Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.

Roszatom: minden akadály elhárult Paks II. előlMagyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az épülő Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 22-én. MTI/Illyés Tibor

Magyar Levente leszögezte: a Paks II. atomerőművet meg kell építeni ahhoz, hogy Magyarország energiabiztonsága, szuverenitása folyamatosan érvényesüljön.

Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy a Roszatom a paksi beruházás megvalósítása során minden kötelezettségét teljesíteni fogja.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az eddig alkalmazott legjobb gyakorlatot, biztonságos technológiát alkalmazzák a paksi beruházáson is, és megjegyezte: az Európai Unióban ez lesz az első általuk épített atomerőmű.

Jelezte: a beruházást felgyorsítják, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen, a munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Magyar Levente a sajtótájékoztatón elmondta: a 2020-as évek elején több olyan kihívás is érte az országot a geopolitikai helyzet miatt, amely hátráltatta a projekt előrehaladását. A magyar-orosz együttműködés átvészelte ezt a nehéz időszakot, és a projekt sikeresen halad, egy év múlva pedig sor kerül az első betonöntésre, amely után a felépítmények következnek – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a projekt visszafordíthatatlan, és meg fog épülni minden ezzel ellentétes kétség, törekvés ellenére.

Kérdésre válaszolva Magyar Levente elmondta: biztató, hogy a projekt a tervezett ütemben valósulhat meg, és Magyarország energiafelhasználásának jelentős részét itt lehet majd előállítani.

Törekszenek arra, hogy a magyar beszállítói arány, hozzáadott hányad minél nagyobb részt képviseljen a nemzetközi projektben – mondta az államtitkár.

Az MTI kérdésére válaszolva Alekszej Lihacsov elmondta, hogy a Paks II beruházáshoz szükséges erőművi berendezések gyártása elsőbbséget élvez, és mindent megtesznek azért, hogy az ide szánt eszközök időben elkészüljenek, és a 40 százalékos magyar hozzáadott hányad megvalósuljon.

A sajtótájékoztatót megelőzően a Roszatom bemutatta a Paks II területén folyó építkezést.

Alekszandr Tupicin, a paksi atomerőmű építési projekt építési igazgatója egyebek közt bemutatta, hogy már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem, elkészült a betonkeverőüzem, dolgoznak a résfalak kialakításán.

