Az árstop megszüntetése az érintett termékek többségénél érdemi áremelkedést okozott augusztusban – derül ki a KSH pénteken megjelent inflációs adataiból.

Hatalmas pofont kaptak a magyarok: Itt van a 2000 forintos csirkemell, a 450 forintos cukor, és még nincs vége a drágulásnak

A Portfólió cikke szerint, a kötelező akciók rendszere azért visszafogja a nagy árugrásokat. Annyi már látszik, hogy szépen lassan újra közelednek a piaci árakhoz a korábbi árstopos termékárak.

Augusztusban kereken 2000 forinton alakult egy kiló csirkemell ára, ami jelentős emelkedés a korábbi hónapokban megszokott 1700-1750 forint közötti átlagárhoz képest.

Egy kiló sertéscomb átlagára 1600 forintról ugrott 1840-re, szintén egyetlen hónap alatt. 

A kristálycukor ára a júliusi 260 forintról augusztusra 450-re emelkedett.

Az árstop kivezetése tehát önmagában jelentős hatást gyakorolt azoknak a termékeknek az áraira, amelyeket hosszú ideje fix áron kellett értékesíteniük az üzleteknek.  

Ugyanakkor még most sem a valós, piaci árat látjuk, hiszen az árstopot felváltotta a „kötelező akciók” rendszere, amely nem enged árrést tenni az egyes termékekre. Vagyis ha a beszerzési ár nem változik, akkor a kötelező akciók eltörlése után újra emelkedhet ezeknek a termékeknek az ára.

Összességében elmondható, hogy a termékek árát továbbra is befolyásolják a kormányzati intézkedések, hiszen a kötelező akciók miatt még nem térnek vissza a piaci árak. 

A cikk további részletei a Portfolio-n olvashatóak.

Forrás: Portfolio

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

infinity
@KisTehen: Ki okozta az inflációt, te beteg állat?!
És ne gyere azzal, hogy a szankciók, mert egész Európát ugyanúgy érintik a szankciók!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Nálunk
Tej 250-600 forint/l
kr. cukor 500 forint/kg
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Megérne egy utánanézést, hogy mitől ennyi az ennyi ! Mert ha mindenkinek szabad a gazda, akkor miért éppen a melós ne kérne kétszer, háromszor annyit ? Holnaptól !
ómió
"Drágultok", efftársak!? A lényeg, hogy az infláció, ha lassan is, de csökken!
balos
@szópó--ómió: szeretném a figyelmedbe ajánlani,hogy az"autópályán" a megvezetőd" szembe megy a "forgalommal"!Persze ez neked a sötséget kívánó turulbaszónyilas fatttyúnak a trendi!Szóval lehet a török fürdőben a szappanért menni!csak hogy érezd a törődést!
Yoda69
Az orban-inflacio meg mindig 3x-osa az unios átlagnak. Ez a dilettans gazdasagpolitika es a gigaszi mereteket olto fideSS korrupcio miatt van. orban csodbe vitte az orszagot, mar csak hitelekbol kepes fenntartani a latszolagos mukodest.
Dr. Proktor
Nincs itt semmi csodálkozni való - amit lenyomtak a torkukon az most visszakéredzkedett...
A fidesz is bepótolta az elvesztett választás idejének veszteségeit! Sokszorosan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.