A Nemzeti Múzeum éléről nemrég kirúgott L. Simon László megtartotta akadémiai székfoglalóját a művészeti szabadságról és az intézményi autonómiáról. Csák János nevét ugyan nem mondta ki, de azért odaszúrt egy-kettőt a miniszternek. L. Simon László  beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket ábrázoló fotókat kitiltották a múzeumokból, addig a pornó szabadon terjeszthető.

L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székéből november 7-én rúgta ki Csák János, aminek a híre bejárta a világsajtót. A menesztett főigazgató kedden viszont elfoglalhatott egy másik széket: kicsit több mint egyórás előadása után a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja lett.

"Elpusztíthatatlan vagyok" – L. Simon László többször is odaszúrt azt őt kirúgó Csák Jánosnak, miközben épp elfoglalt egy másik széket

L. Simon László. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Pesti Vigadó Makovecz termében tartott székfoglaló előadásra újságírókat nem engedtek be, a sajtó munkatársai egy földszinti helyiségben, tévéképernyőről hallgathatták a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójának szavait.

Én? Elpusztíthatatlan vagyok

– nyugtatta mosolyogva L. Simon László egy sajnálkozó ismerősét a Pesti Vigadó díszes előterében, ahol személyesen fogadta a székfoglaló előadására érkezőket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke, az MMA rendes tagja meglehetősen formabontóan értelmezte a laudáció műfaját, az új tag érdemeinek méltatása helyett ugyanis egyből dorgálással kezdte:

Szelíden vagy indulattal mondják, harsogják, mondom magam is: L. Simon László túltolta a biciklit. De ez az én biciklim is. Egy kétharmados, keresztény-konzervatív, politikai erőtér biciklije. Ezt fölöslegesen ne tologassa senki, mert erre vár az ügyeletes, pökhendi médiafalka, és édelegve dagonyázik és fröcsköl a mocsárban. De nem térek el a tárgytól, a laudáció védnökség és dicséret

– kapott aztán észbe Lezsák, és rá is kanyarodott a méltatásra, de a végén azért ismét fontosnak látta a politikai intést közlekedési metaforába csomagolni: „Az ügyeletes biciklit pedig ne tologassuk ide-oda, mert rend a lelke mindennek és veszélyes az út, amit közösen be kell járnunk.”

Még jó, hogy kocsival hoztak, és nem biciklivel jöttem

– indított aztán a láthatóan humoros hangulatban lévő L. Simon László, aki azzal érvelte meg, hogy miért fogja papírról olvasni az előadását, hogy ott van a teremben Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója, valamint a Miniszterelnöki Programirodát vezető Nagy János is, így nem akar sokat hibázni, „akkor inkább fegyelmezett és összeszedett leszek”.

Bár a sajtó kérdéseitől nem kellett tartania, L. Simon már a székfoglaló előadása elején figyelmeztetett mindenkit arra, hogy nem politikai állásfoglalás lesz az, ami következik. A közönség hangos nevetéssel jutalmazta, amikor megjegyezte, hogy a beszédében nem fogja kiejteni a kultúráért felelős miniszter nevét. Az L. Simont a Nemzeti Múzeum éléről menesztő Csák János neve valóban nem került elő a beszédben. Pár kiszólástól eltekintve a székfoglaló előadás fókuszában az irodalomtudomány volt.

L. Simon annyiban reagált az ügyre, hogy

nem az a legény, aki adja, hanem aki állja

L. Simon Oscar Wilde-ot idézve arról beszélt, hogy „a szexuális mássághoz való viszony” művészeti alkotásokban való megjelenítését mindig úgy szabályozták, ahogyan arról a társadalom többsége vélekedik, de egy művészeti alkotást erkölcsi szempont alapján megítélni nem lehet.

Kifejezetten károsnak tartom a korunkban egyre nagyobb felületet kapó, a nyilvánosság korlátozásáért kitekert eszköztárral és retorikával küzdő álprüdériát. Amíg a pornográfia szabadon terjeszthető, a pornófilmek szereplőit némi eufemizmussal sztároknak és felnőtt színészeknek nevezik, addig a múzeum teréből ki akarják tiltani a szexualitás ábrázolását, vagy pálcát törnek egy alkotó feje felett, mert obszcén szavakat használ, vagy képein erotikus pozíciókat ábrázol.

Ez volt a pont, ahol L. Simon a legközelebb merészkedett ahhoz, hogy mondjon valamit annak a bizonyos álprüdériának hatalmas megerősítést jelentő gyermekvédelmi törvényről, de direktben ezúttal sem nyilvánított véleményt arról, hogy szerinte hiba volt-e megszavazni.

Szerinte nincs igaza azoknak, akik azt állítják, hogy Magyarországon nincs művészi szabadság, de azt hangsúlyozta, hogy szabad alkotáshoz autonóm intézményekre is szükség van. Ennek apropóján a beszédét azzal zárta, hogy MMA létének alaptörvénybe foglalása a szellemi függetlenség alkotmányos garanciája.

Fontos pontja volt a beszédnek, hogy nem is a kirúgásának a ténye, sokkal inkább az utóélete az, ami érdekes. Szerinte a Nemzeti Múzeumból való menesztése ékes példája volt annak, hogy valaki nem akart vagy nem tudott túllépni a saját politikai érdekein.