Elmondta, hogy ez egy nemzetközi nagyberuházás, a területen mintegy 300-an dolgoznak folyamatosan az alvállalkozók révén, és jelentős köztük a magyar munkavállalók aránya.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"meg kell építeni ahhoz, hogy Magyarország energiabiztonsága, szuverenitása folyamatosan érvényesüljön." Csak a "szuverenitás = totális függés Oroszországtól" értelemben, de úgy tényleg. Nem leszünk gyarmat,megmondták...helyette hűbérbirtok leszünk. Aztán a Dunát minek nevezik majd Paks alatt? Halászlé. "a beruházást felgyorsítják. Azonban még így is 23 évbe telhet az új atomerőmű felépítése" ezt gyanítom úgy kell érteni,hogy gyorsan fognak sokat lopni belőle,és sokáig de jó lesz,hogy mi fogjuk fizetni a nyugaton "tengődő" ruszki oligarchákat is, nem elég nekünk az itthoni slepp. Ezzel a két atomerőművel , akkor teljesen el tudják látni Magyarországot árammal? Nem, mert a Duna közbeszól, hogy nincs víz. Ahogy jönnek az újabb és újabb felvonások ebben a bohózatban már alig lehet követni a célokat, na jó a sok lopás az tuti megmarad fő célnak. Hány milliárdba fog ez nekünk kerülni és hány évig fogjuk törleszteni?! Lóf@sz lesz ott, nem erőmű. De, az legalább nagy. Újabb győzelem...!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Több, mint 20.000 Mrd ft-ba fog fájni mai értéken és 16 évig kel törleszteni 1.2 Mrd €-t/év .12 milliárd euró volt a hitelszerződés annak idején (akkor 3600 milliárd forint). A teljes és végleges ár akkor se lesz biztos, amikor már kész lesz lásd: vizes világbajnokság. Az oroszoknak nincs miért panaszkodniuk. A kölcsönük akkor is tejel nekik, ha 2060-ban sem épül meg semmi. Minden akadály elhárult? Már ki is léptünk az EU-ból? Magyarország diverzifikálja energiapolitikáját, ez láthatóan nagyon bejön. 2030-ra igérték azt is, hogy Magyarország utoléri Ausztriát. Mindkettő egyformán reális. Szijjártó Lavrovval: 2030-ra működni fognak az új paksi blokkok. A tanú - Ugyan kit csaptunk be?
youtu.be/QI7BoVOCwRg
Menőmanó
Csak tudnám mért ragaszkodnak a ROSSZ atomhoz, mikor vehetnének jót is, olcsóbbat is.
Ja, Putyuli vasmarokkal szorongatja a potrohos löttyedt tökeit.
csak úgy....
Újabb 5,4 milliárdot adott a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalra
propeller.hu/itthon/3958836-ujabb-4-milliardot-adott-kormany-budapest-belgrad-vasutvonalra
ebbe a kettö elbaxott,fölösleges projektbe fog magyarország végleg "beledögleni"!
paksII - budapest-belgrád vasútvonal!
Eladott Ország
@Pegero: tzegnap 22:20 ☻ Orosz pénzből magyar atom sugárzó a hangulatom. Visszaköszön Csernobil.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/21740283_122726308386642_767066874704766643_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=GNYoEvnLu30AX_oDlXZ&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCYxqX1ViKNXkbWJulhc0LK4Wdwpm5UoLpEXFBURSz18w&oe=6536204A
Szia Uram! Ötmilliárdért állványozás érdekel? Egy "illibsi" szemét ez nem csipi, fidesz marhája! Aranyból lesz, talán! Vagy Orbán csóka csinálja saját kezével ?! És ráadásul ez csak munkadíj és tervezés, mert az állvány az erőműé! Jó lenne tudni az órabér nagyságát! Senki nem tesz semmit, hogy ezt az észnélküli lopást megakadályozza! Azt veszem észre a fideSSnél', legfelkapottabb szám, az 5 milliárd. Lejárt tesztek, most az álványzat, mi jöhet még 5 milliárdért? Legalább a haverok jól élnek...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/270036992_462968438532123_1609141450604487301_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=49d041&_nc_ohc=6Gxvr6QcpNsAX9diFQl&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAgTEz3ktgCuI6GaaAN8VOyoBTNh5bDZWcufYmvhLqOEA&oe=6513D60D
Süli János Paks 2-ért ex felelős tárca nélküli miniszter éppen arra próbál visszaemlékezni, hogy mit mondott neki a fényképész, a tollnak melyik része van lefelé. szerintem ezek külön pályázaton választják ki hogy melyik nagyobb prosztó tahó! Nálam az első helyen a Németh Szilárd áll de szerintem ez is dobogós!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27857894_1595181510566546_4160275903012545025_n.png?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=AoiJIgCCH3kAX9T3qnn&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAqIB_RNMhciPA09UQwb0s7I1L_WSgxEpYnKMOwOIed0w&oe=65361B77
Eladott Ország
Szijjártó Lavrovval: "030-ra működőképes állapotban lesznek az új blokkok." Ha Lavrov mondja biztos úgy is lesz, az oroszok 2014 előtt 5 nemzetközi szerződésben garantálták Ukrajna területi épségét, hogy betartották ugye?! A Kakadu üzleteivel titkosított szerződéseivel mindig az ország szív: lélegeztető gépek ,Covid vakcina ,Budapest -Belgrád vasútvonal ,Fudan egyetem , ötszörös árú orosz gáz amit ötöd áron kommunikálnak mind mind a hozzá nem értést tükrözik vagy ami még rosszabb szándékosság lehetőség a saját zsebek megtömésére. Ha Szíjjártó azt mondja, hogy nyugodtak lehetünk, akkor az azt jelenti, hogy ők nagyot fognak kaszálni, de a nép elkezdheti gyűjteni a pénzt a téli gázszámla kifizetésére, mert az ilyen győzelmi jelentésekből eddig még soha semmi jó nem származott a keményen dolgozó magyar kisemberek számára. Ez az ámokfutás arról szól felismerték a lehetőséget az ország szétlopására a keleti diktatúrákhoz dörgölőzés a bukás elodázásának az eszköze. Szijjártó ilyenkor előzetesen egyeztet netán az EU-val vagy a magyar szuverénállami "jogra" hivatkozva tör előre, aztán ha akar valamit tőle egy egy EU tag vagy az EU vezetése, akkor hívja fel, oszt jó napot!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.