Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi – mondta pénteken Novák Katalin köztársasági elnök a Sky News Australia televízió műsorvezetőjének, Rita Panahinak nyilatkozva.

Novák Katalin: Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Nagyon erős nyomás nehezedik déli határainkra, tulajdonképpen az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát védjük" – húzta alá a köztársasági elnök, aki a nap folyamán Sydney-ben tett látogatást.

Kifejezte egyben azon meggyőződését, hogy erős határok erős országot jelentenek. "Egy ország annyira erős, amennyire meg tudja védeni a területét és határait" – tette hozzá.

"Minden egyes ország maga kell, hogy eldöntse, kit enged be és kit nem" – mondta.

A migráció és a demográfiai kihívások kapcsán Novák Katalin kijelentette, hogy Magyarország a bevándorlás helyett a családok támogatására és gyermekvállalásra helyezi a hangsúlyt. Beszélt arról is, hogy Magyarországon központi értéket képvisel a család, illetve miként igyekeznek enyhíteni a család- és gyermekvállalási támogatások rendszerével a fiatal párok, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők anyagi terhein. Mint mondta, a magyar kormány a bruttó hazai termék több mint hat százalékát fordítja családok támogatására, ami világszerte a legmagasabb arány, és amelyre Magyarország befektetésként tekint. De nemcsak anyagi támogatásról van szó, hanem családbarát környezet megteremtése a cél. A köztársasági elnök hangsúlyozta: "a gyermekvállalás nem járhat anyagi hátránnyal."

Novák Katalin a családpolitikai eredményeiről szólva elmondta, hogy az utóbbi tíz évben megkétszereződött a házasságkötések száma, a termékenységi ráta 25 százalékkal emelkedett.

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország talán éppen a családbarát irányultsággal tudna egyfajta például szolgálni Ausztráliának.

Novák Katalin az ukrajnai háborúról is szót ejtett. "Közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal, hogy magyar kisebbség él Ukrajnában" – fogalmazott.

"A háború napi szintű tragédiát jelent mindkét oldalon az elvesztett életekkel" – mondta.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyaroroszág minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét.

Kijelentette, hogy Magyarország elítéli Oroszország agresszióját Ukrajnával szemben és humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országból menekülő embereknek.

Novák Katalin aggodalmát fejezete ki az izraeli történések kapcsán, egyben támogatásáról biztosította Izraelt.

Novák Katalin az amerikai elnökválasztási folyamattal, illetve az amerikai-magyar viszonnyal kapcsolatos kérdésre azzal felelt, hogy Magyarország mint szuverén ország számára az a legfontosabb, hogy senki se avatkozzon be a belügyeibe.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
NK kitartóan védi Európa határait most Sydneybe
Micsoda erős lélek
Nem adja fel könnyem és már erősítést is kapott!!
Meddig még asszonyom!!???
csak kérdezem
barátilag
J.L
Eladott Ország
Börtönből szabadult embercsempészeket engednek ki Szombathelyen. Pontosan ezért teszi a geci. Nem kap pénzt, rászabadítja őket az EU-ra.
twitter.com/johncolemanjr3/status/1659478599475376128/photo/1
kereső
Még mindig Ausztráliában? Nem lesz ez egy kicsit sokk!??Hazudozni itthon is lehet -és propagálni a fideSS egyes családok számára kiemelt jelentőségú "családtámogatását".
Yoda69
Azt latjuk, ezert is engedtek szabadon tobb szaz embercsempeszt
balos
Szerencsétlenségünkre megint sikerült 1 nemzethy kurvát találni a lomtalanításnál!
csak úgy....
azzal miért nem dicsekszel kati,hogy ti még az embercsempészekböl is biztosítjátok az utánpótlást ? - 1634 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből
telex.hu/belfold/2023/11/03/kulfoldi-embercsempesz-magyarorszag-irasbeli-kerdes
jesz
Ausztráliában nem tudják, itt mi a való világ...a déli kerítés már nem akadály...
gina
Öndicséret büdös, és a tiétek szaga a wc ben terjeng,,,,,
libellle
Ez a kétlabon járo egy seggfej. Azert vagytok Schengeni határ.
Béla333
""Nagyon erős nyomás nehezedik déli határainkra,..."

Hát ha kiengedtek a börtönből vagy 1600 embercsempészt, akkor ne csodálkozzatok hülye maffiózók!
terlasz
Nem túlzás arra a légypöttynyi területre többesszámot használni, Katyika?
telegdilaci
@csak úgy..Tisztelt köztársaság nélküli Köztársasági Elnök asszony bizony ez nem úgy néz ki hogy mi védjük az EU-határát,nem véletlenűl állították vissza a Szomszédos Országok a határellenőrzést,ugyanis annyian átjutottak hozzájuk Magyarországról hogy kénytelenek voltak vissza állítani újra a határellenőrzést,Szlovákia katonaságot vezényelt a Határához és azonnal csökkent a migránsok száma,és azt sem felejtsűk el hogy a Magyar börtönökből kiengedett,1600-Ember csempésznek eszébe sem volt vissza menni a hazájába,ahogy azt a Kormányunk naivan elképzelte ezek ott folytatják ahol abba hagyták továbbra is Embercsempészetből élnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.