Török Gábor szerint a kegyelmi botrány egyik legszomorúbb következménye az lehet, hogy a miniszterelnök szkepszise tovább erősödött a nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban. Orbán most igazolva láthatja azt, hogy szerinte a politika nem a nőknek való. Török szerint Orbán kifejezetten dühös volt a botrány miatt, amelyet az okozott, hogy a köztársasági elnök elnöki kegyelembe részesítette K. Endrét, aki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Török Gábor szerint Orbán fejével gondolkodva Varga Mihály lehet Novák Katalin utódja. 

A politikusnők iránt Orbán Viktor eleve bizalmatlan volt, Novák Katalin kegyelmi botránya után ez csak erősödött

– véli Török Gábor, aki a 24.hu-nak adott interjúban elemezte hogyan hat az ügy a rendszerre, milyen aknák vannak még a történetben és, hogy ki lehet Orbán jelöltje köztársasági elnöki posztra.

Sok hibázási lehetőség már nincs ebben a kérdésben

– mondta az elemző, elvégre a kormányfő 14 éve alatt három elnökjelöltjéből kettő botránnyal távozott.

"Orbán most igazolva látja azt, hogy szerinte a politika nem nőknek való" – Török Gábor elárulta, ki lehet Novák Katalin utódja a kormányfő fejével gondolkodva

Török szerint amikor Novákot először szembesítették az örmény elnökkel közös sajtótájékoztatóján a kegyelmi-üggyel, akkor „tagadott, terelt. Mindezt furcsa, bicskanyitogató stílusban tette az ügy jellegéhez képest”. Szerinte pedig nyilvánvaló, hogy a lemondásáról szóló döntést a kormányfő, vagyis Orbán Viktor hozta meg.

Török Gábor szerint a kegyelmi botrány egyik legszomorúbb következménye az lehet, hogy a miniszterelnök szkepszise tovább erősödött a nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban. Úgy véli, a kormányfő egyébként is elégedetlen volt Novák Katalinnal, amiért olyan kérdésekben is megnyilvánult, melyekben „nem osztottak neki lapot”.

Ez lehet az ügy legártalmasabb, legkártékonyabb következménye.

És gyanítom, hogy Orbán Viktor erre jut, mivel úgy képzelem, nem is saját, belső döntése volt az, hogy a Fidesznek legyenek vezető női politikusai. Sosem voltak, ezt kikényszerítette a 2010 utáni világ, különösen miután az ellenzéki pártoknál feltűntek fiatal, sikeresnek látszó politikusok.

A Fidesz stratégiájában benne lehetett, hogy fel kell építeni ilyen politikusokat, de amennyire Orbán Viktort ismerem, ez nem az ő meggyőződése volt, és azt hiszem, most

sajnos igazolva látja azt, hogy a politika nem nőknek való.

Novák Katalin lemondó beszédében volt is erre utalás, amiről azt feltételezem, ha volt saját, nem a Rogán-művektől eredő gondolat abban a szövegben, akkor az az volt, hogy a nőknek igenis helyük van a közéletben. A másik tanulság pedig az lehet Orbán számára, hogy a régi, megbízható káderek felé kell fordulni. Lehet, hogy Áder Jánossal voltak konfliktusai, ám ő lényegében hiba nélkül levezényelte a tíz államfői évét.

Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb

– jelentette ki a 24.hu-nak adott interjújában Török Gábor politológus, amikor a portál újságírói rákérdeztek nála, kit tart Novák Katalin legvalószínűbb utódjának. Szerinte biztos, hogy Orbán Viktor jelenleg „megbízható, kockázatmentes jelöltet akar. Nemcsak a nőkkel, vagy az újakkal, fiatalabb politikai szereplőkkel szembeni bizalmatlansága lehet most erős, de az általa kevésbé ismert személyeket is kockázatosnak tarthatja.

Emiatt nem hiszem, hogy Maróth Miklós, vagy Merkely Béla, akiknek a nevét bedobták, valóban esélyes lenne”. Trócsányi Lászlóval kapcsolatban azt mondta, „határeset”, aki „megbízhatónak látszik, de azt gondolom, hogy sokkal inkább egy régóta a fideszes belső körhöz tartozó, Áder Jánoshoz hasonló jelöltet választ a miniszterelnök”.

Török Gábor szerint annak, hogy Magyar Péter, Varga Judit exférje kibeszél a rendszerből, korlátos következményei lehetnek. Feltüzeli ugyan az ellenzéki nyilvánosságot, előállhat még olyan erős mondatokkal, amelyeknek Török szerint akár lehetnek komolyabb következményei is, „de a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani. Legfeljebb amortizál rajta, de a rendszer egészére nézve aligha lesznek jelentős következményei”. Feltételezése szerint azonban Magyar mondatainak lehet hatása a NER-en belül is:

Magyar Péter mondatai hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a belső ellentétek még mélyebbek legyenek

– mondta. Feszültségből szerinte van bőven: akár öt nagy érdekcsoport is rendelkezhet politikai képviselettel a rendszeren belül jelenleg.

