A sanyarú gazdasági viszonyok között is „garantálni akarták profitjukat” egyes nagy magyarországi áruházláncok.

A GVH elnöke találgatja, mi is okozta a Holdról is látható hazai élelmiszer-inflációt

Öldökló árversenyt vizionál a fideszes vezető. Forrás: Pixabay

„Részben” ezért szökött az egekbe itthon az élelmiszerek ára. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a hatósági vizsgálatok eredményére hivatkozva állította ezt a Magyar Nemzetnek.

Rigó Csaba Balázs szerint egyes láncok árspekulációja is hajtotta az élelmiszer-inflációt. A kovid utáni negatív kínálati sokk áremelkedéssel járt, és amikor már azt lehetett hinni, hogy ez a nyomás enyhül, kitört a háború, az energiaárak pedig szinte a csillagos égig repültek

– állította a fideszes vezető.

A GVH vizsgálataira hivatkozva Rigó azt állította, hogy az áruházláncok négyszáz forint feletti euróval és tartósan drága energiával kalkulálhattak, aminek árát a fogyasztókkal fizettették meg – idézte az Index.

Lehet, hogy a kiskereskedelmi szereplők magatartása nélkül is Magyarországon lett volna a legmagasabb az élelmiszer-infláció, de hogy a mérték nem lett volna ilyen kiugró, az egészen bizonyos – bontotta ki az igazság apró szeletét a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs szerint a két hónapja működő online árfigyelő rendszer a nagy boltláncoknál kikényszeríti az árak csökkentését. Az Árfigyelő 62 termékcsoport több száz termékét tartalmazza, hat bolthálózat árait feltüntetve.

A rendszer „öldöklő árversenyt” hozott, miközben mobilapplikáció és területi alapú keresési lehetőség sajnos még nincs a kormány „csodafegyveréhez”.

Rigó a rendszer jövőbeli bővítését ígérte, eredményként említve, hogy az élelmiszer-infláció augusztusban húsz százalék alá, a tetőzéshez képest több mint a felére csökkent.

Forrás: Magyar Nemzet, Index
Fotó: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Bizonytalan gazdasági környezet = infláció
A rendeleti, visszamenőleges kormányzás is rásegített. Ha nem lehet tudni mi lesz egy hónap múlva, akkor tartalékot képeznek a cégek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Bizonytalan gazdasági környezet = infláció
A rendeleti, visszamenőleges kormányzás is rásegített. Ha nem lehet tudni mi lesz egy hónap múlva, akkor tartalékot képeznek a cégek.
Pálinkás Pál
hazug köcsög..a gigainfláció oka ,a zsírdisznó,meg a csapata...a mangalica levágása után rohamos javolás prognosztizálható..., remény hal meg utoljára...
Menőmanó
Hol van az öldöklő árverseny amiről ezek hablatyolnak?
Én nem találkozom ilyenekkel, b@ssza meg.
Csak azzal, hogy egyre kevesebb cuccért egyre többet fizetek.
kereső
Milyen árspekulációról deliriál a ghv? Hiszen a kiskereskedelemeben ilyen már nem létezhet, a -ja, és olyan nagyon árverseny sem a kötelezően előirt akciózás miatt.
Kovács Máté
basod meg van a tettes az aruhazláncok
csak kijogaszkodtak megint basod
kereső
Tisztelt GVH elnök- arról még nem tetszett hallani, hogy egy áru árát nem csak a kereskedő árképzése határozza meg? Azt az árat nagy mértékben meghatározza a felvásárlási ár, a logisztikai/szállitási költségek, a forint árfolyam változása- mert mostanság már majdnem minden élelmiszert importálunk. Ami ugye azért is rühej, mert valamikor Magyarország önellátó volt és még exoprtra is búven jutott. A makóiak meg lengyel hagymát , spanyol paprikát és paradicsomot tesznek a lecsójukba.
Fenyöfa58
@kereső: A VILÁG REKORDER ÁFÁRÓL 27% + 4 % adóról MIÉRT nem járatja a mocskos FideSS-es pofáját???ROHADÉK fideSS BIRKA !!!
Giovanni Alba
A kereskedők abból a bizonyos profitból fizetik nem csak a beszállítóikat, hanem a dolgozóikat is. Márpedig most is pedzegetik a béremelés szükségességét, amit persze a kereskedőknek kellene valahogy kigazdálkodniuk.
A kormány bejelenti, a kereskedő valahogy kifizeti, mint a különadókat is.
A GVH elnökének csak találgatásra telik? Miért nem ment akkor inkább az Aldiba árufeltöltőnek ennyi ésszel?
Az árfigyelő meg éppen annyira hasznos, mint a kandisznón a csecsbimbó.
Kistelepüléseken, ahol meglehetősen szűkös a felhozatal üzletláncokból, van mondjuk egy darab Coop vagy Real, esetleg CBA, ott aztán tényleg idegölő lehet naprakészen figyelni "az öldöklő árverseny" pillanatnyi helyzetét.
Béla333
"A GVH elnöke találgatja, mi is okozta a Holdról is látható hazai élelmiszer-inflációt"

Ez se nagyon ért semmihez, ha csak találgatni tud!
Segítek neki: Brüsszel, háború, baloldal, Soros, időjárás, a nyugati-szél és "csak".
Válasszon!
kereső
A hvg cikket azért raktam be ide, hátha a gvh elnöke is olvassa, mert abban is ottan búvik ennek a világraszóló elsőségnek- az inflációnak , az egyik oka.
Aki Én
És ezt nem a mindenkori kormánynak kell szabályozni.
Akár honnan nézzük, a dilettáns tolvaj kormány miatt van.
namihami
De jóóóó---akkor megint(!!!) nem a Vezér a hibás! Mint eddig mindig és mindenben!
Fellélegezhetünk...
kereső
@namihami: Ő soha, semmiért. Ahogyan nem is felelős soha semmiért.
ómió
Talán "vizslassátok" a multijaitokat, efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.