Vitézy Dávid a héten hivatalosan is bejelentette, indul a főpolgármester-választáson, így ő lesz Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely másik kihívója. A főpolgármester-jelölt exkluzív interjút adott, melyben elmondta, milyen fejlesztésekre lenne szükség Budapesten, és hogy milyen kapcsolatban van jelenleg Orbán Viktorral. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ugyanakkor Vitézy betolakodó.

Van bennem egy erős csalódottság, hogy a főváros egy pártpolitikai csatatérré vált, és az ügyek nem haladnak előre – hangsúlyozta Vitézy Dávid a Blikknek adott, pénteken megjelent interjújában – írja az Index.

Vitézy Dávid: "Arra, amilyen távol én Orbán Viktortól vagyok, már szava sincs a magyar nyelvnek"

Vitézy Dávid. MTI/Krizsán Csaba

A főpolgármester-jelölt többek között arról is beszélt, hogy

- Azért csak most jelentette be az indulását, mert „le kellett zárnia a korábbi életét”.

- Van benne egy erős csalódottság, hogy Budapest „pártpolitikai csatatérré vált”, a térség nagyvárosai fejlődnek, miközben a főváros sehol sem tart.

- Budapesten rengeteg teendő lenne a közösségi közlekedéssel, főpolgármesterként többek közt létrehozná a BKK-rendészetet, de kiemelte, hogy a közutak állapotát, a kerékpárutakat és az egészségügyet is javítani kell.

- Meg kell oldani a főváros lakhatási problémáit, és ugyan a Karácsony-féle Lakásügynökséggel lehet próbálkozni, szerinte ez nem oldja meg rendszerszinten a problémát.

- A várospolitika magára hagyta a körúton túli Budapestet, szeretné, hogy azokról a kerületekről is szó legyen, ahol nincs számottevő fejlesztés, hiszen „nem kell minden pénzt a budai Várban elkölteni”.

- Ez a választás közte és Karácsony Gergely között fog eldőlni, de nem fél sem a jelenlegi főpolgármestertől, sem Szentkirályi Alexandrától.

- „Akinek felhőtlen a viszonya Lázár Jánossal, az nem akar jót Budapestnek.” Megjegyezte, hogy az építési és közlekedési miniszter olyan politikus, aki a legmélyebben hisz abban, hogy Budapestet nem szabad fejleszteni, és minden pénzt vidékre kell irányítani. Szerinte azonban Budapest fejlesztése az egész ország érdeke, és ez ügyben mindig ki fog állni Lázár Jánossal szemben.

- Orbán Viktorral annyira távoli rokonságban állnak, hogy arra már a magyar nyelvnek nincs is szava, nem szoktak találkozni családi rendezvényeken, kizárólag munkakapcsolat volt köztük.

- Vitézy Dávid azt is leszögezte, hogy nem fog visszalépni, és minden támadásra felkészült.

Lehetett sejteni az indulását

Kedden hivatalosan is bejelentette Vitézy Dávid, hogy indul a főpolgármester-választáson, ezt mostanáig csak sejteni lehetett.

A politikus már szerdán jelezte, hogy levelet küldött többek között Szentkirályi Alexandrának és Karácsony Gergelynek is arról, hogy hivatalosan is vállalják, „tisztességes kampányt” folytatnak majd.

A volt közlekedési államtitkár szerint jelenleg mindent átsző a két politikai oldal háborúja, ő ugyanakkor valódi városfejlesztést kínál

A volt közlekedési államtitkár álláspontja szerint öt súlyos problémával kell szembenézni Budapesten:

- nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet,

- nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó, és emiatt rossz a levegő,

- az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján,

- a köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca,

- a körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.

Vitézy Dávid azt is közölte, hogy kész tervei vannak a város további fejlesztésére. Úgy véli, új parkokra és közterekre, a HÉV-ek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén pedig megfizethető lakások építésére van szükség.

