Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az előzetesen meghatározott menetrendnek megfelelően hétfőn újra megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel – jelentette be keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Nagy Márton szerint a kormány teljesítette, hogy egy számjegyűre szorítja le az inflációt

Az egyeztetésen a miniszter hangsúlyozta, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve. A kormány vállalta és teljesítette is, hogy egy számjegyűre szorítja le az inflációt. A hatékony intézkedéseknek és a hazai vállalkozások erőfeszítéseinek köszönhetően pedig már pozitív fordulat zajlik a gazdaságban, így a kilátások is egyre kedvezőbbek – tette hozzá.

Novemberre 7,9 százalékra szorította vissza a kormány az inflációt; szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat; a hitelminősítők rendre megerősítik hazánk adósságbesorolását és továbbra is befektetésre ajánlják Magyarországot; az ikerdeficit megszűnt és újra külkereskedelmi többletet produkál a gazdaság; mindemellett pedig a harmadik negyedévben megindult a gazdasági növekedés is, ráadásul a negyedéves növekedés az unión belül a negyedik legmagasabb volt – sorolta.

Nagy Márton a gazdasági kormányzásban bekövetkezett változások ismertetése mellett megköszönte a bankok erőfeszítéseit és együttműködését. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a megfigyelhető gazdasági folyamatok jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy jövőre a gazdaság a korábbi évekhez hasonlóan újra dinamikusan, 4 százalékos mértékben növekedjen.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy ehhez a fogyasztás bővülésére és a vállalkozások beruházásainak növekedésére van szükség, így a csökkenő kamatok, a javuló kamatkörnyezet szerepe felértékelődik és kulcskérdéssé válik.

A GFM közleménye szerint a felek abban állapodtak meg, hogy 2024. január 1-jétől kezdődően az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke (a THM-re vonatkozólag) az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra, az új vállalati hitelek esetében pedig egyszámjegyűre, 9,9 százalékra csökken. Ezzel mind a családok, mind pedig a vállalkozások számára 10 százalék alatti hitelkamatok válnak elérhetővé, amely akár több millió forintos megtakarítást is jelenthet számukra a korábbi kamatszintekhez képest.

Ráadásul januártól a CSOK Plusz 3 százalékos kamat mellett segíti a családok otthonteremtését, ezzel is hozzájárulva a hitel- és lakáspiac élénkítéséhez, amelynek közvetítésében a kereskedelmi bankok is aktívan részt vesznek.

A felek megállapodtak abban is, hogy a vállalatokra, kkv-kra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-jei kivezetésével – amely kormányzati döntést a Bankszövetség üdvözli – párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik, azaz a jövőben a kamatokat a piaci verseny fogja meghatározni – tájékoztatott a GFM.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A KSH időben megkapta az utasítást, hogy az infláció egy számjegyű. Az illetékes főosztályvezetőt kirúgták...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
A KSH időben megkapta az utasítást, hogy az infláció egy számjegyű. Az illetékes főosztályvezetőt kirúgták...
Menőmanó
Orbán eldöntötte, hogy melyik napon legyen 9,9%, és az infláció szót fogadott. Naháááát...
sokanvagyunk
Ezt a "dicsőséget" nem szép, ha a kormány elveszi a KSH-tól - mert ha ebből balhé lesz, azt a KSH fogja elvinni.
human
A KSH teljesítette és nem a kormány. Csak hogy tisztázzuk.
Yeromos
Mind ezt úgy érték el, hogy módosították a számítás módszerét, igaz ehhez néhány embert leváltottak a KSH-nál.
De ez már csak így megy a diktatúrákban. Javasolnám, hogy a számítási módszernél vezessenk be egy O1G nevű változót és akkor mindig annyi lesz az infláció amit a nagy vezér kigondol.
Sámannus
Kb két hétig lesz egyszámjegyű. Utánna az emberek "azt hiszik hogy többet vásárolhatnak" Január elsején jön a hidegzuhany, Az összes lóvácska a himnusz eljátszása alatt elfogy, és fukároznak egész évben a despoták pénzei után, amit keservesen kell majd viasszafizetni. A börtönök pedig üresek, má a pókot is kiharapják a sarokból
jáger laszló
Már csak a kormány elvárásán múlik,hogy mennyi legyen az infláció!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Aki Én
Egy számjegyű lett az infláció: már csak háromszor nagyobb, mint kellene.
A brutális orbáni-infláció következményeként elképesztő módon szálltak el az árak.

