csak ún. bruttó elszámolásra vonatkozó szerződést lehet kötni (ez nem azonos a havi szaldós elszámolással, de számunkra ennek most nincs relevanciája). A korábbi szerződésekre ezen dokumentum a következőket mondja: „a támogatási rendszerek előre bejelentetlen és visszamenőleges változtatásait el kell kerülni, mert aláássák a beruházók bizalmát, és hátráltatják a további beruházásokat”, illetve: „[a támogatási rendszerek] reformjai során tegyük világossá elkötelezettségünket amellett, hogy elkerülünk minden olyan változtatást, ami módosítaná a már telepített rendszerek megtérülését és aláásná a beruházók jogos várakozásait”. Az tehát, aki az EU-ra hivatkozik, az a szemedbe hazudik! "
kolozsvaros.com/2023/09/05/napelem-es-jogbiztonsag-magyarorszag-2023/?fbclid=IwAR0yQOMlA-LD4FEQARCdl6ziCgYmDNXkELBj2xombsKZUULTAW2zPG8gyYM

Még most is csak hazudnak, uszítanak az Unió ellen. Aljas, mocskos maffia!
Juhász István
A FIDESZ arra kéri a KORMÁNYT... Pontosan olyan, mint amikor az apuka, megkéri a családfőt... feltételezve persze, hogy a kettő azonos személy...
Peller Anikó
Brüsszelt?? Az egy város ti idióta fideszbarmok.

Akkor kérjük meg Budapestet, hogy eriggyen a picsába. Mármint a kormányt, vagyis abánt.
balos
@Béla333: A benzin adót is azért emelik,mert Prüsszel követeli!Az is hülye aki ezt is elhiszi!Nincs még 1 olyan ország,ahol a munka vézésért külföldről várják a zsozsót!Hoppá,de van!Mutyisztánban már arra is van igény!Nem csoda!A család barát kurmány jól dolgozik az üvegzsebükre!
ómió
Akkor, mégse a korruptbolsi brüsszeli "ukáz" lesz a "full mérvadó"!?
puszt
„nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek" vicces... 2010 óta mindenkinek minden joga sérült, ha munkavállaló, ha munkáltató volt, ha tulajdonos volt, ha nyugdíja volt/lesz, ill. nyugdíjas, ha földtulajdonos volt, v csak ha bérelt, ha tanuló volt, egyetemista, ha színész, ha lakást akart venni, ha rendőr, bányász, tűzoltó volt, ha beteg, ha valutája van, ha bankkölcsöne van, ha a Magyar Köztársaság állampolgára volt, ha nem menekült el innen... stb. stb. stb.
csak úgy....
kocsis ismét az uniora keni az ö sarukat és hazudozik, hiszen németországban is éves elszámolás van-volt és marad is! fidesz = hazugság gyár!
verőce21
A szerzett jog ami számít...!
Itt a Fidesz ismét visszamenőleg akart törvénykezni...! Az, hogy 200 ezer háztartás lekapcsolná az invertert, a napelemek hálózatra rátáplálását, az szart sem számít a rendszernek, mert közel ugyanannyit vissza is vételeznek. Főleg, ahol a klinak is üzemelnek.
Ezek a "rátáplálások" amúgy is trafók után történnek és az áram ott marad "trafókörzetben". Nem szállítják ezt sehová. Ezt az adott háztartás nagyrészben vissza is használja, és jóllehet a maradékot éppen a szomszédnak adják el...! Meg sem érezné a hálózat, a nagy egész, hogy 200K napelemes sztrájkol. Ezzel nem lehet verebet lőni...!

Azt éreznék meg, ha saját akkumlátortelepet létesítene a 200K háztartás - 15 millióért/ háztartás - és teljesen szigetüzemre állana át...! De ez elképzelhetetlen, mert maga a napelem sem térül meg soha, nemhogy még az akkumlátortelep is...!
Tehát, a hálózat üzemeltetője ~15 MFt-ot spórol meg minden napelemesnek, hogy azok "napelemezni" tudjanak...! És ezért már lehetnek elvárásai...! :)
csak úgy....
@verőce21: saját akkumlátortelepet létesítene a 200K háztartás - 15 millióért/ háztartás ? - ez a "rothadó" németországban még fele ennyibe sem kerül...,és kapsz rá kamatmentes kölcsönt+ állami dotációt+15 év garanciát!
csak úgy....
@verőce21: mond csak,nem érzitek ti magatokat egy kicsit átbaxva?
verőce21
@csak úgy...: A kamatmentes hitel is hitel, ami még kevésbé teszi megtérülővé, házi "kisvasutat".

