A Lázár János építésügyi miniszter stábja által kiagyalt, alaptörvény-ellenesnek minősített új építészeti törvényt visszaküldték a parlamentnek, ami a jogszabály átdolgozását kérte az Építésügyi Minisztériumtól.

Annyi lesz a Balatonnak, ha elfogadják a Lázár János által erőltetett új törvényt

A Balaton már most "lélegeztetőgépen van" Forrás: RTL

A javított törvényjavaslatot a múlt héten bocsátotta társadalmi egyeztetésre a tárca, amely csütörtökön már le is zárul. Ha még az őszi ülésszakban elfogadja a parlament, akkor több lépcsőben 2024. és 2027. július 1. között lép hatályba. Az új törvény külön foglalkozik a Balatonnal.

A törvény törölné a strand és kemping fogalmát, márpedig a MÉK területrendezési tagozat szerint ezzel elvész a garancia a rendeltetésszerű használatra – írja a Népszava.

Nem tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását, mivel a köz és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik. Fontosnak tartanák, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de nem tartják jó ötletnek a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

Nem tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását,

mivel a köz és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik. Fontosnak tartanák, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de nem tartják jó ötletnek a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

A kormány a tervezet szerint felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit.

Forrás: Népszava, RTL
Fotó: RTL

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@csak úgy...: Majd elénekelheti unokáink, hogy "Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 12:15 ♦ „Száraz tónak nedves partján döglött béka kurutyol.”
twitter.com/GutyinaI/status/1710776580438458553/photo/1
balos
Mi jöhet még?Szerintem amihez a turulbasznádi rühesek ráteszik a kezüket az isa, por és hamu lesz!
jáger laszló
Hát majd +lássuk mi sül ki ebből!!!??
1NLőre várakozó állásponton vagyok!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
nemkati
@Eladott Ország: Nem döglött. (még)
colibri
Minden fidesses kártékony, de ez az annyit is ér lázár lófejjel kimagaslik a mezőnyből! Takarítsák már el, vissza a mezőhegyesi állatbirtokra, mert oda való!
NKF
Szerintem is jobb lett volna ha a bájgúnár ott marad a tehén csordánál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.