Pedig felújított rendelő és szolgálati lakás várná a Vas vármegyei Vép új házi gyermekorvosát.

Veszélyben a gyerekek orvosi ellátása, mert öt forintért sem kell a praxis senkinek

Illusztráció: freepik.com

Garda Károly vépi gyermekorvos ötven év után nyugdíjba menne, de igen jelképes ötforintos áron sem tudja eladni praxisát. Még annak ellenére sem, hogy felújított rendelő és szolgálati lakás is biztosítva lenne. A probléma nem egyedi, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szervezetének vezetője szerint ha a kormányzat nem lép, az alapellátási rendszer 10 év múlva összeomolhat.

Több mint harminc évig számíthattak a vépi szülők Garda Károly házi gyermekorvosra. A Szombathely melletti kisvárosban ő látta el a rendelőjéhez tartozó nagyjából 1100 gyereket, azonban a 75 éves gyerekorvos augusztusban nyugdíjba menne – közölte az Index.

Korábban megfogalmaztam, hogy ha elérem az ötvenedik évet a szakmában, akkor le kell tenni a lantot. Csak ugye nem az valósult meg, amit akkor gondolt az ember, hogy majd itt a fiatal kollégáknak át tudom adni a praxiskört

– fogalmazott a gyermekorvos az RTL-nek.

Garda Károly február óta keresi az utódját. A rendelőt és az ahhoz tartozó feladatokat jelképes öt forintért adná oda.

A mögöttem látható rendelőt két éve felújítottuk teljes egészében, egy lakást is akár tudunk biztosítani a jelentkező orvosnak, egy szolgálati lakást. Tehát mi tárt karokkal várnánk azt az orvost, aki ezért a jelképes öt forintért jelentkezne

- jelentette ki Kovács Péter, Vép polgármestere.

A városvezető szerint azonban ennek ellenére sem jelentkezett senki a posztra, pedig gyermekorvosra igen nagy szüksége lenne. Most a szülők is besegítenek, hogy másik településen hátha találnak gyermekorvost.

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának elnöke szerint a Vas vármegyei Vép problémája nem egyedi.

Forrás: rtl.hu, index.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Pintér elvtárs majd odavezényel valakit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
"826 háziorvosi és 232 alapellátó fogorvosi praxis tartósan betöltetlen"
Takács Péter: "az alapellátás egysége a járás, és ide kell optimalizálni a rendelkezésre álló humánerőforrást."
"Felidézte, hogy probléma az alapellátásban, hogy korábban 10,5 millió emberre alakították ki a betegellátást, ma pedig 9,5 millióan vagyunk."
"2023. februárban az orvosok 56 százaléka 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4 százalékuk volt 35 éves vagy fiatalabb."

www.economx.hu/belfold/praxisok-alapellatas-keves-az-orvos-ksh-neak-betoltetlen-praxis-haziorvos-alapellato-fogorvos-egeszsegugy.782941.html
Horizont
A mi városunk közel 30 ezres. A lakótelepen egymás mellett 2 háziorvos működött.
A mi körzetünk orvosa elment még tavaly nyugdíjba és azóta is a másik orvos látja el mind a két körzetet. Sok a beteg idős körzet ez is.
rücsü41
Csak nem a" világhírű" egészségügyünk mutatta meg a "szebbik" arcát?A belügyminiszter úr ,a 'Sanya' bácsi szokott híreket olvasni, mert ha igen akkor csak az a kérdés, hogy így képzelte az egészségügy irányítását, erre kell haladni a háziorvosi szolgálatnak , most még a gyerekeknél de később a felnőtt háziorvosi szolgálat is idáig "fejlődhet, hogy 5 forintért sem kell senkinek egy háziorvosi praxis, pedig régen , a vers szerint, a kuglófnak volt 5 forint az ára?Ez nem az ingyenes orvosi nemellátás felé vezető út ,Sanyikám?S ezért kell a dolgozóknak fizetni tb és egészségügyi járulékot fizetni.Az útszéli rabló tisztességesebb mint a mi büntetlen előéletű vezetőink az egészségügyben, mert az útszéli rablók semmiféle szabályt nem hoznak arra amit elvesznek, elrabolnak tőlünk, de amit a kormány csinál , hogy előre fizetni kell olyan szolgáltatásért ami vagy nincs vagy csak részben van , s erre egy egész sereg ember alkalmaznak , na az a tisztességtelen magatartások egyike közzé tartozik mert azt a látszatot keltik, hogy amit csinálnak az szabályozott tevékenység, közbe az egész nem szól másról csak a dolgozók megadóztatásáról.Az egészségügyi ellátás szinten tartása vagy ne tán a fejlesztése az már nem tartozik az állam kötelezettségei közzé!Ezek a vezetők azt csinálnak minden felelősség nélkül amit akarnak, arra adnak pénzt és annak mire akarnak és akinek akarnak, hogy milyen eredményes volt a támogatás azt már nem kérdezi senki, és nem zárják börtönbe azt aki csaka a pénz csalta ki de nem csinált semmit!
Nessy
@KisTehen: Mi köze eme épületes hozzászólásodnak a gyerekorvosi ellátáshoz??
Nessy
@Horizont: Drága Takács "doktor"! Különösen vidéken, akinek nincs kocsija, ahol itt,ott járnak a buszok, vonatok, hogy jut el a beteg az orvoshoz, sok kilométeres távolságra? Lehetőleg sehogy! Lehet centralizálni, de ha nincs ellátó személyzet, akkor vak lónak kontaktlencse!Már pedig hiába fogja a meglévő pár orvost a "járási" rendelésre irányítani, akkor se lesz jobb. Illetve annyival, hogy kevesebben jutnak el az orvoshoz. Persze ez is egy megoldás!
KisTehen
@Nessy: justhpeter hozzászólásából kiderült, hogy lezüllött az ország ... de most se fogsz lezüllöttekkel találkozni itt a fórumon

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.