Hosszú idő után először nem nyáron fog elkészülni a következő évi költségvetés, ugyanis az Orbán-kormány kivár az amerikai választásokig, 675 milliárd forintnyi beruházás csúszik.

A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány

– derült ki a csütörtöki Kormányinfón.

A következő fél év döntő lesz, a háborúnak nincs katonai megoldása a kormány szerint

Tűzszünet és béketárgyalás kell. A jövőre vonatkozó legfontosabb döntést az amerikaiak hozzák meg az elnökválasztáson.

Ezért a jövő évi költségvetést november 5-én, az amerikai elnökválasztás után nyújtják be

– jelentette be Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy egy békés időszak más gazdaságpolitikát kíván meg, mint a háborús idő, a békét pedig szerinte az hozná el, ha Donald Trump lenne újra amerikai elnök (aki azt ígérte, hogy Ukrajna támogatását leállítaná, úgyhogy gyakorlatilag odadobná Ukrajnát Oroszországnak, még ha ezt Gulyás nem is így fogalmazta meg).

Az eredeti tervek szerint a 2025-ös költségvetésről már a tavaszi ülésszakon tárgyalt volna a parlament, és ahogyan az előző években, idén is már nyárra elfogadták volna.

Nem pironkodik emiatt az Orbán-kormány: A magyar költségvetés benyújtásával Donald Trump győzelméig várnak – 675 milliárd forintnyi beruházás csúszik novemberig

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Varga Mihály: A költségvetés őszi benyújtása segíteni fog abban, hogy lássák, milyen számokat tudnak adni háborús helyzetben

Vargának a Kormányinfón nekiszegezték a kérdést, hogy mi köze az amerikai elnökválasztásnak a magyar költségvetés belső folyamataihoz, elvégre a többi környezeti tényező nem új, a közelmúltban is arról volt szó, hogy áprilisban benyújtják a 2025-ös költségvetést és a keretszámokat is közölték már.

A miniszter erre azt válaszolta, hogy a helyzet folyamatosan változik, a NATO-ban olyan döntések születnek, amelyek az eszkalációhoz is hozzájárulhatnak, erre a magyar kormánynak és a költségvetésnek is reagálnia kell. Szerinte az őszi tervezés segíteni fog abban, hogy egy háborús helyzetben milyen számokat tudnak adni.

Varga arra nem válaszolt, hogy miért függ ez az amerikai elnökválasztástól, ahogy arra sem, hogy a kitűzött keretszámok hogyan alakulnának, ha nem Donald Trumpot, hanem Joe Bident választanák meg, de azt hangsúlyozta, hogy fontos az elnökválasztás. Az eddigi tervezet szerinte most megy a fiókba.

A magyar kormány már egy évtizede ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetést a Pénzügyminisztérium már a tavasz végére elkészítse, a parlament pedig a nyári szünet előtt elfogadja. Ezt a kiszámíthatósággal indokolták korábban.