Forrás: 24.hu, Telex, Népszava

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Tegnap kénytelen voltam busszal közlekedni. Olvasom a kijelzőn az utasításokat: vedd le a hátizsákodat, ne szemetelj, ne egyél stb. Utóbbiról beugrott az egy időben divatos téma, a nyilvános szoptatás..vajon mit szólnának hozzá a buszon. Aztán a filippínó nyugdíjas melegek fotóinak botránya jutott eszembe.
Tehát: a nyilvános csöcs-mutogatásért többen - ismert emberek is - kiállnak, követelik azt, de néhány női ruhába öltözött idős férfi kiveri a biztosítékot.
WTF?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
LS Láazló
Elpusztíthatatlan vagyok,mert saját boromat iszom.és ezt + is verselem!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sakk Matt
Tegnap kénytelen voltam busszal közlekedni. Olvasom a kijelzőn az utasításokat: vedd le a hátizsákodat, ne szemetelj, ne egyél stb. Utóbbiról beugrott az egy időben divatos téma, a nyilvános szoptatás..vajon mit szólnának hozzá a buszon. Aztán a filippínó nyugdíjas melegek fotóinak botránya jutott eszembe.
Tehát: a nyilvános csöcs-mutogatásért többen - ismert emberek is - kiállnak, követelik azt, de néhány női ruhába öltözött idős férfi kiveri a biztosítékot.
WTF?!
Nyírfa
Csák, L.Simon, Lezsák: csak a külső vonásaikban különböznek.

Aki nem ismeri közelebbről a NER-mocsarat, annak ajánlom figyelmébe Lezsák Sándor szavait:

" L. Simon László túltolta a biciklit. De ez az én biciklim is. Egy kétharmados, keresztény-konzervatív, politikai erőtér biciklije. Ezt fölöslegesen ne tologassa senki, mert erre vár az ügyeletes, pökhendi médiafalka, és édelegve dagonyázik és fröcsköl a mocsárban. "

Szeretném, ha kikerülnénk a NER bűzlő mocsarából, pattanjatok biciklire , magyarok, és toljátok, ahogy belefér!
verőce21
Elpusztíthatatlan, amíg a "nemzeti" politika erőterében marad, de erről a lakiteleki politikacsináló burkoltan elmondta, hogy dicsérni jöttem, nem temetni...! :)
Eladott Ország
Barackmagos fotovoltaikus Lacikám, te csak ne becézgesd prüdériának a hétköznapi kis fasizmusotokat, jó! Nekem ezzel L. Simon még ellenszenvesebb. Ugyanis, ha kiáll, a még szar fideszes agymenés mellett, akkor azt mondom, hogy legalább gerinctelen. De most hogy kiesik a pixisből és hirtelen megvilágosodik, ez az előgerinchúrosok törzsében sem érdemel helyet. Isten hozott Abszurdisztában! Ahol még belőled is múzeumigazgatót lehetett csinálni. Álprüdéria? Ugyan, kedves L. Simon, ez választási propaganda. De ezt úgyis tudja az elvtárs. A cím alapján meglepődtem, hogy miféle akadémiai székfoglalója van ennek az alaknak? MMA? Ja, az más. Ez a Magyar Művészeti Akadémia már életművészeket is bevesz a tagjai közé? Vagy csak azokat. Pedig ismerhetné a saját fajtáját...
Eladott Ország
@NKF: ma, 09:10 ♦ Az, csak nem eléggé arzénos beütéssel. Részemről örülök L Simon kirúgásának. Ugyanis mutatja, hogy aki ennek a rendszernek a kiszolgálója, az egy pillanatra se lehet biztonságban. Elég egy apró megingás, egy pillanatnyi kihagyás, és vége a dalnak. Márpedig aki ennek a rendszernek a kiszolgálója, az minden rosszat megérdemel - többek közt azt is, hogy idegeskedve élje a mindennapjait amiatt, hogy nála mikor jön el az a bizonyos apró hiba, ami miatt kiesik a pikszisből. Így jár aki ha egyszer tököt, urambocsá gerincet növesztene, akkor kihullik a csöcs’ a szájából. Nekem Lösimon’ "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit.Mekkora emberi, erkölcsi, szakmai és meg sorolhatnám szellemi toprongynak kell lenni ahoz, hogy vezetői poziciót töltsél be a nyomorult fidzse világban. Borzasztó még belegondolni is. Na ezt is megéltük: elkezdték egymást kinyirni az elvtársak. Nem sokat kell aludni és meglesz a modernkori Rajk László. Már bizonyára elkezdték az MCC-ben a körömletépésre szakosodott verő-legény doktorandusz kiképzést, akiknek egy bizonyos mennyiségű köröm letépése után többletpont jár a Fidesz-marxista egyetem levelező tagozatára. Ez nem Csák János saját, szuverén akciója volt, hanem as keresztapa döntött.
Engedtessék meg a költőnek, hogy egy egyik legsötétebb időszakából az egyik-(másik) legsötétebb versét felemlegessék:
"büdös vagyok
meg kell fürdenem
kimosnom a seggemből az elmúlt három nap papírdarabjait"
(...)
"bevizeltem
akár egy disznó
a perzselés előtt"
(...)
Szóval a szerző (L. Simon László) azért költőnek csak módjával nevezze magát, vagy az általam nagyra tartottak nem azok... Mondjuk persze az irodalmi munkásságának a jelen kirúgáshoz végülis nincsen köze... Csodálatos József Attila díjas, 'lösimon' vers, széklettel együtt.
Toller Béla
Hogy lennél pont te el nem pusztítható ? Más kérdés, hogy ki a fene szánna rá egy félórát arra, hogy téged elpusztítson ...
fideszes gyökér
@verőce21: építsünk neki újabb bejáróutat a telkére!
Ha nem jössz, hazaellenes vagy, börtönben lesz a helyed.
jáger laszló
Az új akadémikusunk valószínűkeg a költészetbe menekül a pincében 1-2 pohár saját bort kortyolgatva...
Gondolom én!!
csak ennyi
barátilag J.L.
Lepényleső
Vélhetően tömegeket aggasztott hányatott sorsa,- s fog e neki telni a betevő falatra...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.