A szeptember végén sorra kerülő szlovákiai parlamenti választás a többségi nemzetnél is fontosabb a felvidéki magyarságnak, mert számukra a megmaradás a tét – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Pozsonyban szerdán.

Megüzente a fideszes államtitkár: A magyarság számára a megmaradás a tét a parlamenti választáson
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nyolcadik évfolyamának tanévnyitóján, a kollégium új részlegének átadó ünnepségén 2023. szeptember 20-án. MTI/Bodnár Boglárka

Az államtitkár erről a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nyolcadik évfolyamának tanévnyitóján, s a kollégium új részlegének átadó ünnepségén beszélt, ahol szólt a – magyar kormány segítségével létrehozott és fenntartott – intézmény nagyon fontos, jövőbemutató szerepéről is.

Köszöntőjében rámutatott: a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumnak már a létrejötte is szimbolikus volt, hiszen egy magyar intézmény jöhetett létre a volt magyar fővárosban, s mostanra az intézmény a magyar jövő szigetét képezi. "Magyar jövő nincsen magyar gyerekek és fiatalok, illetve tanult és tudós magyar fiatalok nélkül" – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Rávilágított: az intézmény szerepe túlmutat azon, hogy egy internátust kapnak a magyar fiatalok Pozsony központjában, hiszen eredményei által húzóerőt jelenthet a városban tanulmányait folytató csaknem kétezer további magyar diák számára is.

Az államtitkár Eszterházy János szavait idézve rámutatott: nem lehet lemondani a jogokért való küzdelemről, mert ez az emberi méltóságról, a hitről és a nemzeti mivoltunkról való lemondást jelentené, ezért kisebbségi létben is küzdeni kell a megmaradásért, az egyéni és közösségi jogok biztosításért. A szeptember végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokra utalva hozzáfűzte: ez a megmérettetés talán még fontosabb a felvidéki magyarság számára, mint a többségi nemzet számára, mert a voksolás a többségi nemzetnek egy előrehozott választást jelent, a magyarság számára viszont a megmaradás lesz a tét.

Egy 8 és fél százalékos nemzeti közösségnek egy 5 százalékos magyar pártot be kell juttatnia a szlovák törvényhozásba

– szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: erre azért is rendkívüli szükség van, mert egy erős politikai intézményrendszer teremti meg a lehetőségét a többi intézmény megmaradásának. Megjegyezte: "jó beugró van erre", hiszen a Szövetség, a magyar párt az előző önkormányzati választásokon helyi és megyei szinten is "jól vizsgázott."

Nagy reményeink vannak arra, hogy a magyar párt újra a szlovák törvényhozásban legyen, és ott egy erős egységet alkotva a magyar nemzeti jogok képviseletét meg tudja teremteni

– jelentette ki Potápi Árpád János, megjegyezve: a magyar párt parlamentbe jutására nem csak a magyarságnak van szüksége, hanem a szlovák többségnek is.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ez most nem beavatkozás egy másik állam belügyeibe?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
2 lehetőségük van
Vagy beolvadnak,vagy + maradnak magyarnak!!!
De ők választanak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Akkor a Felvidékre nem importálunk migránsokat vendégmunkásoknak álcázva?
Lepényleső
Van olyan ország ahol lesz parlamenti választás,szabad,tiszta,demokratikus? Számunkra emlék,mely idillikus?
Peller Anikó
A magyarság számára a megmaradás a tét a 2022-es parlamenti választáson.

De ezt is sikerült elbaszni.
Nessy
Hogy is van ez? A mi belügyeinkbe ne avatkozzon, ne szóljon bele senki% A választásokat ne befolyásolják külföldi adományok,! (Csak milliárdokért vásárolt levélszavazatok!) Aztán kiderül, hogy kormányunk mindenkinek a belügyeibe bele vau! Milliárdokkal támogat határon túli szervezeteket, pártelnöknek ad sok eurós kölcsönt. Tessen mondani, ez így van rendjén a fidesz esetében??
jáger laszló
100 ezer szavazat garantált a többi + ráadás
Na ez a ráadás ami hiányozni fog,mert működésbe lép a széthúzás az összetartás + győzés helyett!!
És a szlovákok +győzése is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.