Forrás: Telex, hvg.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A háború egyetlen nyertese Orbán Viktor. Egyszemélyi kormányzás, óriási infláció, költségvetési hiány mértéke, most meg arra hivatkozással, hogy más a háborús helyzetre vagy a háború nélküli időre való tervezés, időhúzásra is felhasználható.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Mi koze az amerikai elnokvalasztasnak a mi szuverenitasunkhoz?
Arra mar gondolni se merrek, hogy O1G ezt a penzt trumpli kampanyara akarja forditani.
szaboria1
Varga bevallotta hiány van a magas kamatok, valamint a 13 havi nyugdíj kifizetés miatt az első negyedév magas hiányt hoz vezetett. Reméli, hogy a következő hónapok valamit javítani fognak.
Ez az amikor hazudnak nincs pénz és ezért lekell álltani egyes beruházásokat.
A másik mi közünk van ahhoz ki nyer Amerikába?
Pálinkás Pál
és az ellenzék még mindig kussol...ahrlyett hogy lobbyzna egy...
Clavigo
Dőlne már össze ez a putri a büdös p..csába..!
kereső
Az amerikai elnökválasztásnak, az elnökvbálasztás eredményének mi köze van a szuverén Magyarország éves költségvetéséhez? Nem a magyar parlament és a magyar kormány kompetenciája az ország költségvetése? Már ez is egy másik állam elnökválasztásának eredményétől függ?? Ez a "szuverén" Magyarország?
CsipkeRózsa
A háború egyetlen nyertese Orbán Viktor. Egyszemélyi kormányzás, óriási infláció, költségvetési hiány mértéke, most meg arra hivatkozással, hogy más a háborús helyzetre vagy a háború nélküli időre való tervezés, időhúzásra is felhasználható.
namihami
Ezek a hülyék abban az álomban élnek, hogy a Tramplee majd, hálából, megtömi őket a hiányzó összeg pótlásával? Vagy még többel?
Ha(???) mégis megválasztanák (és nem lesz sitiprinc), akkor ismét az lesz a Kmalac sorsa, mint eddig---le se fogják sz@rni! Persze, pénz helyett...
kereső
@namihami: Nem. Ezek a hülyék, eddig is hülyék voltak...júniusban elfogadni a következő évi költségvetést, a tárgyévi tényleges folyamatok, és tények ismerete nélkül...az csak kóklerkedés, és nem "tervezés"...és hiába tiltakozott az ellenzék, és mondott bármit is ezzel kapc solatban, mert nem "tudott 50 ezer-100ezer-150 ezer-300 ezer "-t az utcára vinni, igy meg sem halloták. Pedig tényeket és érveket sorakoztattak fel ez ellen is. De hát az ellenzékben van a "hiba", nem a kormányban.
Nessy
@kereső: Ez! Hun származású! Hun szuverén, hun nem!
archive
2024 évértékelő "Nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de… De nagyon szeretnénk, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt, Európa keleti felén" és ha nem Trump nyer? akkor milyen költségvetésünk lesz?
Csizmás Kond
...nem vesz semmi a késlekedéssel csupán világossá válik, hogy haditechnikára kell több pénz vagy egyébre...mi ebben olyan érthetetlenül bonyolult ?
Peller Anikó
@archive: Akkor tök csősz. Pádn ősződ.
Feller_Peti
Világszerte fosnak a balos hazaárulók. Érzik már a végük kezdetét.
szegfue
@Csizmás Kond: Én nem értek a haditechnikához (sem!), de valahogy valami nem igazán stimmel. 20223-ban a honvédelmi alap 842 milliárd Ft volt, amit 2024-ben már 1.309 milliárd Ft-ra emelnek. Ez az összeg a GDP 2,1 %-a lesz méghozzá ugy, hogy a 2023. évi GDP 0,8 %-kal maradt el a 2022. évitől. Ha most ugye leállitják a beruházásokat, akkor ezzel a GDP is jóval elmarad a tervezettnél. És ennek ellenére az még kérdés lehet, hogy a "haditechnikára kell több pénz, vagy egyébre"?
Meg egyébként is a NATO "elvárása", hogy a GDP 2 %-a legyen a honvédelmi alap -- ha jól emlékszem --, tehát ezt a tervet miért kellene meghaladnunk, ha már most, az I. n.évben az éves tervezet hiányt is elértük?
Qqberci
Vikkancs már teljesen bekattant. Tramli meg ha esetleg mégis elnök lesz (bár kétlem), le se szarja...
balos
@Qqberci: Azon azért röhögök(pedig sírni kéne),hogy 1 asztalterítő nagyságú ország,mint a esetünkben a miénk,tényezőnek tünteti fel magát a pofonok völgyében!Még ,ha atom hatalom lennénk sem tudnának egy félóránál tovább kitartani egy hadsereget egy esetleges incidensnél!Legfeljebb valamelyik ratyijuk lukat beszélne a seggekbe!
csak úgy....
vajon a titkosított kölcsönök hány nullával végzödnek az 5-6-7 után ? ;)
viki,ennek hatakiri lesz a vége...
Csizmás Kond
@szegfue: ...én sem értek annál jobban hozzá ezért nem is számolok, csupán úgy fogom fel, hogy ha marad a szenilis bidon akkor biztos lesz háború...tehát jó tudni az ilyent
rücsü41
675 milliárd forintnyi beruházást halaszt l a kormány, mert nincs pénze.Ez a körülmény még sem zavarja abban hogy a külföldi foci akadémiáknak a magyarok pénzét oda adja, amiből itthon is be lehetne ruházni, be lehetne fektetni.A különbség annyi hogy a külföldi foci akadémiáknál a pénz elveszti közpénz jelélegét, és ez után már nem lehet követni a pénz útját, és úgy eltüntetik az urak mint hajdan Rodolfo is tette az átadott karórákkal.A különbség Rodolfo és a magyar állam között, hogy a bűvész a mutatvány végén mindenkinek visszaadta az óráját, de a magyar állam már nem számol el az így kivitt pénzekkel, mert ahogy írtam a pénz már elvesztette a közpénz jellegét, és nem kell az államnak elszámolni azzal.
RonaGyuri
november 5-én, az amerikai elnökválasztás után nyújtják be??? magadnál vagy??? itteni idő szerint jelentős részben 6,.án van a választás, eredmény biztosan!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.