Személyesen is tapasztalom, hogy a történtek megmozgatták a tág értelemben vett királyi udvartartást. Orbán Viktor is szokta mondani, hogy a magyar kávéházi népség. Most is vannak találgatások arról, hogy honnan indult ez az ügy, és lehetnek, akik elbizonytalanodnak, átgondolják a stratégiájukat, újraterveznek. Erre mondják a Fidesz-ideológusok, hogy ez megint Orbán Viktornak jó, mert ő a káosz és a rend embere, és ez a mostani helyzet ismét alkalmat teremt arra, hogy szétzilálja a viszonyokat, egymás ellen fordítson embereket, aztán majd ismét ő teremtsen rendet. Ám ez most nem egy olyan időszak, amikor ez jól jönne a rendszernek. Túl sok a feszültség, túl nagy a bizalmatlanság a szereplők között, és a láthatatlan törésvonalak erősödése veszélyes is lehet. Tizennégy évnyi kormányzás rengeteg feszültséget hozott elő a gazdasági, politikai holdudvarban. Három, négy, öt nagy érdekcsoport is politikai képviselettel rendelkezik. Ezt ugyan mind eltakarja Orbán Viktor köpönyege a tömegek elől, de ettől még a törésvonalak mélyülnek. Rengeteg a sértett, bizalmatlan ember, a különböző érdekcsoportok gyűlölettel, de legalábbis féltékenyen tekintenek egymásra

- mondta Török.

A politológus szerint a pénteki tüntetésnek akkor van esélye, ha nem Gyurcsány lesz a főszereplője, hanem az influenszerek időlegesen át tudnak menni a politikai térbe.

Török beszélt Balog Zoltánról is, róla állítja, „sokkal jobb lett volna a Fidesznek, hogyha Balog Zoltán is lemond. Abban is biztos vagyok, hogy a maradása nem a hatalomgyár, vagy Orbán Viktor szándékai szerint, hanem azok ellenére, esetleg valamiféle kompromisszum eredményeként történt. A politikai logika azt követelte volna, hogyha magára vállalja azt, hogy szerepe volt a kegyelmi ügyben, akkor távozzon”.

Forrás: 24.hu, hvg.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Varga az egyik legostobább és rejtély miért volt minden fidesz kormányban csont nélkül.
Kis karcagi kisz titkár aki jó időben volt jó helyen, és tud úgy hajlani mint a fidesz tér.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Varga az egyik legostobább és rejtély miért volt minden fidesz kormányban csont nélkül.
Kis karcagi kisz titkár aki jó időben volt jó helyen, és tud úgy hajlani mint a fidesz tér.
kereső
Ott tévedsz nagyot , és igazolod is orbánt- hogy a két női politikus lemondása "nói" ügy. Mert nem az. Teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi követi el a "hibát"- ez egy olyan bűn, amely független a "nemtől"- schmitt férfiként követte el a "hibát", akkor most mondjuk azt, hogy férfiaknak nem való a poltika? A kormány tagjai között elvétve lehetett találni nőket- azon kormány tagjai között, amely elsikasszotta az országot? Amely az ország külföldi megitélését a béka feneke alá tornázta le? Amely kormány elárulja a szövetségi rendszereket, amelyhez az ország tartozik? Mindez biológiai nem függő lenne? Ne beszélj már bolondokat török, mert még azt találom hinni, hogy ugyanolyan megátalkodott bolond vagy, mint orbán.
jesz
@Pusztai: a gripen mond valamit? na az volt a jó hely jó időben
jesz
A két lemondatott női politikus különb mint a 133 bátor
Dr. Proktor
Akár férfi, akár nő, ha végrehajtja az utasítást és ezzel megbukik - az út széln se hagyják hanem belökik még az árokba is!
Nincs kegyelem ha a capo egzisztenciája veszélybe kerül...
balos
@Dr. Proktor: Ez a csúti,hol jön 1 igazi capohoz!Az legalább annak is látszik ami,ez a véglény még a szarát sem tudja egyedül kinyomni,ahhoz is két fogdmeg kell!
jáger laszló
Látjátok feleim
Most is OV dönt hogy ki légyen a KE!!
Ennyit a demokratikus viszonyokról!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
sokanvagyunk
A kétharmadot itt is elérte a Fidesz, háromból kettő bukott. Egyébként Schmitt nem volt nő, mégis a leggyengébb volt az összesből.
Nyírfa
Török ellentmondásba került saját magával: a rendszer nem inog, csak éppen szétfeszítik a belső feszültségek. Nem kéne ezt az "elemzőt" előkotorni, ugyanis sem nem önálló , sem nem figyelemre méltó gondolkodó.
szaboria1
Orbán genetikájában már a születésekor benne van. A nő náluk csak hátul kullogjon.
sokanvagyunk
@szaboria1: Nem hiszem, hogy otthon is ezzel kérkedhet, mert képtelennek tartom hogy a kajától hízik, szerintem a fakanáltól dagad.
Yoda69
orban ket no szoknyaja moge bujik mar egy hete. Meg az eves ertekelesre se enged be ellenzeki vagy fuggetlen sajto organumokat. orban egy gyava geci, remelem belebukik a pedofil botranyba, amit sajat maga krealt.
szaboria1
@sokanvagyunk: Cigány mentalitás nagyon is benne van az utazásaihoz nem nagyon szereti elvinni az asszonyt. Mert akkor mellette kell, hogy menjen.
Sámannus
Nem mi? Csak a buzi köcsögöknek való.putler , erdogán. Kiröhögik a köcsögüket szív nyal szopik, és sunnyog, saller saller hátán.Hú de valaki ez a lókupec.
csak úgy....
a politika inkább az 0rbán féle szarkeverö hazug tolvajoknak nem való, akik putyintól zsarolhatók!
Dr. Proktor
@jesz: Bátornak lehet hogy bátor, de elvinni a balhét más helyett? Ez hülyeségre vagy jogos gyávaságra vall...
justhpeter
Varga jó lesz, ő eredendően egy golyóstoll típus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.