Több lexikális tudáshoz, kevesebb hétköznapi élethez kapcsolódó kérdésre kell számítani.

Idén az új Nemzeti Alaptanterv alapján összeállított feladatsorokat kapnak az érettségiző diákok. Komoly változásokkal kell számolniuk a vizsgák menetében – írta a penzcentrum.hu. Több tantárgy vizsgasora módosul, új témaköröket és feladattípusokat vezetnek be. Az indok: Az Oktatási Hivatal szerint a 2020-tól bevezetett módosított alaptanterv tananyagához a korábbi érettségi nem volt megfelelő.

Érettségi botrány – Kiszúrtak a diákokkal, teljesen átírták a feladatlapokat

Átírták az érettségi követelményeket/Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A legnagyobb változás a magyar érettséginél tapasztalható. A Magyartanárok Egyesülete úgy véli, a tantárgy kárára. A matematika és történelem tárgyak csak témakörbeli változásokon mentek át.

A magyar érettségiben nagyobb lesz a hangsúly a tárgyi tudás ellenőrzésén. Az első feladatsorból kihúzzák az érvelést-gyakorlati szövegalkotást, ehelyett egy 20 pontot érő irodalmi tesztet kell írniuk a diákoknak. A második részből az összehasonlító elemzés tűnik el, helyette egy témakifejtő esszét lehet választani.

A lap által megkérdezett tanárok szerint az, hogy kikerült az érettségiből a gyakorlati szövegalkotás vagy az érvelés egy hihetetlen nagy hiba. Úgy vélik, pont az, kimarad ami a hétköznapi élethez, az életben maradáshoz, a munka világához igazán kellene. Ennek helyébe egy műveltségi teszt került, ami lexikális tudást méri fel.

A szóbeli tételekben az eddigi 20 tételből 6 volt kötelező életmű tétel, ezt 10-re emelték. A magyar tanárok szerint már a 6 is lehetetlen volt, de a 10 teljesen elképzelhetetlen. Egyszerűen nem fér bele a tananyagba, hogy szerzők teljes életét megtanítsák a diákoknak.

Forrás: penzcentrum.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Új érettségi tárgy: futballológia...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Új érettségi tárgy: futballológia...
bakonyiisti
valaki hitte hogy ez a qrmány képes valami jót alkotni..?..
Billibácsi
Igen tisztelt kormánypárt! Nem az érettségivel kellene most hókuszpókuszolni, vannak ennél sokkal égetőbb problémák! De a sok változtatást akár magatokon is kipróbálhatnátok; üljetek be ti is és vizsgázzatok.
csak úgy....
ezek kikkel nem basztak még ki?

Szereztem Pesten kéglit
Van ott egy rokonom
Jobb lesz majd ott fönn élni
Mint eddig Monoron.
Itt nem jut munka már
Ott vár az aksi gyár

Ladába ül a család
Megyünk már, visz a négy kerék
A lakás három szobás, ami vár
Van benne villany meg gáz
A rokon nagyon komáz
Csak a rezsit kéri
Közel van az óvoda
Rominak a fonoda
Úgyhogy megéri

Dolgoznunk kell csupán
Ígérik lesz segítség
Vár ránk a kánaán
Van ilyenek semmi kétség

www.youtube.com/watch?v=jupt_k1Ysfg
Nyírfa
Ez azért van, mert nekik a gyerek az első: a Récsöl és kishúgai, no meg a Gáspár ( Menyhért és Boldizsár most nem játszik), azután a kis rogánok, a kislázárok , a kisvargák már nem, de van bőven gyermek a fideszudvarban, nem kell aggódni, Ők a jövő urai, már most tehénkednek a saját lábunkon, lakásaik, birtokaik , váraik és autóik vannak, az övék a csillagos ég is, a nappalok és az éjjelek, amelyek felett rendelkezhetnek titkon hozott törvényekkel, és üzletekkel, melyeket apuci és anyuci intéz a számukra.
Jól működik a rendszer, hiszen mi működtetjük, és a magyar - még a holdról is látszik - szorgos, engedelmes nép, a legkiválóbb a szolgasorsra.
Havanagi
Ez a társadalom hagyja,hogy a gyerekekkel azt tegye ez a mocsok kormány,amit csak akar.Ez NAGY NAGY SZÉGYEN!!!A duma már rég kevés ide,tettek kellettek volna!!!
csak úgy....
@KisTehen: oszt hánydik éve jársz pótérettségire b+ ,hogy te még ezt is tudod? :)
KisTehen
@csak úgy...: én mindent tudok b+
balos
@csak úgy...: Nem vette be a lassítót és nem kap rétest estére!
fergeteg
A rohadék piszkos bolsevista gyurcsányista PDSZ és PDDSZ még oda is behatolt.
Minden évben csinálják a balhét ezek szemét vörösek.
KisTehen
@balos: te viszont fogsz kapni réstest estére ... beálltál a sorba, nem lógsz ki onnan ...
csak úgy....
@KisTehen: réstest ? csak nem errekciód támadt? boci,te kibaszottubuta..
Aki Én
@fergeteg: kezeletesd magad eszelős...
csak úgy....
@Aki Én: nincs aki vállalja...nehéz eset és kevés a doki!
simmering73
@KisTehen: Ki fogsz készülni, cula. Vegyétek meg az Ecserin okosba azt a kurva érettségit, ha már magadtól nem megy.
csak húgy...
Szomorúan tapasztalom évek óta vajon, miért nem tiszteli meg senki a végzős Szakmunkás tanulókat! Mást nem hallok, csak mikor lesz az érettségi, majd azt követően egyből riportok tömkelege mindenhol, nehéz volt- e vagy könnyű és a csapból is ez folyik!! Gratulációk ezerrel!!
Azok a diákok, akik szakmát választottak, szintén megdolgoztak azért, hogy eljussanak a vizsgákig, céljuk eléréséhez, ők nem érdemelnének ugyanekkora figyelmet és tiszteletet??
Asztalosok, pékek, cukrászok, szakácsok, cipészek, villanyszerelők, hegesztők, lakatosok, üvegesek, kertészek, varrónők, nővérek, mezőgazdasági gépészek, kőművesek, hentesek , stb... sorolhatnám, mert igen hosszú a lista minden évben!! Szakmunkások nélkül tönkre menne az ország!! Ki csinálna bútort, sütne kenyeret, étterembe, cukrászdába mit ennénk, nem lenne cipőnk, ruhánk, házunk, a mezőgazdaság az állattenyésztés is teljesen össze omlana , de mégsem vesszük észre őket!!
A világ legtermészetesebb dolgának tartjuk( ez a dolguk)!!
NEM!! Igenis most kell tisztelni őket és felnézni rájuk!!
Most kell elmondani nekik: Büszke rájuk egy egész ország, sikeres vizsgát kívánni nekik, támogatni őket, nem pedig háttérbe szorítani őket!!
Remélem sokan elgondolkodnak, hogy a következő években ne legyen már ez a megkülönböztetés és kirekesztés!!
SOK SIKERT KÍVÁNOK MINDEN MOST SZAKMUNKÁS VIZSGÁZÓ DIÁKNAK!
verőce21
@csak húgy...: Mitől indultál így be, Lojzi...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.