Bár már közel egy hónap telt el azóta, hogy kiderült, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója nem kapott vízumot az USA-ba, a történet továbbra sem zárult le teljesen.

„Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele” – A külügyi államtitkár visszaszólt Vadainak

Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka felszólal a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről szóló előterjesztések együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hétfőn a Propeller is megírta, hogy a magyar külügy fizette Szöllősi utazásait, majd kedden a Hvg.hu idézett egy írásbeli kérdést Vadai Ágnestől, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjétől, amire azonban nem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hanem Magyar Levente külügyi államtitkár válaszolt.

A Telex megírta, hogy Vadai Ágnes kérdése arra irányult, hány olyan személy kapott diplomata-útlevelet, akinek az ilyen útlevéllel történő ellátását rendkívüli indokkal javasolta. Magyar Levente pontosított, kiemelve, hogy a diplomataútlevél-kiállítást a külgazdasági és külügyminiszter nem javasolja, hanem engedélyezi. Hozzátette:

 „abban pedig semmi különleges nincs, hogy nem diplomata személy rendelkezik ilyen útlevéllel: Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele.”

Ez egyébként valóban így van, mivel a hatályos jogszabályok szerint mindenkori parlamenti képviselőknek ugyanolyan joguk van diplomata-útlevélhez, mint mindenkori államtitkároknak.

Forrás: Telex, hvg.hu, Propeller

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
„abban pedig semmi különleges nincs, hogy nem diplomata személy rendelkezik ilyen útlevéllel: Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele.”
De talán mégsem kellene egy kalap alá venni egy megválasztott országgyűlési képviselőt egy sportújságíróval.
A mondat második fele sima kekeckedés, nagyon viccesnek gondolta magát a ficsúr.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Bammeg a törvény végrehajtása miatt basztat egy képviselőt amit nem is ő kért. Ahogy pl fegyverviselési engedély is automatikusan jár a polgármestereknek is. Az más kerdés,hogy sokan nem élnek vele de a jogszabály megengedi nekik is.
Giovanni Alba
„abban pedig semmi különleges nincs, hogy nem diplomata személy rendelkezik ilyen útlevéllel: Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele.”
De talán mégsem kellene egy kalap alá venni egy megválasztott országgyűlési képviselőt egy sportújságíróval.
A mondat második fele sima kekeckedés, nagyon viccesnek gondolta magát a ficsúr.
jáger laszló
Vadai képviselő ezért jár neki!
Szőllősi nem, képviselő ezért neki csak adható kivételesen!!
A különbség csak ennyi!!
barátilag
J.L.
Eladott Ország
A törvény szerint automatikusan jár, mint a diplomatáknak, állami hivatalnokoknak, országgyűlési képviselőknek. Szöllősi mióta parlamenti képviselő? Egyébként a "diplomata" útlevél megnevezése is félrevezető, mármint a magyar megnevezése, mert más nyelvekben "magán" és "hivatalos" útlevélről szoktak beszélni, ami pontosabb. Diplomata útlevele a hivatalos személyeknek, politikusoknak, képviselőknek, kormánytagoknak, országos hatáskörű szervek vezetőinek szokott lenni. Ebben a tekintetben Schadl ezerszer védhetőbb, mint Dzsudzsi vagy Szöllősi, esetleg Habony. A diplomata útlevél számos olyan országba is vízummentes belépést engedélyez, ahová a magánútlevél nem elég, tehát van haszna. Magyarnak ismernie kell, hiszen a beosztása miatt ő is kapott ilyen útlevelet. Szóval tisztán pusztán csak aljas sunyiságból írta, amit írt, persze a konkrét kérdésre nem válaszolt.
Eladott Ország
@Horizont: Diplomata-útlevélre jogosult
a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke;
az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
az országgyűlési biztos, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei;
a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, a Magyar Köztársaság diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, a Magyar Köztársaság konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
fent megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.
nyilvantarto.hu/archiv_honlap/vkozos/index.php?k=utiokmanyok_hu_018
kereső
Nem mellesleg:
A NATO Parlamenti Közgyűlés tudományos és technológiai bizottsága ma elnökének választotta Vadai Ágnest, 2022.november.

Úgy látszik a külügyminisztérium államtitkára nincs "képben". Na, de ez miért is lepne meg már.
És ehhez képest szöllősi györgy ujságiró kicsoda? Ja, tudom- sportujságiró, és mint ilyen a miniszterek elnökének scheggnyalója. Meg dudzsák.
Kovács Máté
ja ja basod a tisztitoknak mindig lesz mindenük azért tisztitok
kakukkmadár
Csak jelzem, hogy az USA le se szarja, hogy nálunk ki a f..sz, bohóckodik diplomata útlevéllel. Ha ők nem akarnak valakit beengedni, akkor nem engedik be és kész. Ilyen egyszerű. A többi blabla, viktorék saját maguknak köszönhetik.
Sakk Matt
Csakhogy Szöllősi nem parlamenti képviselő és nem államtitkár!
Eladott Ország
@Horizont: ma, 14:08 ♦ Lásd Szőllősi és Dzsudzsák, meg amiről nem tudunk.
NKF
Hagyjuk már! Nyikhaj az egész bagázs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.