Amúgy a háztartás igénybevételétől függ az akkumlátortelep kapacitásigénye. Lehet a feléért is telepíteni fele kapacitást, de biztos, hogy nem lesz elegendő. Ahol elektromos autó is van a háznál + hűtő-fűtő klímák, kell legalább 60 kWh.
csak úgy....
@verőce21: veletek, a nem túl okos fideszesekkel az a leges leg nagyobb probléma,hogy ti csalhatatlannak és tévedhetetlennek hiszitek,érzitek magatokat,- közben 0rbán&tsi. naponta baxxa át a fejeteket mint szart a palánkon... :)
csak úgy....
@verőce21: gyakorlatilag töled, mint a "sikeres" 0rbáni és putyini szisztéma követöjétöl és elismeröjétöl nem is vártam többet! :)
" A kamatmentes hitel is hitel, ami még kevésbé teszi megtérülővé, házi "kisvasutat".
-ezt 0rbánnak ,aki most kamatos hitelt készül fölvenni, már említetted?
verőce21
@csak úgy...: Legalább egy zenetanári képzettség kell ahhoz, hogy ennyire műszaki antitálentum legyél...!
Közben azt nem veszed észre, hogy a német kormány ver át benneteket, buta birkáit, hogy úgy akarja megvalósítani a zöld átállást, hogy benneteket taszít meg nem térülő beruházásokba és örökös adósságcsapdákba...! :)
csak úgy....
@verőce21: te úgy ragaszkodsz a belédrögzödött butaságaidhoz mint egy "rendes" fideszes ,közben azt hiszed,hogy te vagy a világ esze,pedíg dehogy! :)
németországban 10 éven belül megtérül a befektetés,magyarországon soha mert ti mindenhez buták vagytok ,föleg a rabló kormányotok!
verőce21
@csak úgy...: te úgy ragaszkodsz a veledszületett konok butaságaidhoz mint egy szentlőrinci sváb paraszt...!
"németországban 10 éven belül megtérül"? - ráadásul ezzel mossák a németek agyát, te jámbor...? :)
csak úgy....
@verőce21: te idiótán fogsz elpatkolni,örül is majd a fidesz mert te már nekik is sokk! :)
most szentlörinci látomásaid vannak? - nem tudsz rólam semmit és ez kurvára baxxa a buta csörödet,te veröcei buta paraszt!
ami ott áll fehéren-feketén, arra nem kell bizonyíték!- "németországban 10 éven belül megtérül" ,ez tény!
rücsü41
Most olvasom hogy a FIDESZ fürdőzik a sikerben, és azt mondogatja hogy ők a családok oldalára álltak , mert Lantos miniszter úr rendeletét egy nap alatt megváltoztatták, úgy hogy az ne sértse a szerzett jogokat és észre vették hogy Brüsszel még is ad lehetőséget erre az utóbbi megoldásra.Micsoda ész kellett ennek felismerésére?Talán csak sok fideszest érintett Lantos miniszter rendelete a napelemes elszámolásokról és szólta hogy "Miniszter úr!Erről nem volt szó, hogy a szavazó táborunkat rendeleteddel hátrányba hozod!Csináld vissza amit elbaltáztál!És láss csodát!Lantos úr azonnal, se perc alatt intézkedett, és ahogy a FIDESZ akarta, és a józan ész diktálta, megváltoztatta a rendeletét!Bár csak minden javaslat ilyen rövid idő alatt kerülne megváltoztatásra, ha az emberek szólnak, hogy a rendelkezés nem jó, nem viszi előre az ügyeket.
verőce21
@csak úgy...: "tíz éven belül..."? - Az ilyen nem túl okos parasztot mint te, könnyen átverik ott a németek...!
csak úgy....
@verőce21: az ilyen nem túl okos hiszékeny parasztot mint te, könnyen átverik fideszék és ezért még imádod is öket! :)
@verőce21: te csak egy buta selejtes emberutánzat, akinek az agyát fideszék birtokolják! :)
kereső
Bizony-bizony. 200 ezer család- az minimum 400 ezer szavazó. Ennyiért még az sem "drága" ár, hogy hazudtak a prüsszeli rendelkezéseket illetően, ennyiért még azt is be kell vállalni.
csak úgy....
@kereső: ha hozzá számolom a hatvanpúsztai "solár parkot" ,akkor még az is lehetséges, hogy 0rbán rájött,hogy saját magával is kibaxik!
csak úgy....
@verőce21: az öseid és te+az utódaid! :) te átbaxható fidesz csaló gányos!
csak úgy....
@verőce21: az öseid és te+az utódaid! :) te átbaxható fidesz korlátolt! :)
rücsü41
@csak úgy...: Lehet hogy volt a rendeletben egy olyan szabály is hogy a rendelet minden napelemesre vonatkozik, kivéve a hatvanpusztait!Meg lehet azt okosban oldani, hogy a rossz szabály az elsőknél is elsőbbekre ne vonatkozzon!
csak úgy....
@verőce21: az öseid , te+az utódaid! :) te átbaxható buzeráns fidesztöl korlátolt! :)
puszt
@verőce21: Hát ezt egy kicsit „egyszerűen" vezetted le...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.