Karácsony szerint Vitézy betolakodó

Karácsony Gergely elsőként reagált a hírre. Azt írta:

„Főpolgármesterré választásom után szakmai feladatra kértem fel Vitézy Dávidot. Azt mondta, nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi.”

Szakmai feladatra nem engedték, most politikaira küldik. Sebaj. A szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi.

– írta posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt is elmondta, „nagyon szívesen állna ki” egy nyilvános főpolgármester-jelölti vitára, feltéve, hogy az összes szavazólapra felkerülő jelölt részt venne rajta. Már van is néhány kínos kérdése Vitézy Dávidnak arról, hogy mit nem csinált az elmúlt években.

Volt Vitézy Dávidnak eddig egyetlen szava arra, hogy az Orbán-kormány 250 milliárd forintot vont el Budapesttől az elmúlt években?

– tette fel a kérdést Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid minderre reagálva elmondta, hogy a főpolgármestertől és Szentkirályi Alexandrától is azt kérte, a kampányban tartózkodjanak a személyeskedéstől, ugyanakkor a főpolgármesteri vitát jó ötletnek tartja.

Vitézy érdeklődéssel követi Magyar Pétert

Arra a kérdésre, hogy folytat-e tárgyalásokat Magyar Péterrel egy esetleges együttműködésről, elmondta, nem szeretne konkrétumokról beszélni, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az értesülést.

A választók javaslatait is várja

Vitézy Dávid a választók segítségét is kérte a programjában szereplő pontokkal kapcsolatban

„Szeretnéd, hogy a megállókban legyen hová beállni az erős napsütés és az eső ellen?”

– kezdi a főpolgármester-jelölt legújabb Facebook-videóját. De ha valakinek valahonnan hiányzik egy lift vagy mozgólépcső, ha akadálymentes közlekedési csomópontokat szeretne, akkor is tárt karokkal várja a közlekedési és városmobilitási szakértő.

Programját számos szociális, kulturális, egészségügyi, városfejlesztési és közlekedési szakemberrel dolgozta ki, viszont nem akarja kihagyni belőle a lakosságot sem, mert semmilyen választási program nem lehet teljes, ha a megalkotásából éppen azok maradnak ki, akikről szól: a budapestiek – véli a korábbi közlekedési államtitkár.

A javaslatokat, hogy mi szerepeljen még Vitézy Dávid programjában, a honlapján kitölthető kérdőíven keresztül várja.

Karácsony a főpolgármester-választás toronymagas esélyese

A Republikon Intézet nemrég közzétett felmérése szerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bír, Vitézy Dávid 22, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon áll. Mindez Fidesz-jelölt nélkül annyiban változik, hogy a jelenlegi főpolgármester a szavazatok 53 százalékát szerezné meg, legesélyesebb kihívójának támogatottsága 12 százalékponttal, 34 százalékra emelkedne, ahogy a Mi Hazánk Grundtner Andrása is 3 százalékpontot nyerne, amivel 9 százalékos eredményt érhetne el.

Forrás: Index

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Hazudsz kutya.
Vitézy Dávid fideszes családból származik, édesanyja a fővárosi Fidesz-frakció tagja volt, fideszes európai parlamenti képviselő. Vitézy Dávid féltestvére apai ágon Vitézy Zsófia, akinek anyai ágon unokatestvére Orbán Viktor. A legmélyebben beágyazott fideszes család sarja, aki még rokoni viszonyban is áll Orbán Viktorral.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakukkmadár
Tőlem tényleg távol állsz, de nagyon. Orbántól viszont csak egy unokaöccsnyire...
Philip Marlowe
"Vitézy Dávid: "Arra, amilyen távol én Orbán Viktortól vagyok, már szava sincs a magyar nyelvnek"

Akkor vajon mit mond az árnyék Dög Kutas házaspárról Dávidka?...
namihami
Mert az iciri-piciri még túl nagy, a nano- és a többi váltószáma pedig valóban nem magyar szavak!
kereső
Kb. annyira, amennyire Cicciolina szüzességtől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.