Lánczi Tamás bejelentette: február elsejével megkezdi munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Szuverenitásvédelmi Hivatal: kiderült, mi lesz a szerv elő dolga, miután megkezdi a működésétMTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén megkezdi működését – jelentette be a szervezet felkért elnöke szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában.

Lánczi Tamás fontosnak nevezte, hogy a szervezet nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le, kutasson és feltárja azokat a kockázatokat, amelyek "a magyar szuverenitásra leselkednek, és lehetőség szerint megtegyen mindent, hogy ezeket a veszélyeket elhárítsa" – közölte.

A hivatal első feladata az lesz Lánczi Tamás szavai szerint, hogy a soron következő, júniusban tartandó két választásra felkészüljön.

Rámutatott, hogy egy európai parlamenti választás és egy helyhatósági választás lesz a nyár elején.

Hozzátette, hogy a 2022-es országgyűlési választás után napvilágra került, hogy milyen befolyásolásai kísérletek történtek. "A hivatal első feladata lesz, hogy megakadályozza, hogy ilyen még egyszer előforduljon" – fogalmazott a felkért vezető.

Itt természetesen nem arra gondolt, hogy a Fidesz milyen módszerekkel próbálta elcsalni a választást – a krumpliosztástól kezdve az elégetett szavazatokig –, hanem az úgynevezett guruló dollárok ügyére.

Szerinte Európában, de különösen Közép-Európában számos befolyásolásai kísérlet történt és történik: a "demokratikus akaratképzést" eltérítik a külső erők attól, ahogy azt egyébként az adott állam jogszabályai előírják.

"Manipulálják a közbeszédet, civil szervezetek mögé bújva külföldi aktorok politikát csinálnak vagy politikát próbálnak csinálni, korlátozzák a közbeszédet. Hosszasan lehetne még sorolni azokat a negatív tendenciákat, amelyek Magyarországon is jelen voltak és külföldön is megfigyelhetők" – mondta Lánczi Tamás, nem érezve az iróniát a mondandójában.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Annyira előre megy az ország, hogy ismét a Rákosi-rendszerben találtuk magunka. De legalább tudjuk mi lesz a vége.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@justhpeter: 11.05

Bár osztom az aggodalmakat, de nagyon bízom benne, hogy ebben a vitában neked lesz igazad.
kereső
@justhpeter: Ez igy igaz- hiszen a 2023 év kamatterhe csak! 3000 milliárd összegre várható, a 2024-es terv!!! meg 3500 milliárd - bár nem tudom, hogy ebben benne van-e a reptér vásárlásra felvett 860 milliárd kamata,- ezek az összegek viszont egyenlőre csak az MNB vesztéségét növelik- az MNB-ről szóló Tv módositása miatt- amely elhatárolja ezt a veszteséget az mnb-nél kigazdálkodásra- azaz, a költségvetésnek nem kell ezen összeget azonnal megtéritenie az MNB-nek. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kettős deficit- a költségvetés +mnb vesztesége tartósan velünk marad.Az a nagy kérdés, hogy a piacok e miatt mikor fogják azt mondani, hogy egy tartósan negativ saját tőkéjú jegybankkal a háta mögött ez az ország tovább már nem hitelképes. Persze még mindig ott vannak a kinaiak a talonban, azokkal a nagyszerú hitelikkel, mint a Bpest-Belgrád vasút hitele.Miközben a cöf békemenetet szervez, és nem leszünk gyarmat! jelszóval.

Szóval van még mozgástér - orbánéknak, az országnak meg egyáltalán nincs.
kereső
@justhpeter: És, hogy miért nincs? Mert a fentiekhez tartósan társul a stagfláció: a magas infláció+ stagnáló, vagy éppen csökkenő gdp.
justhpeter
@kereső: Gondolj arra, hogy az év első munknapján kötvénykibocsátás történt és bejelentették, hogy a második félévben is lesz egy legalább ugyanekkora. Vagyis be van tervezve egy másik - azok által, akik a 2023-as terveiket is kétszer módosították és még úgy sem találták el. Aztán jusson eszedbe, hogy az Unió miatt 2024-ben kell az 5,9%-ból 2,9%-ot csinálniuk. Erre mondják, hogy a lehetetlen kívánságokat azonnal teljesítik, de a csodára egy-két percet várni kell. Én azonban erre nem fogadnk, mert úriember vagyok.
kereső
@justhpeter: Igen arra gondolok, de ez nem orbánék mozgásterének szükülése, hanem az országé. Az, hogy a magyar kormány( de legalább kormányozni tudnak) elengedi a hiánycélt- és a tervezettnél nagyobb, még a módositott tervezettnél =5,2%, is nagyobb lesz a költségvetés hiánya- kit érdekel? Legfeljebb az unió egy újabb kötelezettségszegési eljárást indit. És? Annak van valamilyen követkkezménye orbánék számára? Nincs. Anno amikor 2006-ban összejött a 6,9%-os hiány, az akkori kormány -az a hülye patás!!- intézkedéseket tett , hogy ez csökkenjen, holott akkor ehhez nem társult világbajnok inflációs adat, az mnb nem veszteséget "termelt", a gdp nem úgy növekedett, hogy negativ eredeményt produkált.
Most meg a lassan követhetetlen "nem megszoritások" sokasága ellenére nő a költségvetés hiánya, és a kormány nem ennek a csökkentésén fáradozik, hanem azért vesz fel deviza hotelt- istentelen magas kamatteherrel, hogy megszerezzen egy vagyontárgyat- magának/orbánnak. A trieszti kikötő is milyen jó buli- mlg hire hamva nincsen az ott kikötő árút hozó hajóknak, de folynak oda a forint milliárdok- semmi fejében.
A kiskereskedelem csökkenése meg nem az emberek "alkalmazkodó képességét" jelenti, ahogy a hülye pénzügyminiszter mondja, hanem azt, hogy elfogyott az emberek elkölthető jövedelme- és ez egy idő után azzal fog járni, hogy csökken a termelés- mert ki fog raktárra termelni? Tönkre fog menni sok-sok kicsi üzlet a mekk elekek intézkedési nyomán. De orbánékat ez nem zavarja, megy tovább az esztelen hitelfelvétel, az ázsiaiak beruházásai- amely immár nem csak az ipar szerkezéten torzulásait erősiti, hanem a természeti környezetre is végzetes csapásokat mér. Attól,, hogy az ország vigan menetel a szakadék felé- gazdaságilagm környezetileg, társadalmilag- orbánék vigan elvannak- mert a propaganda az isten, és orbán az isten. A magyar nem a saját szemének hisz, hanem orbánnak.
lusta
Hoghy is van ez a nagy szuvverrennyitás? Van pl. egy uniós állampolgár, aki itt él Magyarországon. Bizony választhat. Sőt, bármely magyar pártnak tagja lehet és ő bizony kaphat lovettát otthonról. Szóval hogy is van ez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.