,,Akár újra is számolhatják a 9,9 százalékos, „egy számjegyű” magyar inflációt.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte az RTL Híradójával, hogy adataik helytállóak, és az európai sztenderdeknek megfelelően számolták a 10 százalék alatti – egészen pontosan 9,9 százalékos – inflációt. Ugyanakkor ezzel nem mindenki ért egyet: mint a Híradó felidézi, már Mellár Tamás ellenzéki politikus, a KSH korábbi elnöke is nyilatkozott arról, hogy az energiahordozók inflációját rossz módszerrel számolták, így sikerült elérni a kormány által kitűzött, egy számjegyű inflációt."

forbes.hu/penz/manipulaltak-a-szamitast-hogy-egy-szamjegyu-legyen-az-inflacio/

,,Manipulálták a számítást, hogy egy számjegyű legyen az infláció"
Aki Én
@jáger laszló: Igen.
Ezért volt az eu átlag HÁROMSZOROSA az orbáni-infláció!!!
Brutális plusz bevételhez juttattuk őket.
Yeromos
@Pusztai: Lehet, hogy neked van igazad, az a pont a két szám közé csak véletlen került. a 99% közelebb van a valóshoz.
Peller Anikó
@Pusztai: Baszki, idehazudtad ezt 45 perce (két számjegy) és megelőztél, most mérges vagyok :))) Elkéstem. szia.
Giovanni Alba
@Peller Anikó: ma,10:02
Te késtél, ne rá haragudj.
Egyébként tényleg, itt nem kell kerekíteni? Mert akkor kereken 10, ami bizony két számjegy Unortodoxiában is.
balos
@Yeromos: Hát nekem is ez jutott az eszembe,mert nem lett több a kosaramban az áru ugyanannyiért,mint fél éve!Persze lehet,hogy még nem kapták meg a "boltosok" az ukázt,hogy a ki-se-há már új univerzumban él!
Peller Anikó
@Macska: Így lehet, 7.9, a hülyéknek biztos.
Dr. Proktor
A KSH gondosan teljesítette amit elvártak tőle...
Másol
megy a fényezés alsó,felsö szinten a függöny mögött
Peller Anikó
Kiakadt az Eurostat a KSH infláció-számításán, már tárgyalnak a matematikai csodáról,

propeller.hu/nagyvilag/3977641-eurostat-ksh-inflacio#v3809927
Giovanni Alba
Az illibernyák négylábúak akkor lennének elégedettek, ha a húsznál eltörölnék a nullát, hiszen mi az, semmi, így maradna a kettő, aminél már lehet örömkönnyekkel a szemükben a tomporukat a földhöz verni.
Nessy
@Peller Anikó: Nincs ebben semmi csoda. Más súlyozással vettek figyelembe egyes tételeket, és már is itt a 9,9%. Olcsóbb lett a toronydaru!
Azért érdekelne, hazánk nagyjai hol vásárolnak!, ilyen olcsón? Nem tíz félét tíz akciós boltban!
kereső
@Nessy: Itten és most konkrétan rosszul vették figyelembe az energia hordozók árait. Csak ezért lett az októberi 9,9=10 %.
Katona Tamás (közgazdász, statisztikus )átszámolta és a 10 az valójában 12.
Nessy
@kereső: Ennyit egy kezdő statisztikus is meg tud csinálni. A művészet ezt úgy megcsinálni, hogy ne lehessen könnyen észrevenni!
Dr. Proktor
@Maccska: A "libernyák" nem ellensége önmagának és nagyon nem szereti ha a heti nagybevásárlás a duplájába kerül a tavalyinak, hála kurmányunk agyatlan ámokfutásának!
Az okos jobboldali viszont ezt nagyon szereti és boldogan tapsol az ezt elért kormányzatnak és nagyon várja hogy megint erre az impotens tolvajbandára szavazhasson...
evacica
Ez a holdvilág képű jelenlegi Orbán kedvenc teljesítette nagy vezére óhaját térdre kényszerítette az inflációt, igaz csak papíron mert az üzletekben ezt nem érezzük! Hazudni mindig tudott Orbán és bandája még csak a szemük se rebben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.